Universiteit Utrecht

Persbericht Universiteit Utrecht

7 november 2005

Congres 'Kleurrijk Talent voor de Wetenschap'

Meer allochtonen de wetenschap in

Weinig allochtone studenten kiezen na hun studie voor een carrière als wetenschapper. Om allochtone studenten en alumni extra te attenderen op de vele mogelijkheden om carrière te maken in de wetenschap, organiseert de Universiteit Utrecht in samenwerking met de UvA, de VU en NWO het congres 'Kleurrijk Talent voor de Wetenschap' Het congres vindt plaats op donderdag 10 november 2005. Staatssecretaris Mark Rutte verzorgt door middel van een videoboodschap de inleiding.

Allochtonen in de wetenschap

Op universiteiten en hogescholen is de instroom van allochtone studenten al enige jaren zichtbaar. Aan de Universiteit Utrecht is er zelfs sprake van een gestage toename. Weinig allochtone studenten kiezen echter na hun studie voor een carrière als wetenschapper. Volgens projectleider diversiteitbeleid Gurkan Celik van de Universiteit Utrecht, is de centrale gedachte dat een divers samengestelde staf een positieve bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Diversiteit kan leiden tot interesse in onderzoeksvragen, innovatieve benaderingen en nieuwe netwerken in binnen- en buitenland. Allochtone wetenschappers kunnen bovendien als rolmodel fungeren voor de groeiende aantallen studenten uit minderheidsgroeperingen.

Programma

Tijdens het congres vindt er onder meer een estafette-interview plaats over het belang van kleurrijk talent binnen de wetenschap. De geïnterviewden zijn mr. Yvonne van Rooy, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht, drs. Ankie Verlaan, lid van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam, prof.dr. Taede Sminia, rector magnificus van de Vrije Universiteit en dr. Frank van Eijkern, ad-interim directeur van NWO. Daarnaast vinden er sessies plaats over de universiteit als werkomgeving, het NWO mozaïekprogramma voor kleurrijk talent, effectief zoeken en succesvol solliciteren naar een promotieplaats en promoveren binnen de deadline.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd het congres bij te wonen. Aanmeldingen hiervoor graag vooraf naar onderstaande voorlichter

Donderdag 10 november 2005 van 14.00 tot 18.00 uur

Educatorium, Leuvenlaan 19, de Uithof, Utrecht

Congres: 'Kleurrijk Talent voor de Wetenschap'

Meer informatie:

Johan Vlasblom, Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, j.l.vlasblom@uu.nl

Website: www.uu.nl/kleurrijktalent