Gemeente Hardenberg

Gemeenteraad praat over meerjarenprogramma en begroting 2006

Persbericht, 9 november 2005

De raad van de gemeente Hardenberg gaat morgen, donderdag 10 november, in debat over het meerjarenprogramma en de begroting 2006. Vanaf 10.00 uur wordt er vergaderd in de raadzaal in het gemeenthuis in Hardenberg. Bezoekers zijn van harte welkom. De algemene beschouwingen van de politieke partijen staan vanaf 13.00 uur op www.hardenberg.nl. In de aangeboden begroting stelt het college voor om de komende vier jaar 30 miljoen euro te investeren in concrete plannen en projecten.

De begroting van 2006 is er een van terugblikken en vooruitkijken. Het is de laatste begroting van het huidige college en de huidige gemeenteraad. Op 7 maart 2006 zijn er verkiezingen. De toekomstvisie en de uitwerking daarvan in het concept-meerjarenprogramma met 50 actiepunten zijn uitgangspunt geweest bij de samenstelling van de begroting 2006. De toekomstvisie is de lijn voor de lange termijn. In het meerjarenprogramma wordt de toekomstvisie uitgewerkt in concrete actiepunten voor de komende 5 -7 jaar. In de begroting staan de concrete acties, met bijbehorende geldbedragen, die in 2006 worden uitgevoerd.

Investeren

In de komende vier jaar is 30 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van plannen en projecten. Dit bedrag komt onder meer beschikbaar uit de pot van 8 miljoen euro voor nieuw beleid. Daarnaast krijgt Hardenberg netto 13 miljoen euro door de verkoop van aandelen in Wavin. Via het gemeentelijk ontwikkelingsfonds, het fonds bovenwijkse voorzieningen en het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) komt respectievelijk nog eens 3½, 3 miljoen en 1,5 miljoen euro beschikbaar. Omdat het totaalbedrag in fases wordt uitgegeven ontstaat er ook nog een rentevoordeel van 1 miljoen euro. De gemeente Hardenberg heeft op dit moment voldoende armslag om te gaan investeren. De reserves en voorzieningen zijn op voldoende niveau en het grootste deel van de bezuinigingsoperatie is geslaagd. Bovendien sluiten de meerjarenbegrotingen van 2007, 2008 en 2009 met een overschot.

5 miljoen voor N34

Het grootste deel van de 30 miljoen, namelijk 7,4 miljoen, wil het college besteden aan economische maatregelen. Hardenberg reserveert 5 miljoen euro als bijdrage voor het opwaarderen van de N34 tot 100-kilometer-weg. Ook komt geld beschikbaar voor een betere ontsluiting van het Attractiepark Slagharen, zodat filevorming e.d. in de toekomst kan worden voorkomen. Verder wil het college 500.000 euro storten in een fonds voor maatregelen op het gebied van recreatie en toerisme. De helft daarvan komt beschikbaar voor ondersteuning van particuliere initiatieven. De andere helft voor recreatief medegebruik. In 2006 wordt, mede dankzij een uitbreiding van de formatie op dit gebied voor 4 jaar, een toeristisch uitvoeringsprogramma ontwikkeld. Het college spant zich bovendien in om op het gebied van economie, maar ook op andere fronten, Europese subsidies binnen te halen.

Voorzieningen

6 miljoen euro staat gereserveerd voor de investering in voorzieningen. Hierbij gaat het onder meer om een culturele (theaterachtige) voorziening in Dedemsvaart, een atletiekbaan in Hardenberg, een skeelerbaan met regionale uitstraling in Gramsbergen en uitbreiding van de grote zaal van theater de Voorveghter. Verder wordt ook geld besteed aan vrijwilligersondersteuning en kunst & cultuur.

Promotiecampagne wonen

Als het gaat om wonen wordt in de komende vier jaar in totaal 1,5 miljoen euro geïnvesteerd. Dit geld wordt uitgegeven aan projecten voor de verbetering van de openbare woonomgeving en aan de herstructurering van wijken. Omdat in Hardenberg en Dedemsvaart en binnen enkele projecten veel mogelijkheden zijn voor vrije vestiging, wil de gemeente samen met woonpartners een promotiecampagne opzetten om meer nieuwe inwoners van buiten aan te trekken.

Schooluitval voorkomen

Voor de programmalijn kwetsbare groepen komt in totaal 5, 1 miljoen euro beschikbaar. Geheel in de lijn van het meerjarenprogramma wil het college daarmee in de komende vier jaar sterk inzetten op schooluitval, zodat jongeren niet zonder diploma's het onderwijs verlaten. Daarvoor wordt onder meer het aantal leerplichtambtenaren tijdelijk uitgebreid, vooral om een goede begeleiding mogelijk te maken. Het college trekt voor de komende 4 jaar ook 45.000 euro per jaar uit voor het Algemeen Maatschappelijk Werk. Dit, omdat de gemeente een aantal nieuwe wettelijke taken heeft gekregen en omdat het aantal hulpvragen van jongeren is toegenomen. Ook wordt 3 miljoen euro gereserveerd in verband met de financiële problemen bij het SW-bedrijf Larcom.

Verkeersveiligheid

Het college wil 2,5 miljoen euro uittrekken voor programma's op het gebied van Veiligheid en Openbare Ruimte. Een deel daarvan wordt geïnvesteerd in verkeersveiligheid, zoals de aanleg van rotondes, de wettelijk verplichte 30 kilometer zones en verkeerstoezicht. Daarnaast gaat er geld naar de bestrijding van buurtoverlast en handhaving op het gebied van veiligheid in het algemeen.

Groene diensten

In totaal 2,5 miljoen euro komt beschikbaar voor projecten op het gebied van plattelandsontwikkeling en de co-financiering van Europese plattelandsprogramma's. Daarnaast wordt het ingezet voor het project "Groene Diensten", waarbij agrariërs worden ingeschakeld bij het beheer en onderhoud van de plattelandsomgeving.

Diensten via internet

Het college wil 5 miljoen euro uittrekken voor de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening via internet, de promotie van de gemeente Hardenberg en acties om in samenspraak en samenwerking met de inwoners plannen te ontwikkelen en uit te voeren (participatie). Het grootste deel van dit bedrag, nl. 4 miljoen euro, wordt gereserveerd voor de huisvesting van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie, de brandweer en de buitendienst. Dit wordt toegevoegd aan de reeds bestaande reserve. De raad heeft zich in een locatiekeuze al uitgesproken voor de bouw van een nieuw gemeentehuis in het centrum van Hardenberg.

Gemeentelijke lasten dalen

De inwoners van de gemeente Hardenberg gaan in 2006 per saldo minder betalen aan gemeentelijke lasten. De belangrijkste oorzaak daarvoor is het wegvallen van het gebruikersdeel van de OZB. Daarnaast stijgt het tarief aan rioolrechten niet. Dit blijft 218 euro. Ook het vastrecht voor de afvalstoffenheffing blijft gelijk aan vorig jaar op 97 euro. Het bedrag per lediging van een container stijgt met 3 procent. Het eigenaarsdeel van de OZB stijgt in 2006 niet extra. Alleen het prijsindexcijfer van 1,5 procent wordt toegepast. Hetzelfde geldt voor de toeristenbelasting.

Algemene beschouwingen op internet

De gemeenteraad bespreekt de voorgestelde plannen morgen in het debat, dat om 10.00 uur begint. De vergadering begint met de Algemene Beschouwingen van de verschillende politieke partijen. Deze kunnen aan het begin van de middag ook worden nagelezen op www.hardenberg.nl