Politie Hollands Midden

Datum: 10 november 2005

Noordwijk Zwaar verkeersongeval N206

Op 9 november 2005 vond omstreeks 15.45 uur op de provinciale weg N206 een zwaar verkeersongeval plaats. Een 58-jarige automobilist uit Noordwijk, raakte hierbij ernstig verwond. De man reed op de provinciale weg vanuit de richting Katwijk richting De Zilk toen hij met zijn auto frontaal tegen de middelste pijler van het viaduct aanbotste. De auto kwam vast te zitten tussen de pijler en de vangrail waardoor het slachtoffer bekneld raakte in zijn voertuig. Er moesten twee takelwagens aan te pas komen en de brandweer om de man zo snel mogelijk uit zijn benarde situatie te bevrijden. Vervolgens werd hij met een ambulance overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Leiden. Zijn situatie is op dit moment stabiel. Het is nog niet duidelijk wat de toedracht is geweest van het ongeluk. De verkeersdienst van Politie Hollands Midden doet hier onderzoek naar. De N206 is enige tijd aan beide kanten van de weg afgezet. Hierdoor ontstond een file. Het verkeer werd door Politie Hollands Midden zo veel als mogelijk omgeleid via Noordwijk. Omstreeks 18.50 uur vond op dezelfde weg een andere aanrijding plaats. Een 39-jarige motorrijder uit Noordwijk reed op de linkerrijstrook vanwege de filevorming op de rechterrijstrook. Een 52-jarige automobiliste uit Katwijk die in deze file reed keerde echter, maar zag hierbij de motorrijder over het hoofd. De motorrijder remde hard om een aanrijding te voorkomen. De motorrijder kwam echter ten val en gleed door tegen de auto. De Noordwijker is met nekletsel en letsel aan een been overgebracht naar het LUMC.

Oegstgeest Aanhouding voor diefstal ijzer en koper De politie hield op woensdag 9 november rond 21.30 uur op het terrein van het voormalige Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf aan de Haarlemmerstraatweg een 43-jarige man uit Leiden aan. De man was daar bezig om uit de slooppanden oud ijzer en koperen leidingen te verzamelen. Het slopersbedrijf had hun maatregelen genomen nadat ze al eerder diefstal van dit sloopmateriaal hadden geconstateerd. Toen zij de man het terrein op zagen gaan werd de politie gebeld. De agenten troffen hem onder struiken aan. Hij had inmiddels al weer oud ijzer en koperen leidingen verzameld om ze mee te nemen. Zover kwam het niet. De verdachte kreeg proces-verbaal. Tegen middernacht werd hij weer op vrije voeten gesteld.

Leiden Verdachten inbraak op heterdaad aangehouden De politie hield op donderdag 10 november rond 01.00 uur twee mannen aan bij een scholengemeenschap aan de Ter Haarkade. Naar een derde wordt nog gezocht. De twee mannen, een 21-jarige uit Maastricht en een 27-jarige uit Leiden, werden op heterdaad bij een inbraak in de school betrapt. De politie kon ze betrappen dankzij een melding van een getuige. Hij zag dat ze met een scooter en een ladder achter de struiken bij de school verdwenen en vertrouwde dit niet. De politie sloot het schoolterrein af en startte een zoektocht. Naast de tegen de school geplaatste ladder werd één verdachte gevonden in een kruipruimte waar hij zich verborg. Op het dak van de school verborgen nog twee mannen zich. Bij het zien van de agenten lieten zij zich snel via een regenpijp zo'n 5 oe meter naar beneden glijden en renden weg. Een van hen kon in zijn kraag gevat worden. De andere wist uit de handen van de agenten te blijven. De verdachten zijn ingesloten. De politie zet vandaag het onderzoek voort.

Voorschoten Inbraak in woning

In een woning aan de Professor Boerhaaveweg is in de vooravond van woensdag 9 november ingebroken. Men heeft een raam geforceerd om binnen te komen. Nadat de woning was doorzocht werden er onder andere sieraden en een computer weggenomen.

Aarlanderveen Rijden onder invloed De politie controleerde op donderdag 10 november rond 03.10 uur op de Oostkanaalweg een 22-jarige automobilist uit IJmuiden. Agenten hadden de man in zijn auto op de Zegerbaan geklokt op een snelheid van 120 km/h. De agenten stelden drankgebruik bij de man vast en hielden hem aan. De aan het bureau uitgevoerde ademanalyse liet een uitslag zien van 450 ug/l. (limiet 220 ug/l). De politie maakt proces-verbaal op voor het rijden onder invloed en snelheid.

Waddinxveen Rijden onder invloed De politie controleerde op woensdag 9 november rond 21.25 uur op de Dreef een 68-jarige automobilist uit Waddinxveen. De agenten stelden drankgebruik bij de man vast en hielden hem aan. De aan het bureau uitgevoerde ademanalyse liet een uitslag zien van 430 ug/l (limiet 220 ug/l). De politie maakt proces-verbaal tegen de man op voor het rijden onder invloed.

Waddinxveen/Gouda Onder invloed doorgereden na aanrijding De politie hield op woensdag 9 november rond 14.15 uur op de Burgemeester van Reenensingel in Gouda een 68-jarige automobilist uit Gouda aan. De man was op het Raadhuisplein in Waddinxveen weggereden nadat hij tot drie keer toe bij het uitparkeren tegen een geparkeerde auto van een vrouw uit Waddinxveen was gereden. Een getuige die dit zag gebeuren sprak de man aan en rook bij hem een sterke alcohollucht. Hij reed vervolgens weg. De getuige belde daarop de politie die hem in Gouda kon onderscheppen. De aan het bureau uitgevoerde ademanalyse liet een uitslag zien van 450 ug/l (limiet 220 ug/l). De politie maakt proces-verbaal op voor het rijden onder invloed en het doorrijden na aanrijding.

Nieuwerkerk a/d Ijssel Brand in woning

Woensdag 9 november omstreeks 22.40 uur brak brand uit in een woning aan het Valkendaal. De 55-jarige bewoonster bleek nog in de woning te zijn. Een buurbewoner heeft met een brandblusser de voordeur ingeslagen om de woning binnen te gaan. Agenten en brandweerlieden hebben na aankomst de deur verder geforceerd. Bewoners van omliggende woningen werden uit voorzorg geëvacueerd. De bewoonster werd bewusteloos aangetroffen in de woning en moest worden gereanimeerd. Hierna werd zij overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis. De brandweer wist tijdig de twee honden van de bewoonster uit de woning te halen. Zij werden meegenomen door de dierenambulance. Twee agenten en drie brandweerlieden werden wegens rookinhalatie voor controle overgebracht naar het Ijsselland Ziekenhuis in Capelle aan den Ijssel. De buurman werd ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd. Om 23.17 uur was de brand meester. De technische recherche van de politie doet donderdag 10 november onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Gouda Automobilist rijdt achteruit tegen jongen Een nog onbekende bestuurder van een bestelauto is woensdag 9 november op de Achter de Kerk achteruit gereden tegen een 16-jarige Gouwenaar. De jongen was omstreeks 19.00 uur vanaf de zijkant goederen in een auto aan het laden toen hij zag dat een bestelauto achteruit reed. Nadat de bestuurder op ongeveer een meter van de jongen was gestopt reed hij daarna weer verder achteruit tegen de rug van de jongen. De jongen werd hierdoor in de auto geduwd. Na een korte woordenwisseling is de bestuurder van de bestelauto weggereden. De jongen wist een kentekennummer aan de politie door te geven. De jongen klaagde over pijn in de rug.

Gouda Verkeersongeval

Woensdag 9 november omstreeks 14.20 uur vond op de kruising van Limburg Stirumplaats/Ridder van Catsweg door nog onbekende oorzaak een aanrijding plaats tussen een 67-jarige automobilist uit Reeuwijk en een 61-jarige fietsster uit Gouda. De vrouw liep een breuk op aan een been en werd overgebracht naar het Groene Hartziekenhuis.

Stolwijk Fietsster komt ten val

Een 84-jarige fietsster uit Stolwijk is woensdag 9 november omstreeks met haar fiets ten val gekomen op de Hoflaan. De vrouw fietste ter hoogte van de begraafplaats toen er plotseling een kat de rijbaan overstak. De kat kwam in het voorwiel terecht waardoor de vrouw ten val kwam. Zij werd met hoofdletsel overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

--------------------------------- einde politieberichten ---------------------------------------------------------------

Onderstaand bericht door en op verzoek van de Sociale Recherche Zuid-Holland Noord

Leiden/Leiderdorp Bijstandsfraude

De Sociale Recherche Zuid-Holland Noord heeft maandag 7 november jl. in een woning te Leiderdorp een 62-jarige man en zijn 52-jarige vriendin aangehouden. Tegelijkertijd werden in een woning in Leiden een vrouw van 29 jaar en haar even oude vriend aangehouden. Allen worden verdacht van bijstandsfraude en/of heling van uitkeringsgelden. Zij zijn voor onderzoek overgebracht naar een bureau van de politie in Leiden, waar zij in de loop van de dag in verzekering gesteld werden.

De 62-jarige man wordt er van verdacht gedurende 17 jaar onterecht bijstand te hebben ontvangen van de Dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid van Leiden. De man heeft toegegeven dat hij 17 jaar lang -aanvankelijk enkele jaren als werknemer, maar daarna aldoor als zelfstandig ondernemer- in de regio werkzaam was in de schoonmaakbranche. Dit werk deed hij aanvankelijk 5 dagen per week maar sinds korte tijd 2 dagen per week, omdat hij gezien zijn leeftijd is gaan "afbouwen". Bovendien woonde hij al zeven jaar samen met zijn vriendin in Leiderdorp, waardoor hij geen recht had op bijstand van de gemeente Leiden. De 29-jarige man ontving al enkele jaren een bijstandsuitkering voor een alleenstaande van de gemeente Leiderdorp en wordt er van verdacht zijn hoofdverblijf niet in deze gemeente, maar bij zijn vriendin in Leiden te hebben. Zijn vriendin ontving ondertussen bijstand voor een alleenstaande ouder van de gemeente Leiden en wordt er van verdacht haar samenwoning en gezamenlijke huishouding met haar vriend voor de sociale dienst van Leiden te hebben verzwegen. De man werkte bovendien tegen betaling in het bedrijf van zijn vader, de 62-jarige medeverdachte.

Drie verdachten werden in de loop van maandag na onderzoek in vrijheid gesteld. De oudste verdachte is na onderzoek op dinsdagavond in vrijheid gesteld. Het nadeel voor de gemeenten Leiden en Leiderdorp gezamenlijk wordt geschat op meer dan E 250.000,-. Gebruikelijk is dat de gemeente die de bijstand heeft verstrekt, de ten onrechte ontvangen bijstand van de betrokkene(n) terug vordert. Er wordt proces-verbaal tegen de verdachten opgemaakt.

De Sociale Recherche zet het onderzoek voort en sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen. De Sociale Recherche Zuid-Holland Noord bestaat in de huidige vorm sinds het voorjaar van 2005. De rechercheurs doen onderzoek naar vermoedelijk gepleegde fraude met bijstandsuitkeringen voor 22 gemeenten in de regio Leiden, Alphen aan den Rijn en de Duin- en Bollenstreek.

Noot voor de redactie/