TNO Arbeid

Goed gezondheidsbeleid gaat gepaard met een lager ziekteverzuim

Ontwikkelingen in arbeid en gezondheid

Als werkgevers hun gezondheidsbeleid op orde hebben gaat dit gepaard met een lager ziekteverzuim van werknemers. Dit is één van de conclusies uit het TNO-rapport 'Profiel Arbeid en Gezondheid 2005'. In deze publicatie presenteert TNO cijfers en trends over de gezondheid van werkenden en niet-werkenden in Nederland. Ook komen gezondheidsverschillen tussen werkenden en niet-werkenden, de arbeidsomstandigheden van werkenden met een aandoening, de effecten van (bedrijfs)fitness en de effecten van gezondheidsbeleid van werkgevers aan de orde. Centraal staat de manier waarop arbeid en gezondheid elkaar beïnvloeden.

De publicatie 'Profiel Arbeid en Gezondheid 2005' biedt een overzicht van de ontwikkelingen en trends dat interessant is voor beleidsmedewerkers, werkgevers, werknemers en zorgverleners.

Belangrijkste conclusies:

* De gezondheid van werkenden is door de jaren heen stabiel: ongeveer 90% zegt dat de eigen gezondheid goed is. Toch heeft een substantieel deel van de werkenden last van RSI-klachten.
* Het hebben van betaald werk lijkt bij te dragen aan een goede gezondheid.
* Werkenden met een aandoening worden vaker blootgesteld aan ongunstige arbeidsomstandigheden dan gezonde werkenden. Dit betekent dat deze relatief kwetsbare groep extra wordt belast.
* Bij een hoge werkdruk heeft sporten een beschermend effect tegen burnoutklachten.
* Goed gezondheidsbeleid van werkgevers gaat gepaard met een lager ziekteverzuim van werknemers.

'Profiel Arbeid en Gezondheid 2005', auteurs J.F. Ybema en M. Evers, ISBN 90-5986-166-3, is een uitgave van TNO. Deze publicatie is tot stand gekomen in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeid en Gezondheid van TNO dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het Ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Meer informatie

* U kunt de publicatie schriftelijk bestellen, fax 023 554 93 94 of receptie@arbeid.tno.nl. Deze uitgave kost ¤17, exclusief BTW.
* Voor meer informatie over de resultaten kunt u telefonisch contact opnemen met Margo van der Gaag, 023 554 94 20, m.vdgaag@arbeid.tno.nl.

Direct naar het bericht: http://www.tno.nl/kwaliteit_van_leven/actueel/tno_nieuws/2005/goed_gezondheidsbeleid_ga/index.xml