Gemeente Den Helder

10-11-2005
Wijkgericht werken
Julianadorp

Wijksteunpunt: een plus voor Julianadorp

Sinds afgelopen zomer heeft Julianadorp haar eigen wijksteunpunt. Het is gevestigd aan Boterzwin 3476. Vroeger was dit de locatie van Medisch Kinderdagverblijf De Bezaan. In 2004 is de ruimte geschikt gemaakt voor de nieuwe taak van wijksteunpunt. Pas dit jaar is er ook daadwerkelijk invulling aan gegeven en konden de deuren open. Als het steunpunt straks volop draait kunnen de senioren van Julianadorp hier terecht voor informatie en advies over allerlei zaken die ouderen betreffen. Verder wordt het een plek voor recreatie, ontmoeting, educatie en bewegen. Ook de woonzorgfunctie hoort bij dit wijksteunpunt.

Alle senioren uit Julianadorp zijn dus van harte welkom aan Boterzwin 3576. U kunt hier terecht met allerlei vragen, maar ook voor het meedoen met verschillende activiteiten of met het oprichten daarvan! Overigens, een kijkje nemen verplicht tot niets, dus kom gerust eens langs!

De activiteiten
Tijdens de start in de zomermaanden was het wijksteunpunt alleen donderdags open. In september heeft al enige uitbreiding plaatsgevonden met verschillende activiteiten en het houden van spreekuren. Op dit moment kunt u in het wijksteunpunt terecht voor:

Maandagavond van 19.30 tot 22.30 uur:
Country Dansen (Hillbilly Julianadorp)
Dinsdagmorgen van 09.30 tot 11.30 uur:
Spreekuur Ouderenwerk (WvO/WMD)
Dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur: Meldpunt/spreekuur WonenPlus Woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur:
Sjoelen (Vliegende Schijf)
Donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur:
Klaverjassen
Vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur:
Country Dansen (Hillbilly Julianadorp)

Eén keer per maand is op dinsdagmiddag gelegenheid tot het maken van kaarten.
Verder zijn diverse activiteiten en spreekuren in voorbereiding: koersballen, internetcafé, spreekuur Sociaal Raadslieden, Patiënten Platform Kop, bingo en andere activiteiten.
Wilt u meedoen met een van de activiteiten en/of heeft u suggesties voor andere (nieuwe) activiteiten of heeft u vragen, neem dan contact op met een van de leden van de beheercommissie. In de beheercommissie zitten: Willemiek Dijkhof (RTZ), Trudy Jaarsma (Nieuwstad), Antoinette Getrouw (AWN), Jolanda Vlaar en André Bijlsma (WMD). Voor algemene informatie en contactadres: André Bijlsma, telefoon (0223) 525300 e-mail: a.bijlsma@wmd-noordholland.nl.

beheercommissie
Verantwoordelijk voor de verdere invulling en organisatie van het WijksteunpuntPlus in Julianadorp zijn de volgende instellingen: Algemene Woningbouwvereniging Nieuwe Diep (hoofdaannemer), stichting Ouderenzorg de Nieuwstad en stichting Welzijnszorg en Maatschappelijke Dienstverlening. Een beheercommissie houdt zich bezig met het concretiseren van het WijksteunpuntPlus en de praktische ondersteuning bij ontwikkeling en uitvoering van diverse activiteiten en spreekuren. Naast de drie genoemde instellingen maakt ook de Regionale Thuiszorg/Integra deel uit van deze commissie.

Vrijwilligers gevraagd
Voor het WijksteunpuntPlus is de beheercommissie op zoek naar vrijwilligers. De taken van deze gastvrouwen en gastheren variëren van het openstellen van het gebouw tot het verzorgen van de consumpties. Heeft u interesse? Neemt u dan contact op met Grietje de Vries (e-mail: g.de.vries@denieuwstad.nl) telefoon (0223) 615546. Ook zijn wij op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het organiseren van diverse activiteiten. Hiervoor kunt u contact opnemen met André Bijlsma (a.bijlsma@wmd-noordholland.nl) telefoon (0223) 525300.

Stad binnen de Linie

Wegnemen overlast rond speeloase Oud Den Helder Rondom het buurthuis t Kraaiennest is met Triton en de vrijwilligers van het buurthuis een overleg geweest over de overlast van bromfietsen rondom de speeloase. Over en weer zijn de standpunten verduidelijkt en is inzichtelijk gemaakt wat er gebeurt in de sfeer van overlast en vandalisme. Beide partijen zijn het er over eens dat de speeloase voor de jeugd tot 12 jaar is. De scooters worden geweerd uit de speeloase (artikel 461). Op korte termijn plaatst de gemeente Den Helder een hekwerk langs de straatkant, en de bordjes worden nagelopen. Verder is afgesproken dat de medewerkers van GO Oud en de medewerkers van t Kraaiennest meer gezamenlijk optrekken (goed nabuurschap).

Visbuurt, wijkveiligheidsaanpak
De belangenvereniging van de Visbuurt en de gemeente weten nu welke stappen er genomen moeten worden om de bereikbaarheid van de hulpverleningsdiensten te vergroten. Zo verdwijnen binnenkort de paaltjes in de Vijzelstraat. Deze worden vervangen door klappalen. In twee andere straten zijn de overbodige palen al weggehaald. De wat grotere ingrepen komen aan de orde in het wijkveiligheidsplan. Dit plan is voor het eind van het jaar in concept gereed. Op dat moment vindt ook een terugkoppeling naar de bewoners plaats.

De interviews met bewoners zijn nu afgerond. Een drietal ondernemers, vier ouders van kinderen op school, het schoolhoofd en acht kinderen hebben de afgelopen weken hun zegje kunnen doen. De uitkomsten worden samen met de uitslag van de enquête en de cijfers van de politie verwerkt in het concept wijkveiligheidsplan.

Tuindorp-Oost
Ruim 1000 bloembollen hebben ze geplant! Dat planten gebeurde door groep acht van de Tuindorpschool op 20 oktober jl. in de bermkant van de Anemonenstraat. De leerlingen kregen daarbij hulp van het Bonte Kraaienproject van Triton en van de gemeente. Deze bloembollenactie vond plaats in het kader van het werken aan een leefbare buurt. Het zal vast en zeker een kleurig geheel worden dit voorjaar.

Algemeen

Wijkteams aan het werk
In alle vier de wijken functioneert een wijkteam: de oren en ogen van de gemeente. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud ( schoon, heel en veilig in de wijk). Ook zijn zij verantwoordelijk voor het aanleggen en het planmatig onderhoud van het openbaar groen (bomen, windsingels, sierheesters, hagen, siergazons, hooibermen, vlinderroutes en natuurgebieden).

Wat doet een wijkteam?
De wijkteammedewerkers houden zich dus met allerlei zaken bezig. We noemen een paar voorbeelden: behalve voor het beheer en onderhoud van het openbaar groen, houden de teams zich bezig met het beheer en onderhoud van speeloases en speeltoestellen; klein onderhoud van straatwerk, zoals losliggende tegels en stenen; het rechtzetten van scheve lantaarnpalen en verkeersborden; het legen van prullenbakken en het verwijderen van zwerfvuil; het schoonhouden van straatmeubilair; het vastzetten van losliggende planken van bruggetjes.

U begrijpt dat de werkzaamheden per wijk en per periode kunnen verschillen. Dit keer geven wij u een overzicht van de werkzaamheden waar de wijkteams van Julianadorp en Stad binnen de Linie de afgelopen drie maanden vooral mee bezig zijn geweest. De opsommingen zijn dus niet volledig, maar geven een indruk van de dagelijkse bezigheden van de wijkteams. De volgende keer zijn de wijken De Schooten en Nieuw Den Helder aan de beurt.

Wijkteam Stad binnen de Linie
In Stad binnen de Linie zijn na de zomervakantie een aantal bomen geplant ter vervanging van de gevelde bomen door de iepziekte. Verder zijn met een hoogwerker de vormbomen gesnoeid, is het overige groen in de wijk gesnoeid en is het maaiwerk aangepakt. De afgelopen drie maanden is dagelijks het illegaal gestorte afval bij de afvalcontainers verwijderd. Bloembakken zijn aangepakt en de prullenbakken geleegd.
Maar ook is er een kindervrijmarkt gehouden in de Theodorus Rijkerstraat, mede door de inspanningen van de wijkconciërge. Verder vond in deze periode de opening plaats van het aangelegde natuurspeelveld in dezelfde straat. In Tuindorp is een ballenvanger For Kids geplaatst. Op het Vinkenterrein aan de Fabrieksgracht is het bestaande hekwerk verhoogd. Dit om overlast voor buurtbewoners van overvliegende ballen te voorkomen

Wijkteam Julianadorp
In Julianadorp is een aantal bomen verplant van de Langevliet naar de Breewijd. De bomen langs de Boterrug en Langevliet zijn belucht en bemest. Voor de jeugd is in de JOP (jongeren ontmoetingsplaats) bij de Zuiderhaaks een tweetal stenen zithoeken en een afvalbak geplaatst. Een deel van de fiets- en voetpaden in Vogelzand is geasfalteerd. Met bewoners van Kruiszwin 43 en 57 zijn gesprekken geweest om ideeën te leveren voor de inrichting van een tweetal speelveldjes met speelattributen. Het streven is om voor het eind van het jaar in een gezamenlijke optuindag van bewoners en gemeente deze zaken uit te voeren. Momenteel wordt gezocht naar financiële middelen voor de aanschaf van de speelattributen.

Voor klachten en vragen naar wijkconciërge
Voor kleine klachten zoals straatwerk, zwerfvuil, graffiti of groen, kunt u op werkdagen de Klantenservice bellen. De medewerkers zijn bereikbaar op maandag, dinsdag en vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur, op woensdag van 08.00 tot 15.30 uur en op donderdag van 08.00 tot 19.30 uur. Het telefoonnummer is (0223) 671200. Uw klacht komt dan meestal terecht bij de wijkconciërges, die dan zo snel mogelijk op zoek gaat naar een oplossing.

Spreekuren wijkconciërges
U kunt de wijkconciërges ook persoonlijk spreken tijdens hun spreekuren in de wijk.

Voor Julianadorp: Adrie Bouma.
Elke maandag van 13.00 uur tot 14.00 uur en donderdag van 10.30 tot 11.30 uur in het informatiepunt (SIP), Boterzwin 3435.

Voor de Stad Binnen de Linie: Danny Joor.
Woensdags van 10.00 uur tot 11.00 uur in buurthuis de Beuk, Hertzogstraat 7 en
van 13.00 uur tot 14.00 uur in de politiepost Centrum, Bernhardplein 75.
Elke woensdag in de even weeknummers tussen 19.00 uur en 20.00 uur in de Maranathakerk (Visbuurt), Vijzelstraat 73.

Voor Nieuw Den Helder, Frans Forrer.
Dinsdags tussen 11.00 uur en 12.00 uur in wijkcentrum De Dintel, Dintelstraat 67A.
Woensdags tussen 11.00 uur en 12 00 uur in buurthuis West-End, Lijsterbesstraat 10 A.
Donderdags tussen 13.30 uur en 14.30 uur bij bewonersvereniging De Zuidooster, Korvetstraat 21A.

Voor De Schooten, Nancy Hoffman.
Elke donderdag tussen 10.30 uur en 11.30 uur bij bewonersvereniging Samen Sterker, Heiligharn 242.

Agenda

Dinsdag 8 november 2005 om 19.30 uur, 4e vergadering van het wijkplatform Stad Binnen de Linie, wijksteunpunt Centrum, Bernhardplein 76.

Woensdag 16 november 2005, vanaf 20.00 uur, 3e vergadering van het wijkplatform Julianadorp, wijksteunpunt Julianadorp, Boterzwin 3476.

Zaterdag 10 december 2005, vanaf 20.00 uur, Café Anders, hotel-restaurant De Wienerhof