Ingezonden persbericht


Persbericht

Delft, 18 oktober 2005

Anti-stotterprogramma McGuire zet ervaringsdeskundigen in

Stotteraar moet de zeepkist op

DELFT - Vanaf 10 november start het McGuire-programma, een anti-stottermethode, in Nederland. Alle instructeurs en coaches die eraan meewerken zijn ex-stotteraars, of ze zijn bezig met herstellen. "Dat maakt het uniek", zegt Frits Boshuijer van McGuire Nederland. "Ervaringsdeskundigen zijn de beste leermeesters."

De methode legt de lat hoog. 'Praten zonder stotteren' is niet genoeg: de cursisten moeten uiteindelijk welbespraakt worden en voor een groep kunnen staan. Boshuijer: "Het is net als in de sport: je speelt niet om 'niet te verliezen, maar om te winnen!' Daarom oefenen cursisten met het voeren van telefoongesprekken. Daarnaast gaan ze de straat op, zodat ze leren om ook in het openbaar hun zegje te kunnen doen".

Het programma, dat wereldwijd duizenden deelnemers heeft, is in 1994 ontwikkeld door de Amerikaan Dave McGuire, een voormalig stotteraar. Nog steeds is deze methode de enige die stotteraars zelf inzet om lotgenoten te helpen. De instructeur begrijpt beter wat de cursist nodig heeft en wat zijn valkuilen zijn, omdat ze een gemeenschappelijke achtergrond hebben.

Stotteren is van alle tijden; één op de honderd volwassenen heeft er last van, maar bij kinderen van drie, vier jaar komt het vaker voor. De precieze oorzaken zijn nog steeds niet duidelijk, maar het is niet met medicijnen te genezen. Er zijn verschillende therapieën ontwikkeld om mensen van het stotteren af te helpen. Maar de mensen van McGuire zijn geen spraaktherapeuten en willen zo ook niet genoemd worden. Ze omschrijven zichzelf als 'coach'; de vergelijking met de sport gaat hier ook op.

Hoewel het McGuire-programma met een driedaagse training begint, blijft het daar niet bij. De deelnemers zijn in principe levenslang lid. "Doe je dat niet, dan gaat het vaak snel na de eerste training achteruit", aldus Boshuijer. "Het is van 's ochtends tot 's avonds hard werken, en na die drie lange dagen is er vaak een groot succes geboekt. Daarna moet het geleerde onderhouden worden." Om dat in de praktijk te brengen, komen de cursisten regelmatig terug voor vervolgtrainingen. Op 10, 11 en 12 november 2005 gaat de eerste training van start.

Een paar weken eerder, op de International Stuttering Awareness Day, wordt er in Den Haag een open dag georganiseerd voor geïnteresseerden in het programma van McGuire: 22 oktober van 14:00 uur tot 17:00 in het Parkhotel in Den Haag. Kijk voor meer informatie over het McGuire-programma en een routebeschrijving voor de open dag op www.mcguire.nl.