FONDS voor Amateurkunst en Podiumkunsten

Het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (FAPK) biedt meerjarige ondersteuning aan regisseurs en choreografen

Het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten verleent vanaf 2006 meerjarige programmasubsidies op het gebied van theater en dans. Een zestal regisseurs en choreografen is geselecteerd om plannen in te dienen voor een periode van twee tot maximaal drie jaar. Binnen de discipline theater zijn dat: Jakop Ahlbom, Marijke Schermer en Eric de Vroedt. Op het gebied van moderne dans gaat het om Bruno Listopad, André Gingras en Nicole Beutler en Paz Rojo (beide opererend in het collectief Stichting Lisa).

Met het toekennen van meerjarige subsidies wil het Fonds individuele, zeer talentvolle makers de kans bieden om meer in continuïteit te werken en daarmee hun artistieke en productionele ontwikkeling een stimulans geven. Daarbij gaat het niet alleen om het uitvoeren van producties, maar ook om projecten op het gebied van onderzoek en individuele ontwikkeling.

In de afgelopen maanden heeft het Fonds intensief gesprekken gevoerd met haar adviseurs en met vertegenwoordigers van werkplaatsen, productiehuizen en producerende festivals. Deze gesprekken èn de evaluatie van de Regeling Meerjarig Programmasubsidie in de periode 2001 - 2004, hebben uiteindelijk geresulteerd in een aanpak waarbij geen meerjarige regeling wordt opengesteld, maar waarbij de adviescommissies theater en dans ieder een shortlist van kandidaten hebben voorgelegd aan het bestuur van het Fonds. De uiteindelijke selectie heeft plaatsgevonden op basis van de positie die de betreffende makers verworven hebben binnen hun discipline en hun ontwikkelingsperspectief.

Naar verwachting zullen in het najaar van 2006 opnieuw enkele kunstenaars worden uitgenodigd voor het indienen van plannen voor meerjarige subsidiëring voor de periode 2007 - 2008.