Platform gehandicaptenbeleid

persbericht

Platform Gehandicaptenbeleid Noordenveld organiseert Debat:

'normen en waarden versus kosten en baten'

In het kader van de week van de chronisch zieken organiseert het 'Platform Gehandicaptenbeleid Noordenveld' op 10 november een openbaar debat. Doel van het debat is om samen met organisaties, gemeentelijk bestuur en politiek de samenleving bewust te maken, dat ook mensen met een handicap optimaal willen deelnemen aan die samenleving. Het debat zal worden geleid door Johan Doesburg.

Van 4 tot 11 november 2005 wordt de jaarlijks terugkerende week van de chronisch zieken gehouden. Deze week heeft tot doel om aandacht van instellingen, beleidsmakers en media vast te houden voor de bijzondere maatschappelijke positie van chronisch zieken en gehandicapten. Dit geldt niet alleen in de gezondheidszorg maar ook op het terrein van werk, inkomen, onderwijs, sport, huisvesting en recreatie. Hoewel er al veel verbeterd is in de positie van mensen met een handicap, is er nog veel te doen. Het zal nog heel wat inspanning kosten om alle mensen met een chronische ziekte en/of handicap in de gemeente écht te laten meedoen
De Taskforce Handicap en Samenleving onder voorzitterschap van mevr. Hannie van Leeuwen (lid eerste kamer der staten generaal) heeft een twaalftal platforms in den lande uitgenodigd om een debatbijeenkomst te organiseren binnen de gemeente. Het beleid voor mensen met een handicap wordt immers in toenemende mate door de gemeente bepaald.

DeTaskforce heeft tot doel:

-een mentaliteitsverandering in de maatschappij te realiseren zodat mensen met een handicap gelijkwaardig worden behandeld.

-een actieve betrokkenheid van maatschappelijke partners te bevorderen bij het realiseren van de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een handicap.

Eén van de geselecteerde gemeenten is Noordenveld. Het Platform Gehandicapten Beleid Noordenveld is gevraagd om in samenwerking met de Taskforce, het Ministerie van SZW en het programma Versterking CliëntenPositie (VCP) dit debat te organiseren. Het debat bestaat uit twee gedeelten:
's-Ochtends een besloten debat met het voltallige college van B. & W., en leden van het Platform onder leiding van Michiel Alma, ex-burgemeester van Borculo en lid Taskforce.
's-Middags een openbaar debat waarbij de portefeuillehouder gehandicaptenbeleid, (de heer Jan Bakker), leden van het platform, politieke partijen en vertegenwoordigers van alle geledingen in onze gemeente aanwezig zijn.
Dit deel van het debat zal worden geleid door Johan Doesburg, medeoprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut, publicist en regelmatig te beluisteren op de radio als analist van (politieke- en maatschappelijke) debatten en als presentator. Als debattrainer en strateeg begeleidt hij onder meer politici, multinationals, ministeries en universiteiten.
De te bespreken thema's zijn gericht op zaken als toegankelijkheid, zelfredzaamheid, bejegening, werk, inkomen, onderwijs, sport, huisvesting, recreatie en inzetbaarheid van mensen met een beperking. Het debat is niet vrijblijvend, het zal moeten leiden tot concrete stappen in de praktijk.
Het openbaar Debat vindt plaats op 10 november van 13.30 tot 15.00 uur Locatie: 'Op de Helte', Helterbult 20 te Roden.
Er is een publieke tribune aanwezig.

Voor informatie: Platform Gehandicaptenbeleid Noordenveld Ingrid Quasteniet, tel.: 050-5017474
Jan Rodenburg, tel.: 06-53327844