Provincie Limburg

Impuls leefbaarheid Regio Westelijke Mijnstreek 234.000,- voor projecten Wonen-Welzijn-Zorg

Met het honoreren van acht projecten voor Wonen-Welzijn-Zorg geven Gedeputeerde Staten (GS) een impuls aan de leefbaarheid in de Regio Westelijke Mijnstreek. De projecten passen binnen het provinciaal beleid dat kwetsbare burgers, zoals ouderen en mensen met een beperking, zo lang mogelijk in hun vertrouwde buurt of wijk blijven wonen. GS verlenen voor de acht projecten een subsidie van 234.000,- en volgen daarbij het positieve advies van de Regionale Overlegtafel Wonen-Welzijn-Zorg van de Westelijke Mijnstreek.

Het aanbod van preventie en welzijn in de wijk verbetert door de projecten. De Regionale Overlegtafel Wonen-Welzijn-Zorg van de Westelijke Mijnstreek heeft dit jaar vooral ingezet op versterking van het traject dat ertoe bijdraagt dat het ontstaan van de echte zorgbehoefte zo ver mogelijk vooruit wordt geschoven. De inzet is gericht op: preventie en welzijn in de wijk, behoud van zelfstandigheid en (sociale) participatie. Hierbij hebben bijzondere doelgroepen extra aandacht gekregen, zoals: jongeren met autisme, doven/slechthorenden en thuiswonende cliënten met een indicatie voor verblijf én behandeling in een verpleeghuis.

De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek willen met de resultaten van het project Regionaal onderzoek Leefbaarheid Regio Westelijke Mijnstreek beleid ontwikkelen om de leefbaarheid in de regio verder te verbeteren. Het gaat hierbij vooral om het oplossen van de knelpunten en de kansen die er liggen op het gebied van leefbaarheid. De Provincie Limburg geeft met deze subsidieverlening voor acht projecten invulling aan haar beleid op het gebied van Wonen-Welzijn-Zorg binnen het thema Vitale kernen en buurten.
De overige zeven projecten zijn: Integraal welzijnsaanbod wijksteunpunten Schinnen, Inloopspreekuur in de wijken, Internetcafé, Complexe zorg thuis, Geconcentreerd begeleid zelfstandig wonen voor doven, Vrijetijdsbesteding voor normaal begaafde jongeren met autisme en Lokale en regionale cliëntenparticipatie in de Westelijke Mijnstreek in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

10-11-2005 09:08