Gemeente Steenbergen

"persbericht"

Steenbergen bereidt zich voor op komst asielzoekers

De gemeente Steenbergen heeft al diverse voorbereidingen getroffen om de opvang van asielzoekers te realiseren. Inmiddels wonen er al 12 in de kern Dinteloord. Voor de overige 15 plaatsen praat wethouder Zijlmans op 9 november met de twee woningcorporaties in de gemeente Steenbergen.

De taakstelling waar Steenbergen voor staat is vastgesteld op 27. In het artikel in BN De Stem beweert de woordvoerder van gedeputeerde Augusteijn, dat Steenbergen nog steeds aan 27 asielzoekers huisvesting moet bieden. De werkelijkheid is anders. Sinds enkele jaren wonen er 12 asielzoekers, die onder de taakstelling van 27 vallen. Dit gegeven is bekend bij de provincie en bij Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA). Vanwege de invulling van de taakstelling heeft de gemeente de huisvesting van deze 12 op 21 oktober jl. herbevestigd.

Overleg
Wethouder Zijlmans wil snel een oplossing voor de huisvesting van asielzoekers. Zoals hij zegt: "ik wil geen signalen krijgen van wie dan ook, dat we stil blijven zitten". Daarom heeft hij in de week van 24 oktober een afspraak gemaakt met de twee woningcorporaties om te bekijken waar woningen beschikbaar. De wethouder denkt aan 3 eengezinswoningen voldoende te hebben. Op eigen initiatief heeft hij de website van Wonen in West Brabant bezocht en geconstateerd, dat er vijf woningen leeg staan, die direct beschikbaar zijn. De soort woning is afhankelijk van de samenstelling van de asielzoekers die naar Steenbergen komen.De wethouder: "wij proberen in te steken op gezinnen met kinderen". Een gezin hoort bij elkaar en dat is altijd beter dan mensen samenbrengen die elkaar niet kennen, toch vooral in een kleine gemeente.
Als de woningcorporaties niets hebben te bieden, dan kan de gemeente altijd nog terugvallen op het centrum Stella Maris, waar op dit moment seizoenarbeiders wonen. Dit heeft niet de voorkeur.

Dienstverlening
Asielzoekers krijgen een financiële tegemoetkoming om twee keer naar huisvesting in een gemeente te gaan kijken. Om te voorkomen, dat asielzoekers meerdere keren moeten reizen, zorgt de gemeente Steenbergen er voor, dat bij de eerste kennismaking er medewerkers van de gemeentelijke Kredietbank aanwezig zijn om de financiële mogelijkheden te regelen voor het inrichten van de te huren woning. Met deze dienstverlening wil de gemeente de procedure versnellen.

Serieus
In tegenstelling tot het artikel in BN De stem van 3 november jl. op basis van uitspraken maakt de gemeente Steenbergen er serieus werk van om asielzoekers te huisvesten.
De wethouder heeft er vertrouwen in, dat er tijdig woningen beschikbaar komen. Zodra de woningen er zijn, gat er direct een signaal richting COA.