Gemeente Abcoude


College vraagt om principebesluit Leisurecentrum

Wat is ervoor nodig om ook in de toekomst voorzieningen op het gebied van sport, recreatie en welzijn te kunnen waarborgen? Maak je de keuze om in bestaande, veelal gedateerde gebouwen te investeren of kies je voor nieuwbouw? Het college heeft een voorstel opgesteld, waarin wordt aangegeven dat het leisurecentrum een zeer goed alternatief kan zijn voor de bestaande accommodatieproblematiek.

Oud
Uit gesprekken van de gemeente met de Sportfondsen Abcoude B.V. (SFA), exploitant van het Meerbad, en de Stichting Abcoude Sport (SAS), eigenaar en exploitant van de Kees Bonzaal, blijkt dat er de komende jaren fors geïnvesteerd moeten worden in deze voorzieningen om de accommodaties op een verantwoorde wijze in stand te kunnen houden. Beide voorzieningen zijn dusdanig verouderd en hebben zodanige beperkingen dat onvoldoende ingespeeld kan worden op wensen en ontwikkelingen in de toekomst. Het college verwacht bovendien een behoefte zal blijven bestaan aan een jaarlijks groeiende financiële bijdrage van de gemeente, zowel op het gebied van exploitatie als bijdragen in het kader van onderhoud en productverbetering.

Nieuw
In het leisurecentrum kunnen niet alleen de bestaande voorzieningen als zwembad en sportzaal ondergebracht worden, maar het voorzieningenaanbod kan worden uitgebreid met nieuwe (commerciële) voorzieningen als bijvoorbeeld fitness, beautysalon, restaurant en klimwand. De diverse functies kunnen elkaar ook helpen versterken (kind naar gym, ouders trekken een baantje). Het gebouw heeft een prominente plaats in de stationsomgeving en zal in de voorgestelde opzet een meerwaarde betekenen voor de totale omgeving van het stationsgebied (sociaal toezicht).

Het college stelt voor de ontwikkeling, realisatie, financiering en ook de exploitatie - via aanbesteding - uit te besteden aan één marktpartij (een zogeheten Publiek Private Samenwerking). Deze partij zal investeren in het gebouw - waarmee de gemeente op dit vlak geen financieel risico loopt - en vervolgens ook de exploitatie voor zijn rekening nemen.

Uit overleggen met vertegenwoordiging van de SAS en de SFA blijkt dat binnen beide partijen draagvlak bestaat om na besluitvorming van de raad in gezamenlijk overleg de uitgangspunten voor het programma van eisen nader uit te werken. Hierbij zullen de huidige tarieven en openingstijden als vertrekpunt worden meegenomen. Deze eisen zullen gevolgen hebben voor de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage. De inzet van huidige exploitatiekosten kan daarin voorzien samen met opbrengsten van woningbouw op de locaties van de Kees Bonzaal en Het Meerbad.

---

10 november 2005
Gemeentegids 2005/2006
Burgerjaarverslag 2004
Digitale nieuwsbrief
Connectcar

© 2005 Gemeente Abcoude. Disclaimer