Publiek-privaat initiatief leert jongeren omgaan met alcohol

Smo

Op 10 november gaat de jongerenportal www.mazzle.nl live. Deze website maakt jongeren op een onconventionele wijze bewust van de negatieve gevolgen van alcoholgebruik. Op de jongerenportal kunnen jongeren virtueel experimenteren met alcoholgebruik en ervaringen daarover uitwisselen met leeftijdsgenoten. De ontwikkeling van de site is mogelijk gemaakt door de ministeries van VWS en OCW, de alcoholindustrie, de brancheorganisatie van speelautomaten (VAN), het stimuleringsfonds OGZ en de Stichting Volksbond Rotterdam (SVR). Mazzle is daarmee het eerste publiek-private initiatief op het gebied van alcoholvoorlichting aan jongeren.

In tegenstelling tot traditionele alcoholvoorlichting dramatiseert Mazzle de gevolgen van teveel drinken niet. De website richt zich daarentegen op het bevorderen van de zelfcontrole in de omgang met alcohol en het aanleren van de vaardigheden om verantwoord met drank om te gaan. Mazzle biedt jongeren onder andere de mogelijkheid om in een game zelf de gevolgen van alcoholgebruik te ontdekken. 'We weten dat alleen informatie over de gevolgen van bepaalde gedragingen niet voldoende is om te komen tot gedragsverandering', aldus hoogleraar sociale psychologie John Rijsman, die het project wetenschappelijk begeleidt. 'Het is vaak veel effectiever om spelenderwijs, door een proces van trial and error, je bewust te worden van de gevolgen van bepaald gedrag en kennis te nemen van de ervaringen van anderen. Dit inzicht wordt al op allerlei terreinen toegepast, maar nog nauwelijks in de jongerenvoorlichting over risicogedrag', aldus Rijsman.

Op termijn wil Mazzle uitgroeien tot een voorlichtingsinstrument over de lifestyle van jongeren. Daarbij kan gedacht worden aan onderwerpen als voedingsgedrag, seksualiteit en gokken. Zo wil Mazzle jongeren blijvend stimuleren tot het maken van verantwoorde keuzes en een gezonde leefstijl onder deze eigengereide doelgroep bevorderen.

De jongerenportal Mazzle gaat live tijdens een persconferentie in de Haagse club Cocoon op 10 november van 14.00 uur tot 17.00 uur. U kunt zich aanmelden voor deze persconferentie door een e-mail te sturen naar duijvestijn@smo.nl onder vermelding van 'persconferentie Mazzle'.

Voor aanvullende informatie over de jongerenportal Mazzle kunt u contact opnemen met Jeroen Duijvestijn (SMO), tel: 070-3528524, of e-mail: duijvestijn@smo.nl.

Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) publiceert over voor het bedrijfsleven relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Zij voert projecten uit ter bevordering van de vernieuwing in het Nederlandse bedrijfsleven en fungeert als trusted third party bij contacten tussen overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.