Gemeente Dordrecht


Brugklassers Insulacollege ruimen op

10 november staat bij de 379 leerlingen brugklassen van het Insulacollege helemaal in het teken van milieu. Dit is ter voorbereiding op de opruimdag in de buurt die vlak erna zal plaatsvinden. Na de opening in de aula om 8.30 uur door de Dordtse beroemdheden van Rotzooi & Co, gaan de leerlingen verschillende activiteiten doen die allemaal met milieu te maken hebben. Op school, maar bijvoorbeeld ook bij Weizigt Natuur- en Milieucentrum en het Afvalbrengstation op de Baanhoekweg.

Al enkele jaren gaat het Insulacollege met al haar brugklassen om toerbeurt naar buiten om de buurt op te ruimen. Met prikkers, hesjes en handschoenen gaan ze het zwerfafval te lijf. De buurtbewoners stellen deze actie altijd erg op prijs. Het doel is uiteindelijk dat de leerlingen bewuster omgaan met hun eigen omgeving.

Om de eigen verantwoordelijkheid voor je omgeving te benadrukken, luiden wij dit jaar onze schoonmaakactie in met een projectdag Milieu. Alle 379 brugklasleerlingen zullen de hele dag bezig zijn met het milieu. Vooral de praktische kant krijgt veel aandacht. De hele dag staat in het teken van het milieu, het behoud en onderhoud daarvan.

De opening van deze dag vindt centraal plaats in de aula en wordt verzorgd door twee medewerkers van milieutoezicht Dordrecht. Zij zijn bij de leerlingen goed bekend van het programma Rotzooi & Co. Daarna gaan er groepen naar het Afvalbrengstation van Netwerk aan de Baanhoekweg en het Wei! zigt Natuur- en Milieucentrum. In Weizigt NMC bezoeken de leerlingen de tentoonstelling Zicht op Water en het Aquarama waar ze alles over het belang van goede kwaliteit van het oppervlaktewater kunnen ontdekken. Bij het Afvalbrengstation ontdekken ze wat er met al het afval gebeurt en wat er van gemaakt wordt. Ook zijn er praktische opdrachten in de plaatselijke supermarkten, Super de Boer van Rooij en Albert Heijn in Stadspolders. Ze gaan posters maken om de opruimactie aan te kondigen, computerlessen waar websites gemaakt worden over actuele onderwerpen, die te maken hebben met het milieu dichtbij en in groter verband. De organisatie Jongeren Milieu Actief (JMA) verzorgt gastlessen over biologische teelt met als afsluiting biologische appelflappen bakken. De techniekdocenten gaan aan de slag met zonne-energie.

Dordrecht, 4 november 2005

Redactie
Maria Epema
Weizigt NMC

telefoon (078) 614 19 00

1cfa204.jpg
Informatie
Jeanet Bregman
Insulacollege, Koningstraat
telefoon
E-mail bregmanwj@zonnet.nl