Gemeente Doetinchem

Takendiscussie nadert ontknoping


-12 oktober 2005-
In het kader van de takendiscussie biedt het college van B&W de raad een pakket ombuigingsvoorstellen voor de begrotingsperiode 2006-2009 aan. De voorstellen moeten een structurele bezuiniging van EUR 3,1 miljoen opleveren. Op 10 november beslist de raad over de voorstellen.

Gemeenten zijn voor een belangrijk deel van hun inkomsten afhankelijk van gelden van de rijksoverheid. Door de slechte economische situatie zijn gemeenten de afgelopen jaren flink gekort op hun algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Veel gemeenten zijn daardoor financieel in zwaar weer terechtgekomen. Dat geldt ook voor de gemeente Doetinchem. De komende jaren moet er fors bezuinigd worden om de begroting 2006-2009 sluitend te krijgen.

Ombuigingsoperatie: drie trajecten
Eén van de manieren om de gemeente weer financieel gezond te maken is de takendiscussie. Op 24 maart besloot de gemeenteraad het gemeentelijke takenpakket door te lichten om te onderzoeken waar bezuinigd kan worden. De takendiscussie moet een structurele besparing van EUR 3,1 miljoen opleveren.

Naast de takendiscussie lopen er nog twee bezuinigingstrajecten die samen zorgen voor een evenwichtige verdeling van de ombuigingen. Een herprioritering van de projecten levert in de periode 2005-2010 EUR 5,6 en EUR 5,5 miljoen aan eenmalige ombuigingen op. Een efficiencyoperatie binnen de gemeentelijke organisatie bespaart nog eens structureel EUR 2,5 miljoen.

Takendiscussie
Leidend in de takendiscussie is de vraag welke rol de gemeente voor zichzelf ziet weggelegd in de samenleving. Op 23 juni sprak de raad zich uit voor het scenario Coach+: de gemeente biedt binnen heldere kaders ruimte aan initiatieven van burgers, bedrijven en instellingen, maar houdt op bepaalde terreinen zelf de regie. Om de sociale infrastructuur zo veel mogelijk overeind te houden besloot de raad verder de beleidsvelden sport, cultuur en welzijn meer te ontzien. In plaats daarvan wilde de raad meer bezuinigen op groen en wegenonderhoud en een algemene lastenverhoging (OZB) doorvoeren.

In opdracht van de raad zijn beleidsambtenaren vanaf 23 juni aan de slag gegaan met het uitwerken van concrete ombuigingsvoorstellen die passen binnen het scenario Coach+. Dit heeft geleid tot een raadsvoorstel dat op 4 oktober aan B&W is voorgelegd. Het raadsvoorstel faciliteert de raad om de takendiscussie te kunnen voeren.

In het raadsvoorstel is rekening gehouden met de wens van de raad om niet alleen te bezuinigen, maar ook andere accenten te leggen en vernieuwingen te realiseren. Dat verklaart waarom er op sommige beleidsvelden meer wordt bezuinigd dan op andere. Zo wordt er op welzijn, cultuur en sport verhoudingsgewijs minder bezuinigd dan op wegenonderhoud en groen, omdat de raad het `sociale gezicht` van Doetinchem zoveel mogelijk wenst te behouden. Bepaalde beleidsvelden hebben voor de raad zo'n hoge prioriteit dat deze helemaal buiten schot blijven (o.a. onderwijs).

Nieuw subsidiebeleid
In het kader van de takendiscussie wordt ook gewerkt aan een nieuw subsidiebeleid. Uitgangspunt van dat beleid is dat generieke subsidies voor verenigingen en instellingen plaatsmaken voor doelgroepgerichte subsidies. In de toekomst worden alleen nog subsidies gegeven om de maatschappelijke participatie van bepaalde doelgroepen te bevorderen. Het nieuwe subsidiebeleid moet op 1 augustus 2006 in werking treden, zodat het effectief kan ingaan in het subsidietijdvak 2007.

Besluitvormingstraject
Het raadsvoorstel dat door B&W is vastgesteld wordt op 24 oktober behandeld in de commissie beleidsontwikkeling. Op 10 november neemt de gemeenteraad een besluit over de ombuigingsvoorstellen.