PERSBERICHT - 2005-11-09

Toeristische nieuwsbrief Denemarken november/december 2005

Eerste deel Noordzeepad in Jutland geopend

In het noorden van Jutland is het eerste stuk geopend van Nordsøstien, of zoals de internationale aanduiding luidt: The North Sea Trail, een netwerk-in-wording van wegen en paden langs de kusten van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Schotland, Engeland, Duitsland en Nederland.

Het hele Noordzee-wandelpad, dat met steun van de Europese Unie wordt ontwikkeld, moet 4.000 km lang worden. Het is overigens niet alleen bedoeld om mensen in beweging te brengen, maar ook om meer belangstelling te wekken voor het culturele erfgoed in de kustgebieden.

In totaal werken 26 regios in de genoemde landen samen om historische paden met culturele bezienswaardigheden langs de kusten met elkaar te verbinden. Het netwerk moet toegankelijk worden voor zowel wandelaars, fietsers als automobilisten. Borden langs de route moeten de gebruikers van de route steeds attenderen op culturele uitingen, inclusief actuele programmas.

Het stuk van Nordsøstien dat nu in Denemarken is opengesteld is een traject van ongeveer 400 kilometer dat loopt van Bulbjerg in het westen via Skagens Gren in het uiterste noorden en Frederikshavn naar Hadsund aan de Mariager Fjord, aan de oostkust van Jutland.

Meer info: Midt-Nord Turisme, Skeelslund, DK-9440 Aabybro, tel. +45 9696 1200, fax +45 9824 7447, e-mail: info@midt-nord-turisme.dk en www.midt-nord-turisme.dk

Verder in deze toeristische nieuwsbrief november/december 2005

ALGEMEEN
Deense Margrietroute wordt 15 jaar
Groene taxis in Kopenhagen
Deense mini-eilanden op internet te boeken
ACCOMMODATIE
Hotelkamers te koop in Kopenhagen
ACTIEF DENEMARKEN
Weerinformatie voor vissers op Funen via mobiele telefoon ATTRACTIES
Vijf sterren voor openluchtmuseum Den Gamle By
Dierentuin op eiland Lolland
Møn krijgt modern bezoekerscentrum
KUNST & CULTUUR
Kunst gemaakt uit afval te zien in Kopenhagen
Tivolis concertzaal heropent met New York City Ballet HANS CHRISTIAN ANDERSEN JAAR 2005
Reuzen-sprookjesboek eert Andersen bij kasteel Rosenborg

ALGEMEEN
Deense Margrietroute wordt 15 jaar
Volgend jaar wordt de toeristische Margrietroute in Denemarken vijftien jaar. De route (in het Deens: Margueritruten) werd op 24 april 1991 door koningin Margrethe II ingewijd en is inmiddels door miljoenen gebruikt. De margriet is de lievelingsbloem van de Deense vorstin. De Margrietroute voert langs de belangrijkste bezienswaardigheden en door de mooiste delen van het land. Het hele traject beslaat zon 3700 kilometer. De route kan overal worden opgepikt door de karakteristieke bruine bordjes met de margriet als symbool te volgen. Ook zonder wegenkaart kunnen weggebruikers er dus gebruik van maken.
De route is in de eerste plaats ontworpen voor automobilisten. Maar ook motorrijders en fietsers maken er enthousiast gebruik van. De route is niet overal geschikt voor bussen, campers en caravans, vanwege smalle bruggen en nauwe straatjes in kleine stadjes en dorpen. Volgend jaar verschijnt een nieuwe Nederlandstalige gids over de Margrietroute.

Meer informatie over vakantieland Denemarken via www.visitdenmark.com

Groene taxis in Kopenhagen
De Deense hoofdstad Kopenhagen krijgt binnenkort een aantal groenetaxis, die veel minder benzine of dieselolie als brandstof gebruiken dan standaard-autos. Het gaat om voertuigen van het merk Toyota Prius, een zogeheten hybride-auto, die zowel op benzine als op elektriciteit kan rijden. Vanwege de gestegen brandstofprijzen wil het bedrijf Amager Øbro Taxi zijn autos van het merk Mercedes zoveel mogelijk verruilen voor Toyotas van het type Prius. De groene taxis zullen in Kopenhagen rijden tegen dezelfde prijs als de huidige taxis. Experimenten met Toyota Prius-autos als taxis in Zweden en Duitsland lijken succesvol. Als het initiatief in de Deense hoofdstad slaagt, wil Toyota ook taxibedrijven in de steden Århus, Aalborg en Odense proberen te interesseren.

Deense mini-eilanden op internet te boeken
Het toeristische samenwerkingsverband van een dertigtal Deense mini-eilanden, Dansk Småø Turisme, stelt liefhebbers nu in staat via internet informatie over de vakantiemogelijkheden ervan in te winnen en desgewenst vakanties te boeken. De website van de organisatie, waarin ook tal van kleine Deense veerdiensten deel uitmaken, presenteert de mogelijkheden nu in het Deens, Duits, Engels, Zweeds en Noors.
Op de site www.oeturisme.dk worden de vakantiemogelijkheden op 26 rijkgeschakeerde kleine eilanden, verdeeld over het hele land, gepresenteerd. Er worden uiteenlopende producten aangeboden, zoals gezinsvakanties, minivakanties, groepsreizen en dagtochten. De nadruk bij de aanbiedingen ligt op natuurbeleving, rust en sfeer.

Meer informatie: Dansk Småø Turisme, Riisvej 11, Venø, DK-7600 Struer, tel. +45 7020 7373, fax +45 7020 7305, e-mail: vf@danske-smaaoer.dk en internet: www.oeturisme.dk

ACCOMMODATIE

Hotelkamers te koop in Kopenhagen
Het Copenhagen Business Hotel, dat binnenkort opent in het hartje van de Deense hoofdstad, ziet er in eerste instantie uit als een gewoon luxe zakenhotel en zal ook als zodanig gaan functioneren. Maar het bijzondere ervan zal zijn dat de 85 van alle gemakken voorziene kamers eigendom zijn van de klanten. De gemeubileerde kamers door de exploitatiemaatschappij, waarvan de kopers automatisch deel uit gaan maken, worden verhuurd indien de eigenaars zelf geen gebruik van maken van de ruimten. De helft van de winst van de verhuur vloeit naar de eigenaren. Eigenaars logeren bij tijdige reservering gratis in hun kamer. Indien de eigen kamer bij het boeken al is gereserveerd, kan de eigenaar een andere huren tegen sterk gereduceerde prijs via een VIP-ledenkaart.

Het nieuwe hotel komt in een reeds bestaand gebouw dat eerder in gebruik is geweest als kantoor en expositieruimte en nu volledig wordt gerenoveerd. Het is de bedoeling dat het hotel in maart volgend jaar open gaat. Het zakenhotel krijgt een groot aantal faciliteiten, zoals een restaurant, een café/bar, een fitnessruimte, een wellness-afdeling en een aantal vergaderzalen. Een groot deel van de kamers is reeds verkocht. Vooral zakenlieden die regelmatig in Kopenhagen moeten zijn hebben veel belangstelling voor het concept.

Meer informatie: Copenhagen Business Hotel, Gyldenløvesgade 19, DK-1600 Kopenhagen V., tel. +45 7020 7277, fax +45 2023 0815, internet: www.copenhagenbusinesshotel.dk Over koopvoorwaarden en prijzen: Bedre Bolig, Gammel Kongevej 120, DK-1850 Frederiksberg C., tel. +45 8888 8222, fax +45 3333 8222, e-mail: mail@bedrebolig.as

ACTIEF DENEMARKEN

Weerinformatie voor vissers op Funen via mobiele telefoon Sportvissers op het Deense eiland Funen, vooral bekend vanwege het grote aantal zeezalm dat in de omringende wateren voor komt, kunnen nu via hun mobiele telefoon informatie over het weer in de regio beluisteren. De nieuwe service van de organisatie Seatrout (in het Deens: Havørred Fyn) houdt in dat de vissers telefonisch prognoses kunnen opvragen over het weer in het algemeen, de waterstanden en de heersende wind.
Het informatiesysteem kan Engels, Duits en Deens verstaan en spreken. Het is ontwikkeld door samenwerking tussen de organisatie Seatrout en de Syddanske Universitet in Odense. Het nummer dat moet worden gebeld om de informatie te ontvangen is +45 7022 2274.

Sportvissers op Funen hebben afgelopen zomer het systeem, waarvoor de actuele gegevens worden geleverd door het Deens Meteorogisch Instituut (DMI), getest. De resultaten van de test waren zeer positief. Niet alleen kunnen zo goede visstekken worden bepaald, ook de veiligheid van de vissers kan worden vergroot. Een sportvisser, die wordt verrast door zware wind, kan bijvoorbeeld snel nagaan waarheen hij het beste kan gaan.
Het telefoonnummer dat voor de nieuwe dienstverlening is gereserveerd kan overigens ook door niet-sportvissers worden geraadpleegd. De service kan zo ook voor toeristen en de locale bevolking uitermate nuttig zijn.

Meer informatie: Fonden Fyntour, Sivmosevnget 4, DK-5260 Odense S., tel. +45 6613 1337, internet: www.fyntour.dk en www.seatrout.dk

ATTRACTIES
Vijf sterren voor openluchtmuseum Den Gamle By
Het bekende openluchtmuseum Den Gamle By in Århus, dat historische huizen en gebouwen en hun culturele achtergronden toont, is onderscheiden met vijf sterren in het kader van een nieuw classificatiesysteem voor Deense attracties. Den Gamle By is tot nu toe het enige museum in Denemarken dat vijf sterren heeft ontvangen het maximum dat is te behalen. Wel zijn er nog twee Deense attractieparken die zich met vijf sterren mogen tooien, Tivoli in Kopenhagen en Legoland in Billund.

Bij de beoordeling gelden 26 criteria, zoals het niveau van beleving, service, klantvriendelijkheid en publieksvoorlichting. Vier jaar geleden kreeg Den Gamle By van de Guide Michelin als enige Deense bezienswaardigheid de maximaal bij deze gids te behalen drie sterren toebedeeld, waardoor het museum zich toen een plaats verwierf onder de duizend belangrijkste attracties ter wereld.
De beoordelingen voor het nieuwe classificatiesysteem in Denemarken worden gemaakt door de vereniging van Deense toeristische attracties in samenwerking met de organisatie Dansk Standard.

Meer info: Den Gamle By, Viborgvej 2, DK-8000 Århus, tel. +45 8612 3188, e-mail: mail@dengamleby.dk en internet: www.dengamleby.dk

Meer informatie over vakantieland Denemarken via www.visitdenmark.com Terug naar begin

Dierentuin op eiland Lolland
Denemarken heeft er sinds kort een belangrijke dierentuin bij. Het is Grøn Verden (Groene Wereld) bij het stadje Nakskov op het eiland Lolland, in het oosten van het land. Het tot nu toe alleen om zijn tropische planten en dieren bekend staande park Grøn Verden heeft officieel de status van dierentuin ontvangen en kan op grond daarvan verder uitbreiden. Er zullen op korte termijn veel meer interessante diersoorten en planten bij komen.
Bijzonder van Grøn Verden is dat bezoekers er ook exotische planten, die in Denemarken nergens anders verkrijgbaar zijn, kunnen aanschaffen.
De nieuwe dierentuin, die het hele jaar is geopend, ligt in het westen van het eiland Lolland op ongeveer 20 minuten rijden van het populaire vakantiepark Lalandia in Rødbyhavn, eveneens op Lolland. Vanaf het eiland is de Deense hoofdstad Kopenhagen snel en gemakkelijk te bereiken.

Meer inlichtingen: Grøn Verden, Købelevvej 12, Købelev, DK-4900 Nakskov, tel. +45 5493 3003, fax +45 5490 0059, e-mail: sp-gronverden@stam.dk en internet: www.gronverden.dk

Møn krijgt modern bezoekerscentrum
Bij de beroemde krijtrotsen van het Deense Oostzee-eiland Møn komt een modern bezoekerscentrum. Alle bezwaren tegen het centrum zijn nu officieel afgewezen. Het natuur- en geologiecentrum, zoals het officieel gaat heten, gaat rond 120 miljoen DKK kosten en wordt gebouwd volgens een ontwerp van het Kopenhaagse architectenbureau PLH, dat in 2002 een internationale wedstrijd voor het nieuwe bezoekerscentrum won.
Doordat de bouw ervan op bezwaren stuitte van plaatselijke natuurliefhebbers die menen dat het (beschermde) gebied rondom de kwetsbare krijtrotsen de toeloop rondom een dergelijk centrum niet aan kan, liep het project nogal vertraging op. Het zal naar verwachting nu in het voorjaar van 2007 gereed zijn.
Møns Klint, zoals de krijtformatie op het ten zuidoosten van Kopenhagen gelegen eiland heet, rijst ongeveer 130 meter boven de Oostzee uit en is een van de grootste toeristische attracties van Denemarken. Jaarlijks komen ongeveer 250.000 bezoekers naar de krijtrotsen kijken.

Meer info: Møn Turistbureau, Storegade 2, DK-4780 Stege, tel. +45 5586 0400, e-mail: info@visitmoen.com, internet: www.visitmoen.com

KUNST & CULTUUR
Kunst gemaakt uit afval te zien in Kopenhagen
In de sfeervolle expositiezaal van de Rundetaarn, de bekende Ronde Toren zonder trappen in het voetgangersgebied van de Kopenhaagse binnenstad, is tot 6 november a.s. een interessante tentoonstelling te zien van werk van vijftien Scandinavische kunstenaars dat is gemaakt van afvalmateriaal. Tot deze hergebruikskunstenaars behoren de beeldend kunstenares Lone Villaume, de glaskunstenares Bettina Schori, de textielkunstenares Anne Louise Bang en de goudsmid Lisbeth Nordskov. Deze vier Deense kunstenaars hebben elf collegas uit Noorwegen, Zweden, IJsland, Groenland en de Frøer als gasten op de expositie in Kopenhagen uitgenodigd.

De expositie heet Guldglasgummioggenbrug ofwel goud, glas, rubber en hergebruik. Het gaat onder meer om kunstvoorwerpen waarin oud speelgoed, kapotte glazen, een versleten fietsband, een stuk vangrail, drijfhout, onderdelen van een fiets en kurken zijn verwerkt. De kunstenaars hebben uit het materiaal verrassende kunstvoorwerpen vervaardigd, die de nadruk leggen op de grote mogelijkheden van hergebruik.

De 36 meter hoge Ronde Toren in Kopenhagen is in de 17e eeuw gebouwd onder het bewind van koning Christian IV en is vooral gebruikt als observatorium (onder meer door de bekende Deense sterrenkundige Tycho Brahe). De langzaam oplopende slakkengang waarin men naar de top kan lopen is 209 meter lang. Peter de Grote reed in 1716 via deze gang te paard omhoog. Vanaf de toren hebben bezoekers een prachtig uitzicht over de Kopenhaagse binnenstad. De toren is alle dagen van de week geopend.

Meer info: Rundetaarn, Købmagergade 52 a, DK-1150 Kopenhagen K., tel.
+45 3373 0373, e-mail: post@rundetaarn.dk en internet: www.rundetaarn.dk

Tivolis concertzaal heropent met New York City Ballet Na een restauratie van een jaar is de beroemde concertzaal van het recreatiepark Tivoli in Kopenhagen op 6 november weer geopend. Tot de vernieuwingen van de 1700 zitplaatsen tellende feestzaal van dit vermaarde vermaakcentrum behoren hypermoderne technische installaties, een verbeterde akoestiek en vernieuwde restaurants en cafés. Er is voorts een ruimere toegang voor minder validen. Tivolis concertzaal markeert de opening van het nieuwe tijdperk met een reeks voorstellingen van het beroemde New York City Ballet, dat van 9 t/m 11 november s avonds om 20 uur optreedt en op 12 november zowel om 14 uur als om 20 uur.

Kaartverkoop: Tivoli Billetcenter, +45 3315 1012 of BILLETnet, tel.
+45 7015 6565, internet: www.billetnet.dk

HANS CHRISTIAN ANDERSEN JAAR 2005

Reuzen-sprookjesboek eert Andersen bij kasteel Rosenborg Op het terrein van het 17e eeuwse kasteel Rosenborg in Kopenhagen is met enkele maanden vertraging de internationale expositie Het grootste sprookje geopend, waarmee min of meer het jaar van de herdenking van de 200ste geboortedag van Hans Christian Andersen wordt besloten. Nog tot het eind van dit jaar is de tentoonstelling te zien.

Voor het koninklijke slot (waarin o.a. een museum is gevestigd waarin de Deense kroonjuwelen zijn te zien) staat een groot expositiepaviljoen in de vorm van een uit twee etages bestaand sprookjesboek, waarin zich onder meer attributen bevinden die een rol in het leven van Andersen hebben gespeeld.

Te zien zijn kleine persoonlijke bezittingen, kunstobjecten en originele manuscripten van de schrijver. Via luidsprekers en interactieve computergestuurde apparatuur begeleidt Hans Christian Andersen de tentoonstelling en reflecteert over zijn leven en werk. Bezoekers krijgen in deze bonte sprookjeswereld een goede kijk op de mens Andersen en beleven zijn ontwikkeling van een arme schoenmakerszoon tot een wereldbekende schrijver.

De expositie is opgezet door het Deense tentoonstellingsbureau United Exhibits Group, het Hans Christian Andersen Fonds 2005 en het ontwerpbureau Ralph Applebaum Associates in New York. De expositie is geopend van maandag t/m vrijdag van 10-17 uur en in de weekends van 10-18 uur. De entreeprijs bedraagt 65 DKK, kinderen van 5-14 jaar, studenten en senioren 30 DKK. Combikaartje met kasteel Rosenborg: volwassenen 100 DKK, senioren 50 DKK, kinderen 5-14 jaar 40 DKK.

Meer info: Rosenborg Slot, Øster Voldgade 4 A, DK-1350 Kopenhagen K., internet: www.rosenborgslot.dk en United Exhibits Group, Sundkrogsgade 30, DK-2100 Kopenhagen, tel. +45 7023 5555, internet: www.unitedexhibitsgroup.dk

Informatie
Meer informatie over vakantieland Denemarken via www.visitdenmark.com

Meer informatie over het Hans Christian Andersen Jaar via www.visitdenmark.com/hca2005