Provincie Utrecht

Teller provincie Utrecht op ruim 620.000 banen

9-11-2005 -

Werkgelegenheid voor het eerst in de lift sinds 2001

De provincie Utrecht is 3500 banen rijker. Voor het eerst in vier jaar zijn er weer arbeidsplaatsen bijgekomen. De extra banen worden vooral opgeleverd door de sector waarin de provincie Utrecht traditiegetrouw het sterkst is: de zakelijke dienstverlening.

Banenmotor komt op toeren

Dat blijkt uit het jaarlijkse Werkgelegenheidsonderzoek over 2004-2005 van de provincie Utrecht, dat onder 37.000 bedrijven en instellingen is gehouden. Belangrijkste conclusie: de Utrechtse banenmotor komt opnieuw op toeren. De provincie Utrecht telt momenteel ruim 620.000 banen - een toename van de werkgelegenheid met 0,6 procent. Vergeleken met het landelijke beeld is dat opvallend. Het CBS rapporteert een verlies van 75.000 banen in het gehele land. Dit versterkt de indruk dat Utrecht als één van de eerste provincies uit het economische dal klimt.

Utrechtse ICT trekt opnieuw aan
De Utrechtse arbeidsmarkt trekt vooral extra banen aan in de zakelijke dienstverlening. Binnen deze bedrijfstak zijn er ruim 2600 arbeidsplaatsen bijgekomen. Opmerkelijk is dat in deze sector de ICT-bedrijven - na twee jaar krimp - gegroeid zijn en wel met 913 banen. De provincie Utrecht telt daarmee momenteel ruim 43.000 banen in de ICT. De groei doet zich vooral voor bij bedrijven die op een vernieuwende wijze bezig zijn met ICT-producten en dienstverlening. Zo zijn er bij software-ontwikkelaars 1100 banen bijgekomen. Ook ICT-consultants beleven betere tijden. Kennisintensieve ICT bedrijven zijn goed voor ruim 1000 extra arbeidsplaatsen in de provincie Utrecht. Deze ontwikkeling lijkt een voorbode van het economisch herstel dat naar verwachting in 2006 in de provincie Utrecht doorzet.

Meer banen in de zorg
Ook elders op de Utrechtse banenmarkt is weer sprake van groei. De Utrechtse bouwbedrijven leverden 370 arbeidsplaatsen extra op. Ook de horeca en de handel zorgden voor meer banen. Extra arbeidsplaatsen komen bovendien uit de zorg. Zo trokken de ziekenhuizen bijna 800 nieuwe arbeidsplaatsen aan. Binnen de gehandicaptenzorg kwamen er ruim 400 banen bij. Ook in de verpleeghuizen en kinderopvang was sprake van een forse groei (circa 4%). De gezondheidszorg en welzijn is daarmee met bijna 89.000 banen werkgever nummer 3 in de provincie Utrecht, na de zakelijke dienstverlening en reparatie/handel. Verder is het afgelopen jaar relatief veel groei geweest (+500 banen) bij bedrijven en instellingen die actief zijn in de cultuursector, milieu en recreatie.

Toenemende optimisme bij Utrechtse ondernemers
De nieuwe banen komen voor het merendeel van de bedrijven die zich al in de provincie Utrecht hebben gevestigd en extra activiteiten ontplooien. De groei in de werkgelegenheid is dus vooral een teken dat de ondernemers meer willen investeren in de toekomst van hun bedrijf. Dit optimisme werkt nu duidelijk door in het herstel van de economie. Utrechtse gemeenten met de sterkste groei zijn: Amersfoort (+4%), Renswoude (+10%), Amerongen (+8%) en Vianen (+8%). In de gemeente Utrecht is het aantal arbeidsplaatsen licht gedaald met -1%. De sterkste dalers onder de Utrechtse gemeenten zijn: Driebergen (-5%) en Baarn (-4%).

Provincie Utrecht: "Blijf investeren in innovatie" De nieuwe werkgelegenheidscijfers zijn voor de provincie een teken dat investeringen in de Utrechtse kenniseconomie vruchten afwerpen. De provincie voert een economisch beleid dat vooral gericht is op versterking van innovatie, omdat het deze bedrijven zijn die het beste aansluiten bij het economische profiel van het gebied. Gedeputeerde Mik, portefeuillehouder economische ontwikkeling: "We sluiten daarmee goed aan bij de natuurlijke voordelen van het Utrechtse vestigingsklimaat: het hoge opleidingsniveau, de centrale ligging en de kracht van kennisintensieve bedrijfstakken als ICT. Die voordelen nog beter uitbuiten, samen met de Utrechtse kennisinstellingen: dat is de doelstelling waaraan we nu werken in de Taskforce Innovatie die begin dit jaar in het leven is geroepen met een provinciale bijdrage van 3,5 miljoen euro. Kennis is de kurk waarop de Utrechtse economie drijft. En het zijn de kennisintensieve bedrijven die nu voor extra banen zorgen. Een duidelijk bewijs dat we door moeten gaan op de ingeslagen weg!"

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196

Laatst gewijzigd op 09-11-2005. Paginabeheer: Ron van Dopperen