Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 november 2005

Nieuw participatiebeleid en inspraakverordening

Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag een voorbereidend besluit genomen op het nieuwe participatiebeleid. Op 28 november zal de raad er nog een kaderstellend besluit over moeten nemen voordat het nieuwe beleid ook daadwerkelijk uitgevoerd zal worden. De kaderregeling Inspraak en Participatie (KIP) voldeed niet meer aan de wensen en een nieuwe regeling werd nodig geacht. Inspraak en participatie worden vanaf nu apart geregeld, omdat het om twee verschillende zaken gaat.

Kaderregeling Inspraak en Participatie
Binnen de gemeente Alkmaar bestond bij zowel bewoners, raadsleden als het ambtelijk apparaat onduidelijkheid over de Kaderregeling Inspraak en Participatie (KIP). Door het College van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de OSA is hierover gediscussieerd. Een eenduidiger en planmatiger aanpak werd door alle betrokkenen gewenst. Derhalve is op 22 april 2005 een werkconferentie over dit thema georganiseerd met vertegenwoordigers van bewoners- en maatschappelijke organisaties, raadsleden, ambtenaren, een wethouder en de burgemeester. De werkconferentie heeft bijgedragen aan een meer eensluidend beeld over de manier waarop inspraak en participatie in de gemeente Alkmaar zou kunnen worden vormgegeven. Eén van de uitkomsten was dat inspraak en participatie los van elkaar moet worden geregeld. Inspraak wordt geregeld in een aparte Inspraakverordening, die tegelijk met het participatiebeleid werd aangeboden aan het college.

Inspraak en participatie

Het verschil tussen inspraak en participatie is als volgt. Gemeenten zijn wettelijk verplicht inspraak in een verordening te regelen. In Alkmaar gebeurt dit, indien de raad het goedkeurt, in de inspraakverordening. Inspraak staat open voor belanghebbenden. Na ter inzage legging en bekendmaking van het beleidsvoornemen kunnen belanghebbenden gedurende een aantal weken schriftelijk of mondeling hun zienswijze naar voren brengen. Gedachtewisseling met het bestuur is niet inbegrepen. Dit in tegenstelling tot participatie: Participatie is een werkwijze, waarbij meerdere actoren betrokken zijn, waarbij de gemeente externen bij het beleid betrekt. Participatie kan zowel de voorbereiding, bepaling, uitvoering als evaluatie van het beleid betreffen. Doel is een open en evenwichtig samenwerking. Participatie mag niet in de plaats van inspraak komen, als inspraak wettelijk verplicht is.

Participatiebeleid

Eén van de belangrijkste uitgangspunten voor het opstellen van participatiebeleid is dat er meer duidelijkheid moet komen voor alle belanghebbenden. Meer duidelijkheid over het proces, de rolverdeling, de mate van betrokkenheid en de consequenties van participatie. Met andere woorden er moeten kaders komen. Er moet duidelijkheid komen over wie op welk moment wat moet doen. Een ander belangrijk uitgangspunt voor participatiebeleid is de flexibiliteit van het participatieproces. Niet ieder onderwerp heeft een zelfde aanpak nodig. Zo verschilt bijvoorbeeld de mate waarin belanghebbenden invloed hebben per beleidsvoornemen of project. Met andere woorden er wordt iedere keer maatwerk geleverd. Het nieuwe beleidsplan is niet vrijblijvend maar bindend. De gemeente legt zich vast op deze nieuwe werkwijze en mag daarop aangesproken worden.

Hoe verder?

Op het conceptbeleid heeft een nog ruimere vertegenwoordiging van de Alkmaarse bevolking gereageerd dan die aanwezig was op de conferentie. Deze reacties zijn verwerkt en nu heeft het college zich positief uitgesproken over dit nieuwe beleid. Op 28 november zal de raad een kaderstellend besluit nemen over dit nieuwe participatiebeleid. Mocht dat positief uitvallen, dan zal het nieuwe beleid daarna uitgevoerd worden. Het betekent een nieuwe werkwijze voor de medewerkers van de gemeente Alkmaar. Alleen een nieuw beleid betekent nog niet dat het zo gebeurt. Het moet bij iedere werknemer 'tussen de oren zitten', maar ook de bewoners en organisaties in Alkmaar zullen nog vertrouwd moeten raken met dit nieuwe beleid. Zo snel als het door de raad is vastgesteld, zal het nieuwe beleid ook op de website www.alkmaar.nl terug te vinden zijn.