Gemeente 's-Hertogenbosch

03-11-2005
Vormgevingsproject 'De Brabantse Spelen' te zien in 's-Hertogenbosch Van donderdag 3 tot en met donderdag 10 november 2005 vindt de vormgevingsmanifestatie "De Brabantse Spelen" plaats op het terrein van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's) aan de Magistratenlaan 100 in het Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch. Tijdens deze manifestatie wordt bewezen dat een zeecontainer niet alleen geschikt is om producten in te vervoeren. De vijf finalisten van de ontwerpwedstrijd hebben elk een lege zeecontainer van twaalf meter lang omgebouwd tot een prikkelende presentatieruimte. Na de steden Eindhoven en Tilburg te hebben aangedaan, krijgt het Bossche publiek de kans om de containers te bezichtigen. Daarna reist de presentatie t/m 26 november langs Breda en Helmond.

Doel
Het doel van deze vormgevingsmanifestatie is Brabants vormgevingstalent de kans te geven zich op een unieke manier te presenteren en het culturele netwerk in Brabant te bevorderen. De Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) organiseert De Brabantse Spelen in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant en BrabantStad (het samenwerkingsverband van de steden Breda, Eindhoven, Helmond, 's-Hertogenbosch en Tilburg en de Provincie Noord-Brabant). De manifestatie is méér dan alleen een presentatie van prikkelende ontwerpen in een alternatieve, verplaatsbare presentatieruimte. Met een beperkt werkbudget en slechts een zeecontainer als uitgangspunt waren de vormgevers aangewezen op hun eigen inventiviteit en creativiteit om hun schetsontwerp in korte tijd te realiseren.

Finalisten
De ontwerpen van de vijf finalisten worden in de vorm van een reizende tentoonstelling gepresenteerd aan het publiek. De vijf finalisten zijn: GBO Design-Engineering uit Helmond, ontwerperscollectief Mark A. uit Breda, ontwerpersgroep Yksi uit Eindhoven, Huis Marie uit Tilburg en Joris Laarman uit `s-Hertogenbosch. Bezoekers van De Brabantse Spelen kunnen bepalen welk ontwerp de publieksprijs van EUR 5.000,- verdient. Wie op de publieksfavoriet stemt, maakt kans op een kunstwerk van Simone van Bakel en Monique Broekman.

Symposium
In het kader van deze vormgevingsmanifestatie vindt er op donderdag 3 november 2005 een symposium plaats in en nabij het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (SM's). De ontwikkelingen rondom De Brabantse Spelen en het actuele reisprogramma zijn te vinden op de website www.brabantsespelen.nl. Meer informatie: NBKS, tel. (076) 520 53 33 of www.nbks.nl