Gemeente Soest

Wells Club

Datum: 10/11/2005

Rechtbank stelt gemeente Soest in gelijk

Wells Club blijft voorlopig dicht

Burgemeester en wethouders van Soest hebben juist gehandeld in hun besluit om de Wells Club in Soesterberg op straffe van een dwangsom te sluiten omdat alle benodigde vergunningen ontbraken. Dat is de strekking van de uitspraak van de rechter. De rechter deed deze uitspraak naar aanleiding van een voorlopige voorziening waar de eigenaar van de Wells Club om had verzocht. Daarmee wilde de Wells Club de sluiting ongedaan maken.

De voorzieningenrechter erkent dat de sluiting verstrekkende consequenties kan hebben voor de Wells Club. De rechter stelt echter dat de Wells Club zelf de keuze heeft gemaakt om te beginnen met de bouw en de exploitatie van het fitnesscentrum zonder vergunning. Naar het voorlopige oordeel van de rechter heeft de gemeente dus correct gehandeld.

Argumentatie

De rechter is van mening dat de gemeente Soest in september 2004 duidelijk per brief aan de Wells Club heeft aangegeven dat een fitnesscentrum niet in het bestemmingsplan past. In diezelfde brief heeft de gemeente nadrukkelijk gewezen op de te volgen procedure indien de Wells Club toch een fitnesscentrum wilde vestigen, waaronder het indienen van een volledige bouwaanvraag op basis waarvan het college van burgemeester en wethouder kan besluiten al dan niet vergunning te verlenen. Desondanks heeft de Wells Club deze procedure niet gevolgd.

De rechter acht het onjuist dat de Wells Club het gedogen van de festiviteiten rond de officiële opening op 1 oktober heeft opgevat als het gedogen van het fitnesscentrum. Volgens de rechter is het duidelijk dat de gemeente de openingsfestiviteiten heeft gedoogd omdat het verbieden daarvan nadelige gevolgen zou hebben voor de openbare orde. Ook vindt de rechter dat de brief waarin dit wordt meegedeeld, duidelijk stelt dat de gemeente enkele dagen na de opening een besluit zou nemen over het al dan niet sluiten van het fitnesscentrum vanwege het ontbreken van de benodigde vergunningen.

Ook acht de rechter het onjuist dat de Wells Club een beroep op het gelijkheidsbeginsel doet met als voorbeeld een fitnesscentrum aan de rand van een bedrijventerrein in Soest. Het betreffende centrum is kleinschaliger dan de Wells Club en valt binnen een ander bestemmingsplan. Bovendien heeft de eigenaar van dit centrum wel de verplichte vergunningprocedure gevolgd.

Verdere procedure

Inmiddels heeft de Wells Club wel een bouwvergunning bij de gemeente Soest aangevraagd. Het aanvragen van de benodigde vergunningen betekent nadrukkelijk niet dat deze ook verstrekt worden. Het college van burgemeester en wethouders neemt hierover na behandeling van de aanvraag een besluit.

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer