Blijvende rechteloosheid inwoners van de nieuwe EU-lidstaten

Stichting renaissance 2000

Persbericht 10 november 2005

Oproep van de stichting Renaissance 2000 van november 2005 aan:

De Hare Majesteit Beatrix, De Koningin der Nederlanden, President van Rusland, Gospodin Vladimir Poetin,
Het Kabinet der Koningin,
de voorzitters en leden der Staten-Generaal,
de Leden van de Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken, Europese Zaken
en de Leden van de Delegaties naar de OVSE-Assemblee
en de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie

betreffende :
de blijvende rechteloosheid van 35 procent van alle inwoners van de nieuwe EU- lidstaten Letland en Estland

Delft, 11 november 2005

Uwe Majesteit BEATRIX, De Koningin der Nederlanden,
Geachte Gospodin President Rossijskoj Federatsii (van de Russische Federatie), BJIADUMUP IIYTUH (Vladimir Poetin),
Geachte ministers van het Kabinet der Koningin,
Geachte voorzitters en leden van de Tweede- en de Eerste Kamers der Staten-Generaal als ook de Leden van de Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken, Europese Zaken en van de Delegaties naar de OVSE-Assemblee en naar de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie

Gebruik makend van het eerste staatsbezoek van de President van de Russische Federatie, Gospodina Vladimira Putina, naar Nederland, vraagt het bestuur van de stichting Renaissance 2000, Uw aandacht voor het volgende Europees probleem:

Over de vorige oproep
Op 25 mei 2002 deed het bestuur van onze voorganger, de stichting Integratie 2000, de Oproep aan de oude leden der Staten-Generaal, het Europese Parlement als ook de Nederlandse Media om:aan de politieke rechteloosheid van 35% respectievelijk 31% van de totale bevolking van- / en het verbieden van de Russische taal in Letland en Estland (toen nog EU- en NAVO- kandidaat-lidstaten), wat meer politieke aandacht te gaan schenken.

Deze nieuwe EU- lidstaten bevonden zich toen nog in een onderhandelingsfase voor hun toetreding tot de NAVO en EU. Er was, naar de mening van onze voorganger, dus de kans om dat probleem nog aan de 'poorten' van de EU (voor een deel) op te lossen.

In die richting werd, achteraf gezien, toen door de Europese politici helemaal niet gedacht.

Resultaten van de vorige oproep
De oproep van de stichting Integratie 2000 leidde wel tot de volgende reacties van de Nederlandse politici:

- zo werden de Leden van de Tweede Kamer van de oproep in kennis gesteld;
- een EU- onderhandelaar en parlementslid uit Nederland, vond het toen , jammer genoeg, zelfs gepast dat 682.000 Russen in Letland en 380.000 Russen in Estland het onderspit moeten delven;

- de EU- parlementair en onderhandelaar voor Slowakije, dhr Wiersma, verwees toen onze voorganger naar een EU- onderhandelingsstuk waarin zorgen werden uitgesproken over verdere inperking van het onderwijs in de Russische taal.

Veel groter was respons uit Letland zelf:

- de stichting Integratie 2000 ontving toen steunbetuigingen van vele duizenden Russische-, Joodse-, Poolse-, Letse-, Oekraïense ed inwoners van Letland. Hoewel de meeste van die mensen de Letse taal machtig waren, bleven ze het Russisch als de taal van hun (inter)culturele communicatie en eigen rijke cultuur beschouwen. Deze goed opgeleide overwegend jonge, maar ook oude en invalide mensen voelen zich door de overheid van Letland al twee generaties lang als tweederangs mensen behandeld.

Onze Conclusies 3 jaar later en onze verzoeken aan U in de huidige oproep De EU- politici, overheden als ook de media blijven, volgens onze achterban in Letland, Estland, Rusland en Nederland, deze Baltische kwestie gewoon negeren. Men doet hier als of het ver van zijn bed is of helemaal niet bestaat.

Intussen gaan de culturele vernedering en de rechteloosheid van meer dan 1/3 van de totale bevolking van die nieuwe EU-lidstaten onverminderd door.

De stichting Renaissance 2000 en haar achterban in Letland, Estland, Rusland en Nederland vinden het onacceptabel en roepen U op: om op de overheden van die EU- staten alsnog uw politieke- en economische invloed uit te oefenen.

Het zwijgen over die kwestie vindt de stichting Renaissance 2000 zeer merkwaardig, zeker gezien het feit hoe vaak o.a. de Nederlandse politici mondvol kritiek hebben aan het adres van de Russische Staat en de Russische President wegens een laag democratisch gehalte van het Russische staatsbestuur, het harde optreden tegen criminelen en terroristen.

Natuurlijk heeft U daar soms gelijk in en dat begrijpen we ook. Echter is Rusland een enorm land waar de democratie pas in de prille ontwikkelingsfase verkeert. Maar ook een land waar dit democratiseringsproces constant en veel langer dan in de VS, Engeland, Spanje of in ons Nederland wordt belemmert door het internationale moslimterrorisme, armoede en incompetente overheidsdienders.

De Russische President tracht die problemen steeds aan te pakken. En niet zonder succes: veel van de olie- en gasopbrengsten gaan naar de ouderen en andere zwakke Russen. De economie wordt gestimuleerd door invoer van de laagste belastingen van heel Europa. Het gevecht tegen het terrorisme gaat ook onverminderd door, maar het wordt bemoeilijkt door de eerder genoemde factoren maar ook door financiële steun o.a. van een deel van de Europese moslimgemeenschap.

Ondanks de bovenstaande problemen in Rusland zelf, probeert de Russische President ook de Russen in Letland en Estland morele steun te bieden. Maar dat doet hij helaas zonder Uw steun.

En juist dat betreuren we.
Daarom roept de stichting Renaissance 2000 en zijn achterban U nu op: om de kwestie van de rechteloze Russische EU-ingezetenen van Letland en Estland een keer goed op de politieke agenda's te zetten van de Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken, Europese Zaken,
de OVSE-Assemblee en de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa en West-Europese Unie .

Onze aanbevelingen
De stichting Renaissance 2000 is van overtuigd dat U, door zo'n politiekmoedige en eerlijke stap richting de ruim 1 / 3 van de gehele bevolking van de nieuwe EU-staten Letland en Estland, maar ook richting alle Russen in de wereld, de voortdurende rechteloosheid en de toepassing van de vermeende Dubbele Standaarden door de EU op het wereldtoneel snel de halt toe kunnen roepen.

Zo'n stap is, naar onze mening, zeer noodzakelijk daar er ook buiten de EU steeds meer mensen zich gaan realiseren dat de EU en de EU- lidstaten eerst de hand in eigen boezem dienen te steken, alvorens over het lage democratische gehalte van de niet EU- staten te spreken.

Naar de mening van onze stichting heeft U, na het bezoek van de President Poetin en deze oproep van de stichting Renaissance 2000, nu een goede mogelijkheid om iets daadwerkelijks aan oplossing van deze oude problemen te kunnen doen.

Ons idee als een tussenoplossing
Als U het niet in staat bent, doet de stichting Renaissance 2000 haar laatste oproep aan U: om die rechteloze bevolking van Letland en Estland moreel te adopteren en misschien met ons mee te denken aan het realiseren van een tussenoplossing, te weten: het zoeken naar een echte Beschermvrouw of Beschermman !

Hopende middels deze oproep ooit onrecht in de EU-lidstaten te kunnen verminderen en in afwachting van uw reacties en liefst samenwerking, met hoogachting, verblijft het bestuur van de stichting Renaissance 2000 en haar achterban, en namens hen,


---