Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
10 november 2005
Ons kenmerk
IVW/2005/1223
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1
Uw kenmerk

-
Onderwerp
Visiedocument Toezicht Koopvaardij

Geachte voorzitter,

Met deze brief wil ik u informeren over de hoofdlijnen van het nieuwe toezicht-arrangement op de koopvaardij. Voor het domein koopvaardij (vlaggenstaattoezicht) geef ik hiermee invulling aan de vernieuwing van het toezicht in lijn met de Kaderstellende Visie op Toezicht 2005.

In het Algemeen Overleg van 7 september 2005 over het programma Beter Geregeld en de administratieve lasten van Verkeer en Waterstaat is reeds in positieve zin gereageerd op dit nieuwe toezichtarrangement. Kern van het nieuwe toezicht vormt de uitbesteding van de meeste certificerende inspecties en de afgifte van bijbehorende certificaten aan de klassenbureaus, de vormgeving van het bijbehorende toezicht van de Inspectie Verkeer en Waterstaat op de klassenbureaus en het daarop afgestemde toezicht van de Inspectie op de rederijen. Het toezicht krijgt vorm door inspecties zowel op schepen en rederijkantoren als op kantoren van de klassenbureaus. Het inspectieprogramma wordt gebaseerd op risicoanalyses.
De Inspectie zal dit visiedocument in de komende maanden uitwerken en implementeren in overleg met de betrokken sectorpartijen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs