Elia, beheerder Belgisch hoogspanningsnetwerk

Keizerslaan 20 Tel. : 02 546 70 11 Boulevard de l'Empereur, 20 Fax : 02 546 70 10 B-1000 Brussel-Bruxelles

PERSBERICHT1 10 november 2005

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, en de Franse netbeheerder RTE, hebben het voornemen om een marktconform mechanisme voor de toewijzing van capaciteit aan de Frans-Belgische interconnectie in te voeren vanaf begin 2006.

RTE en Elia hebben elk bij hun eigen regulator, respectievelijk de CRE en de CREG, een verzoek ingediend tot de goedkeuring van de nieuwe regels voor de toewijzing van capaciteit aan de Frans-Belgische grens vanaf begin 2006. De toewijzing van capaciteit op een marktconforme wijze is in overeenstemming met de Europese regels.

De capaciteiten zullen worden toegewezen via blinde en eenmalige veilingen tegen marginale prijzen. Er zal een veiling van capaciteit voor het hele jaar en maandelijks een veiling van maandcapaciteit worden georganiseerd. Wie de toegewezen capaciteit niet gebruikt, verliest deze automatisch ("use it, or lose it").

Zolang de marktkoppeling van België, Frankrijk en Nederland niet operationeel is, zullen er veilingen voor dagcapaciteit worden georganiseerd. Zodra de handel in elektriciteit voor de volgende dag op de Belgische elektriciteitsbeurs Belpex begint, is de toewijzing van de dagcapaciteit aan de Frans-Belgische en de Belgisch-Nederlandse grens impliciet in de marktkoppeling tussen de drie energiebeurzen inbegrepen.

De eerste veilingen worden verwacht tussen 16 en 22 december 2005. Ze zullen betrekking hebben op de toewijzing van jaarcapaciteit in 2006 en maandcapaciteit in januari 2006. De eerste veiling van dagcapaciteit zou in de eerste week van januari worden georganiseerd.

Elia is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. De onderneming staat in voor de transmissie van elektriciteit van de producenten naar de distributienetbeheerders en industriële grootverbruikers. Als onafhankelijk bedrijf bezit Elia het volledige Belgische zeerhogespanningsnet (150 tot 380 kV) en ongeveer (eigendom en gebruiksrechten) 94% van de Belgische hoogspanningsnetinfrastructuur onder een spanning van 30 tot 70 kV. Elia's net is een onmisbare schakel tussen de Franse elektriciteitsmarkt -Europa's grootste elektriciteitsexporteur- en de Noord-Europese elektriciteitsmarkten, en ook tussen de Belgische producenten en verbruikers.
Elia telt een 1.250 medewerkers. Het aandeel Elia wordt sinds maandag 20 juni genoteerd op de gereglementeerde markt van Euronext Brussels.De onderneming heeft een beurskapitalisatie van meer dan 1,5 miljard.

Voor meer inlichtingen neemt u contact op met:

Lise Mulpas 02/546 73 75 0478/65 28 90 lise.mulpas@elia.be Erik De Leye 02/546 72 11 0475/69 17 99 erik.deleye@elia.be


1 Dit bericht heeft uitsluitend algemene informatieve waarde. De inhoud van dit bericht kan niet bindend en/of afdwingbaar zijn ten opzichte van Elia en RTE.