Vereniging Nederlandse Gemeenten

VERWIJT TE HOGE AFVALSTOFFENHEFFING DOOR GEMEENTEN IS KETELMUZIEK

De conclusie van sommigen dat gemeenten een veel te hoge afvalstoffenheffing in rekening brengen is onjuist. Namens de gemeenten onderhandelt de VNG met de producenten/importeurs van verpakkingen over een vergoeding voor de afvalinzameling en verwerking van verpakkingen. Het huidige Convenant Verpakkingen wordt per 1 januari vervangen door het Besluit Verpakkingen, waarbij de producenten verantwoordelijk worden gesteld voor het verpakkingsmateriaal dat uiteindelijk als afval wordt verwerkt. De onderhandelingen tussen VNG, VROM en het bedrijfsleven over de invulling van het Besluit en de te vergoeden kosten, zijn nog in volle gang.

De afvalstoffenheffing is gebaseerd op de kosten die gemeenten maken voor afvalbeheer. Zowel de inzameling als de verwerking van afval wordt daarin berekend. De VNG wijst er op dat de tarieven voor verwerking de laatste jaren, o.a. onder druk van Europese ontwikkelingen, sterk zijn gestegen. De afvalstoffenheffing mag hooguit kostendekkend zijn. Een aantal gemeenten heeft deze heffing overigens nog niet kostendekkend gemaakt.

De toekomst moet uitwijzen of er door het nieuwe Besluit minder huisvuil wordt aangeboden. Gemeenten zullen dan individueel reageren door de afvalstoffenheffing te verlagen als de totale kosten inderdaad verlaagd zijn.