Universiteit van Tilburg

REACH, een toekomst zonder gif?

Milieudefensie, Elsa en Universiteit van Tilburg organiseren samen milieudebat

Op 10 november vindt op de Universiteit van Tilburg van 16.00 tot 18.00 in zaal EZ5 een gratis toegankelijk debat plaats over REACH, het voorstel ter Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen dat 17 november behandeld wordt in het Europees Parlement. Chemische stoffen worden verwerkt in talloze producten die het leven makkelijker en aangenamer maken. Anderzijds hebben stoffen als het kunstmatige hormoon DES, het bestrijdingsmiddel DDT, lood in benzine, dioxines, asbest en PCBs de samenleving enorme schade berokkend. De UvT verricht onderzoek op het gebied van economie en milieurecht, en wil studenten en publiek graag betrekken bij maatschappelijke discussies als deze.

Worden stoffen tegenwoordig beter onderzocht vóórdat ze in productie worden genomen? Overdrijft de milieubeweging de risico's van sommige stoffen? Wat is het gevaar van bijvoorbeeld hormoonverstorende effecten van brandvertragers in elektronica, van synthetische geurstoffen in cosmetica en van ftalaten (weekmakers) in plastics. Kort geleden verbood de Europese Commissie een aantal weekmakers in kinderspeelgoed.

Om van álle veelgebruikte stoffen op de Europese markt de risicos boven tafel te krijgen, kwam de Commissie in oktober 2003 met het voorstel ter Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen. Op 17 november zal het Europees Parlement stemmen over dit omvangrijke wetsvoorstel, de uitslag is nog onzeker. De milieubeweging ziet REACH als een uitgelezen kans om schadelijke stoffen voor eens en altijd uit te bannen en ook als een kans voor innovatie. De industrie waarschuwt vooral voor extra bureaucratie, meer dierproeven, hoge kosten en banenverlies.

De Universiteit van Tilburg acht het van grote waarde studenten en publiek te betrekken bij maatschappelijke discussies als deze, zeker in het licht van nieuwe Europese regelgeving. Het onderwerp van dit debat sluit bovendien goed aan bij het door de UvT verzorgde onderwijs en onderzoek, onder meer op het gebied van economie en milieurecht. Studenten (en publiek) krijgen tijdens de bijeenkomst ruime gelegenheid vragen te stellen en zich in het debat te mengen.

Programma:

* Voordracht Dick Jung (Ministerie van VROM): de kansen en dilemmas van REACH

* Reactie van panel, met Colette Alma (directeur Ver. Nederlandse Chemische Industrie), Hans Blokland (europarlementariër Christenunie/SGP) en Dorette Corbey (europarlementariër PvdA)
* Debat - aan de hand van stellingen - onder voorzitterschap van Kees Bastmeijer (hoofddocent Milieurecht UvT). De zaal kan zich in het debat mengen.

* Stemming over de stellingen en over REACH.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. Kees Bastmeijer (C.J.Bastmeijer@uvt.nl, 013 466 2006) of
www.milieudefensie.nl/toekomstzondergif