FNV

Verzet tegen akkoord met hoger personeel voor hele Hema

De Hema heeft een cao afgesloten met de Vereniging voor Hogere Personeel (VHP) dat ook oor het winkelpersoneel zou moeten gelden. FNV Bondgenoten gaat zich hiertegen met alle mogelijke middelen verzetten.
"Voor zover ik weet kunnen verkoopsters niet eens lid van de VHP worden", reageert vakbondsbestuurder Margreet Jansen. "Hoe kan die club dan bepalen wat hun arbeidsvoorwaarden zouden moeten zijn?"

Door de cao denkt de directie haar zin te krijgen: nieuwe medewerkers tegen aanzienlijk slechtere arbeidsvoorwaarden dan het huidige personeel aannemen. Vrijdag liep een door FNV Bondgenoten uitgeroepen afkoelingsperiode van drie weken in het hoogopgelopen cao-conflict af. Ondanks de uitnodiging liet de Hema niets van zich horen. Zoals nu blijkt om zaken te doen met de vakbond voor het hoger personeel.

"Slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers is pure discriminatie", stelt vakbondsbestuurder Jansen. "Jongeren en vrouwen worden dan de dupe. Na veertien jaar werken zitten zij 65 euro boven het minimumloon. Als je de armoedeval - uitkeringsgerechtigden kennen tal van voordelen - meerekent, zitten ze dan nog steeds op het sociaal minimum."

Nieuw personeel gaat 8 tot 21 procent minder verdienen dan het huidige personeel. "Maar ons uitgangspunt blijft helder", legt Jansen. "Gelijk loon voor gelijk werk. Een cao met zulke verschillen zullen wij niet tekenen."

Vorige week kreeg de Hema nog de prijs als beste winkelketen van Nederland 2005 van de Stichting Retail Jaarpijs. Maar Jansen voorspelt dat de Hema zijn goede imago snel verliest als het warenhuis nieuw personeel zo slecht gaat behandelen.

Tijdens vergaderingen in het hele land bleek de afgelopen weken dat de verontwaardiging onder vakbondsleden onverminderd groot is. De directie heeft het ultimatum van FNV Bondgenoten om op de eisen van FNV Bongenoten laten verlopen.

"De directie speelt gemeen spel door groepen werknemers met leugens tegen elkaar uit te spelen", zegt vakbondsbestuurder Jansen. "Dat was blijkbaar nodig want de Hema was echt in paniek. Maar het doorvoeren van slechtere arbeidsvoorwaarden voor nieuw personeel zal niet zo gemakkelijk gaan. Daar zitten nog heel wat juridische haken en ogen aan."

Jansen voorziet dat de Hema steeds minder `oud' personeel gaat inzetten in diensten waarvoor toeslagen betaald moeten worden als de regeling toch doorgaat. Nieuw personeel is dan in de avond, in het weekend en tijdens feestdagen immers veel goedkoper. Het huidige personeel zal daardoor ook minder salaris krijgen.

Vlak voor de afkoelingsperiode inging, bracht de Hema een `finaal eindbod' uit dat voor FNV Bondgenoten onaanvaardbaar was. "Op geen enkel punt komt de directie tegemoet aan ons ultimatum", reageerde Jansen. "Sterker nog, dit kan in de nabije toekomst ook een verslechtering inhouden voor het huidige personeel."

Een maand geleden verliep het ultimatum dat FNV Bongenoten had gesteld. Tijdens een landelijke actievergadering op 27 september bleek dat de vakbondsleden het wachten op een nieuwe cao zat waren.

De werknemers wachten al anderhalf jaar op een nieuwe cao voor de tienduizend werknemers (behalve winkelpersoneel, ook bakkers en chauffeurs). Op 6 september liepen ze vast. FNV Bondgenoten eist een verlenging van de cao met een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 februari 2005. De Hema biedt 1 procent per 1 november 2005 en wil dat nieuw verkooppersoneel minder loon krijgt en langer moet werken, 38 uur per week tegenover 35 uur voor de werknemers die al in dienst zijn.