Senternovem


Netwerkdag Grensverleggend Vernieuwen: waar uw praktijkervaringen en vragen centraal staan

Aanvangsdatum

10-11-2005

Graag nodigen het Competentiecentrum Transities, het Innovatienetwerk en het Future Center / Mobilion u uit voor de tweede netwerkdag Grensverleggend Vernieuwen op donderdag 10 november 2005 van 12.00 tot 17.00 in het Future Centre / Mobilion te Utrecht

Van praktijkervaringen leren, elkaar adviseren en nieuwe verbindingen leggen, daar gaat het ons die middag om. We doen dat rondom drie themas:

* Lange termijn denken, korte termijn doen: hoe werkt dat in de praktijk?

* Systeemanalyse: waartoe, hoe, met wie?

* Dynamiek verankeren: kan dat?

De middag is bedoeld voor trekkers van systeeminnovatieve projecten en programma's bij intermediaire organisaties, overheid, bedrijfsleven en adviesbureaus ('transitietrekkers') uit diverse sectoren of domeinen. Mensen uit de praktijk dus.

Onderstaand vindt u het programma van deze middag. Vragen uit de praktijk van het grensverleggend vernieuwen staan centraal. Vragen en problemen waar u in de praktijk van uw eigen project of programma tegenaan loopt. Samen met andere deelnemers zoeken we naar antwoorden, of naar nieuwe verbindingen om aan zo'n antwoord te werken.

U kunt zich hier aanmelden.

Op 10 november staat uw praktijk centraal. Daarvoor hebben we uw medewerking nodig. Niet alleen op die middag, maar ook daarvoor. Als u zich aanmeldt zullen we u dan ook uitnodigen successen en dillemmas uit uw praktijk te delen met mensen die uw praktijk niet kennen maar wel herkennen. Als u wilt kan uw praktijk zelfs centraal staan in een van de werkgroepen. Als u laat weten dat u komt dan hoort u meer van ons hierover.
Het programma ziet er globaal als volgt uit:
12.00u Persoonlijke ontvangst, Ontmoeten van andere deelnemers, Lunchmogelijkheid
Wilt u met een andere deelnemer vooraf iets afspreken? Dat kan. De locatie biedt voldoende mogelijkheden om even rustig te zitten 13.00u Opening van de middag, licht en luchtig 13.15u Start parallelsessies rondom de drie themas (zie ook hieronder de themabeschrijving)

- Lange termijn denken, korte termijn doen

- Systeemanalyse

- Dynamiek verankeren

Elke sessie begint met een korte gedachtenordening. Daarna staat een praktijkcase centraal in de verdiepende discussie in kleine werkgroepen (10 deelnemers). Elke werkgroep levert een korte bijdrage voor de symposiumkrant.
Tussendoor is er nog voldoende ruimte om ook andere deelnemers te ontmoeten.
16.15u Centrale afsluiting met terugkoppeling van de sessies middels een symposiumkrant
16.30u Napraten met een hapje en drankje

Vorig jaar werd deze netwerkdag voor het eerst georganiseerd door het Innovatienetwerk Groene Ruimte en Agrocluster. Dit jaar gebeurt dat in samenwerking tussen het Innovatienetwerk, het Competentiecentrum Transities en Future Center / Mobilion.

De middag wordt inhoud aan de hand van praktijkervaringen binnen de volgende themas:

* Lange termijn denken, korte termijn doen
* Systeemanalyse

* Dynamiek verankeren

Lange termijn denken, korte termijn doen
Systeeminnovaties zijn altijd gericht op de lange termijn. Het gaat om een aantal (samenhangende) veranderingen in verschillende onderdelen van de maatschappij, zoals technologische innovatie, institutionele structuur, gedrag en cultuur en ruimtelijke inrichting. Veranderingen die vaak veel tijd kosten, maar hoe dan ook starten met gerichte initiatieven in het nu. Zoals elke wandeling begint met een eerste stap. Om systeeminnovaties te realiseren moet het lange termijn denken omgezet worden in korte termijn doen. Op zichzelf klink dat logisch, maar hoe doe je dat? Hoe vertaal je lange termijn toekomstbeelden naar beslissingen in het nu? Hoe kom je eigenlijk aan die toekomstbeelden? Met scenarios, backcasting, trendwatching? Of gewoon met een biertje erbij in het café? Wie nodig je daarvoor uit? Waar loop je dan vooral tegen aan? Allemaal vragen die aan de orde kunnen komen aan de hand van uw praktijkervaringen.

Systeemanalyse
Complexe maatschappelijke veranderingen zijn moeilijk te overzien. Eigenlijk weet je vrij zeker dat je, bij het werken aan die verandering, wordt geconfronteerd met zaken die zich net achter jouw eigen horizon bevinden. De ervaring leert dat de transitieprofessional (bijvoorbeeld programmamanager of beleidsmaker) actief op zoek moet naar hoe het systeem (in sociale, fysieke of organisatorische zin) waarop hij zich richt werkt, wat de grenzen daarvan zijn en waar de veranderingsmogelijkheden zitten. Dat klinkt simpel. Maar hoe ver moet je gaan? Hoe definieer je jouw systeem het best? Is een snelle verkenning genoeg? Of gaat het om een grondige analyse? Kun je het met een klein groepje? Of spelen ook hierin vele actoren een rol? Binnen dit thema willen we praktijkervaringen met systeemanalyse bespreken. Waar was het voor nodig? Hoe is het gegaan? Wat heeft het opgeleverd? Wat is er van geleerd?

Dynamiek verankeren
Vernieuwing in gang zetten is één ding. Maar zorgen dat de nieuwe dynamiek doorgaat nog iets anders. We noemen dat verankeren van de dynamiek. Zorgen dat de beweging naar duurzame vernieuwing die in een programma van beperkte duur wordt gegenereerd, ook na dat programma doorgaat. Dat is nodig omdat de beoogde grensverleggende vernieuwing zelf niet in de korte looptijd van een programma kan worden gerealiseerd. Maar hoe zorg je daarvoor? En wanneer begin je er mee? Welke partijen kunnen de vernieuwing het beste oppakken? En wie krijgt dan de bloemen? Praktijkervaringen met verankering, zowel successen als mislukkingen, komen binnen dit thema aan bod. Daarbij kan het gaan om verankering in de vorm van een agenda voor nieuw onderzoek, maar ook om verankering van de vernieuwing in beleid en praktijk.

Locatie

Future Center / Mobilion Utrecht

Toegangsprijs

gratis

Contact

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op
met info@transitiepraktijk.nl.
U kunt zich hier aanmelden voor de dag.

Meer informatie

Competentie Centrum Transities
innovatienetwerk
Mobilion
Wijzigingsdatum | 07-10-2005