Gemeente Krimpen aan den IJssel


Een nieuw centrum voor Krimpen,
Een totaalbeeld heb ik niet, maar ik moest wel denken aan een boek dat ik onlangs heb gelezen. Het heet Slow van Carl Honore. De Slow Food beweging was mij wel bekend, maar dat er over de hele wereld een Slow-beweging actief is, wist ik niet.
De Slow-beweging is een reactie op de haaste waarmee we allemaaal de hele dag door worden geconfronteerd. Dat dit niet goed is, weten we eigenlijk wel, maar er zijn maar weinig mensen die sterk genoeg zijn om niet mee te doen aan deze race tegen de klok. Met name in Italië is men hier erg mee bezig.
Wat heeft dit nu te maken met een nieuw centrum voor Krimpen? Wel. Er bestaat in Italië een Citta Slow-beweing. Wat streeft deze beweging na? Ze willen lawaai en verkeer tot een minimum beperken, uitbreiding van groene zones en voetgangersgebieden, ondersteuning van de plaatselijke boeren, winkels, restaurants en tradities. Ook het behoud van culinaire en architectonische tradities en het bevorden van de gastvrijheid en onderlinge contacten tussen inwoners staat hoog in het vaandel.
Zo zouden grote supermarkten buiten het centrum gehouden kunnen worden, om plaats te maken voor kleine familiebedrijfjes en ambachtelijk zaakjes. De restauratie van oudere woningen en panden kan worden gestimuleerd middels subsidies. Er moet ruimte zijn voor bomen en bankjes.
In Italië, maar ook in Noorwegen, Engeland en Duitsland heeft een aantal steden zich al aangesloten bij de Citta-Slow beweging oftewel Slow Cities.
Het is natuurlijk niet voor iedere stad of elk dorp weggelegd om een Slow City te worden en het behoud van plaatselijke tradities en architectuur heeft natuurlijk meer zin en betekenis in een stad als Maastricht dan in een dorp als Krimpen aan den IJssel, maar toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen, op welke schaal dan ook, iets kan doen om mee te werken aan een algemene onthaasting. Dat het tempo waarin wij momenteel leven of gedwongen worden te leven , niet goed is, is volgens mij allang duidelijk.
Krimpen hoeft echt geen ouderwets, pittoresk dorpje te worden, want ook moderne technologieën kunnen bijdragen aan het terugbrengen van de rust, maar ik denk dat er bij het opzetten van een nieuw centrum voor Krimpen wel degelijk rekening gehouden kan worden met al het mooie van deze streek, en dat er ook ruimte, letterlijk en figuurlijk, moet zijn om daarvan te kunnen genieten. Ach, het is maar een idee.

Krimpen aan den IJssel