Budgetverhoging voor samenwerking met Opkomende Markten

Senternovem

Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor 2006 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om samenwerking tussen ondernemingen in Nederland en Opkomende Markten te bevorderen. Via de Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten Opkomende Markten (IS OM) komt daarvoor 50 procent meer budget vrij dan in 2005.
Het budget van 6 miljoen euro wordt in drie indieningsperiode via IS OM beschikbaar gesteld.

De indieningsperioden zijn:

- Van 7 november tot en met 19 december 2005 is er 2 miljoen euro beschikbaar.
- Van 2 januari 2006 tot en met 28 april 2006 is er 2 miljoen euro beschikbaar.
- Van 1 mei 2006 tot en met 4 september 2006 is er 2 miljoen euro beschikbaar.

De ISOM regeling staat open voor technologisch innovatieve projecten uit alle sectoren. Projectvoorstellen worden beoordeeld door een externe adviescommissie op vier criteria: samenwerking, technologische innovatie, economisch perspectief en duurzaamheid.

Welke subsidie is er voor Opkomende Markten?
Internationale technologische samenwerking is een uitstekende manier om nieuwe kennis te ontwikkelen en toegang te verkrijgen tot buitenlandse markten. En met een aantrekkelijke subsidieregeling geeft de overheid de ondernemer hierbij ook nog eens een extra zetje in de rug. De regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten Opkomende Markten (ISOM) stimuleert de technologische samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen met partijen uit een aantal opkomende markten. Het subsidiepercentage varieert van 25 tot 70 procent over de Nederlandse projectkosten. De maximale subsidie per project bedraag 500.000 euro. De regeling staat open voor projecten met partners uit Brazilië, China, India, Indonesië, Maleisië, Thailand, Zuid-Afrika en Zuid-Korea.

Drie Nederlandse projecten

Inmiddels hebben 88 projecten met opkomende markten subsidie gekregen. De totale projectomvang van die 88 projecten bedraagt ruim 110 miljoen euro. Totaal is er aan subsidiegelden meer dan 26 miljoen euro verstrekt. Gemiddeld krijgt een project 300.000 euro aan subsidie en heeft het een looptijd van 2,5 jaar. Meer dan de helft van de deelnemende partijen is een MKB'er. Er worden relatief veel projecten gehonoreerd uit de volgende gebieden: agro- en biotechnologie, ict, productie en materialen.

Hieronder staan enkele aansprekende Nederlandse projecten die subsidie via IS OM hebben ontvangen.

Duurzame en goedkope opwekking van elektriciteit in China De elektriciteitsvraag in China groeit explosief. Het opwekken van elektriciteit gaat vooralsnog met kolen, maar dat is erg milieuonvriendelijk. De Chinese overheid heeft de bouw van nieuwe kolencentrales daarom verboden en steunt alternatieven zoals aardgas. De bouw van aardgascentrales is erg tijdrovend. Een internationaal consortium bestaande uit drie Nederlandse en een Chinese partij wil daarom nu een decentraal en geïntegreerd systeem ontwikkelen op basis van aardgas voor duurzame en goedkope opwekking van elektriciteit, koeling en verwarming. Het systeem is bedoeld voor ziekenhuizen, hotels en flatgebouwen. Het project levert nieuwe kennis op over de toepassing van minigasturbines en de integratie en regeling van verschillende systemen voor koeling, verwarming en elektriciteitsvoorziening.

Veroudering van fruit tegengaan tijdens transport
Het vervoeren van versproducten over lange afstanden draagt niet bij aan de kwaliteit ervan. Zo wordt slechts zo'n 40 procent van het geëxporteerde fruit uit Zuid-Afrika bij aankomst in Europa goedgekeurd. Een Nederlands en een Zuid-Afrikaans bedrijf hebben een nieuw verpakkingsconcept ontwikkeld dat de veroudering van fruit tijdens transport tegen moet gaan. Het concept is het onder modified atmosphere transporteren van fruit. Het gaat om een passieve beïnvloeding van de atmosfeer in de verpakking door gecontroleerde conditionering. Het fruit blijft na de oogst ademen, neemt zuurstof op en scheidt kooldioxide en waterdamp af. De verhouding van deze stoffen in de verpakking heeft direct positieve invloed op het verouderingsproces van het fruit.

Digitale schaalmodellen voor vliegtuigen
Voor de ontwikkeling van onderdelen en systemen voor vliegtuigen wordt dikwijls gebruik gemaakt van maquettes en schaalmodellen, zogenaamde mock-ups. Door aanpassingen en bijstellingen moeten er vaak meerdere mock-ups worden gemaakt; dat zijn tijdrovende en kostbare aangelegenheden. Een alternatief hiervoor is het ontwikkelen en ontwerpen van digitale mock-ups. Die mogelijkheid hebben een Nederlandse vliegtuigbouwer en een Indonesische partij onderzocht. Via digitale mock-ups is het nu mogelijk om veranderingsgevoelige producten op afstand te ontwikkelen en te laten produceren. Fysieke mock-ups vervoeren is onhaalbaar, waardoor de noodzaak voor digitale mock-ups groot is.