FNV

Organisaties willen betaalbare huren

'Houd huren betaalbaar'. Onder dat motto gaf een aantal organisaties, waaronder de FNV, gistermiddag een verklaring af aan de leden van de Vaste Kamercommissie van VROM. Dat meldt FNV e-Magazine van 9 november.

Ze vragen om een vijftal maatregelen: het terugdraaien van de kortingen op de huurtoeslag, een inflatievolgend huurbeleid, geen vrije markthuur voor een kwart van de woningen, meer nieuwbouw huurwoningen en meer huurtoeslag voor inkomens tot anderhalf keer modaal.

Fouillering

"De aanbieding verliep chaotisch", lacht FNV's vice-voorzitter Ton Heerts, die erbij aanwezig was. "We mochten slechts met acht man naar binnen na de nodige fouillering. Dat was natuurlijk te weinig. De protestborden buiten moesten omlaag, omdat de demonstratie niet aangemeld was. Dit is dus de verbureaucratisering van Nederland."

De verklaring werd door een vrij breed front aangeboden: de Nederlandse Woonbond, ouderenorganisaties, cliëntenraden, de landelijke studentenvakbond, de FNV en een serie maatschappelijke organisaties.

Heerts denkt dat de Kamercommissie wel oren heeft naar het bouwen van meer huurwoningen.

"Maar het punt van huizenbezitters die recht hebben op een hogere zorgtoeslag, omdat ze hun belastbaar inkomen kunnen verlagen door hypotheekaftrek, lijkt nog onbespreekbaar. Dat is erg onrechtvaardig, want daardoor worden huurders structureel op achterstand gezet."

Heerts vindt dat de hypotheekrenteaftrek bij de bepaling van de zorgtoeslag best ter discussie mag komen te staan. "Niet zomaar, maar het moet hier wel bij betrokken worden. Als je een woning van boven de vijf ton kunt betalen, dan kun je je afvragen of je dan nog een beroep mag doen op allerlei toeslagen."

9 november 2005