Provincie Utrecht

Politici en ambtenaren: "op elkaar aangewezen"

8-11-2005 -

Najaarsbijeenkomst Vereniging voor Bestuurskunde" over politiek - ambtelijke verhoudingen

Het centrale thema van de najaarsbijeenkomst van de Vereniging voor Bestuurskunde, kring Utrecht, is: politiek - ambtelijke verhoudingen. De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 10 november van 10.00 - 12.30 uur in Slot Zeist. Hiervoor zijn uitgenodigd: leden van provinciale en gedeputeerde staten van Utrecht, College van Bestuur, Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap en Universiteit Utrecht, College van Bestuur Hogeschool Utrecht, Burgemeester & Wethouders Utrechtse gemeenten, Gemeentesecretarissen en griffiers Utrechtse gemeenten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven in de provincie Utrecht.

Mark Bovens, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, presenteert de achtergronden en inhoud van het rapport 'Op elkaar aangewezen'. Dit rapport bevat de uitkomsten van een onderzoek naar de politiek-ambtelijke verhoudingen in Amsterdam. Voor de discussie stelt hij aan de orde in hoeverre deze uitkomsten specifiek zijn voor de Amsterdamse situatie. Wat kunnen andere gemeenten van de uitkomsten van het onderzoek leren om de politiek-ambtelijke verhoudingen te verbeteren?

Erik Gerritsen, gemeentesecretaris in Amsterdam, geeft vanuit de praktijk zijn visie op politiek-ambtelijke verhoudingen. Komt deze visie overeen met het wetenschappelijke beeld van Mark Bovens? Ook gaat hij in op de vraag wat de gemeente Amsterdam heeft gedaan met de uitkomsten van het onderzoek. Zijn er activiteiten ingezet om de politiek-ambtelijke verhoudingen te verbeteren? Wat beoogt de gemeente Amsterdam te bereiken, in hoeverre slaagt men hierin en voor welke dilemma's wordt de gemeente geplaatst?

De Kring Utrecht van de Vereniging voor Bestuurskunde is op 9 november 2001 in Paushuize te Utrecht opgericht en is een initiatief van provincie Utrecht, gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht en gemeente Leusden. Het doel is het bijeenbrengen van de theorie en de praktijk van het besturen in de regio Utrecht. De VB-kring Utrecht organiseert elk jaar een voorjaars- en een najaarsbijeenkomst.

Meer informatie: Marjolein Nagel, telefoon 030 258 3195

Laatst gewijzigd op 08-11-2005. Paginabeheer: Marjolein Nagel