Ingezonden persbericht


AMNESTY INTERNATIONAL

Publiek debat; mensenrechten in Niger Delta
10 jaar na de executie van Ken Saro-Wiwa

Wat is er veranderd in de olierijke Niger Delta sinds Ken Saro-Wiwa, activist van het Ogoni-volk, op 10 november 1995 werd geëxecuteerd? Hoe kunnen oliebedrijven een bijdrage leveren aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie in de Niger Delta? Een manager van Shell en vertegenwoordigers van onder andere Amnesty International en Pax Christi gaan hierover in debat.

Ken Saro-Wiwa
Saro-Wiwa stelde de problemen die oliebedrijven, zoals Shell, veroorzaakten aan de kaak. Hij vroeg internationale aandacht, omdat lokale gemeenschappen bijna niets terugzagen van de olie-inkomsten uit de vruchtbare Delta, terwijl zij dagelijks te maken hebben met de negatieve effecten ervan. Uiteindelijk werd Ken Saro-Wiwa op 10 november 1995 geëxecuteerd.

Publiek Debat
Op 10 november organiseren Amnesty International NL en Pax Christi een publieke bijeenkomst om Ken Saro-Wiwa te herdenken. De executie van Ken Saro-Wiwa door de Nigeriaanse autoriteiten wordt gezien als één van de ergste voorbeelden van mensenrechtenschendingen in de context van bedrijven en mensenrechten. Nog steeds worden protesten met harde hand in de kiem gesmoord. In het debat, wordt teruggekeken op de tien jaar mensenrechtenschendingen in de Niger Delta sinds de executie van Ken Saro-Wiwa. Samen met activisten, Nigeria specialisten en Shell vertegenwoordigers zullen we de rol van bedrijven in Niger Delta en de relatie met de mensenrechtensituatie bespreken.

Deelnemers:
Austin Onuoha - Center for Social and Corporate Responsibility in Nigeria Gemma Crijns - Managing Director, EIBE / Nyenrode
Joshua Udofia - Senior Corporate Advisor Nigeria, Shell International Marleen van Ruijven - Co-ordinator Human Rights and Business, Amnesty International Egbert Wesselink - Senior Policy Advisor Human Rights Program, Pax Christi

Locatie;
Amnesty International
10 november, donderdag
Keizersgracht 177
19.00-21.00 uur

Bijlage:
Amnesty International rapport 'Claiming rights and resources - Injustice, oil and violence in Nigeria' van 3 november 2005:



Ingezonden persbericht