Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Informatieavond donderdag 10 november

Waterschap wil wateroverlast in Kockengen voorkomen met damwand en hoogwaterstuw

4 november 2005 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil bij de Joostendammerbrug, naast de provinciale weg N401 nabij Kockengen, de Bijleveld gaan afsluiten door middel van een damwand en een hoogwaterstuw. De stuw kan bij hoog water sluiten waardoor wateroverlast in Kockengen voorkomen wordt.

Donderdagavond 10 november 2005 organiseert het waterschap een informatieavond in verenigingsgebouw Irene, Wagendijk 43 te Kockengen om betrokkenen en belangstellenden over de plannen te informeren. De avond begint om 20.00 uur.

Al langer is er bij hoog water sprake van wateroverlast in de dorpskern van Kockengen, een enkele keer loopt zelfs het water over de Wagendijk en staan de straten blank.
In samenwerking met andere partijen waaronder de gemeente Breukelen, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Staatsbosbeheer is een plan uitgewerkt om de watergang in Kockengen te kunnen afsluiten bij een hoge waterstand.

Ophogen kades geen optie
Momenteel lopen de waterkeringen, de kades, respectievelijk over de Wagendijk aan de westzijde van de Bijleveld en over de Nieuwstraat-Kerkstraat en omstreken aan de oostzijde van de Grote Heicop. De kades liggen op dit moment gemiddeld circa 30 tot 50 centimeter te laag. Als de kades op de noodzakelijke hoogte zouden worden gebracht is dat behoorlijk ingrijpend voor de oude dorpskern van Kockengen. Er zouden damwanden gemaakt moeten worden en de wegen zouden fors moeten worden opgehoogd. Bovendien zou nog steeds de oude dorpskern zelf niet tegen de hoge boezemwaterstand zijn beschermd, omdat die tussen de beide watergangen in ligt.

Damwand en hoogwaterstuw
Daarom wil het waterschap het probleem aanpakken met een damwand en een doorvaarbare hoogwaterstuw in de Bijleveld. De stuw zal zich automatisch sluiten bij een bepaalde waterstand. Deze situatie zal veelal alleen in de wintermaanden voorkomen, gemiddeld zo'n drie keer per jaar. Nadat de hoogwaterpiek op de boezem voorbij is zal de stuw zich weer vanzelf openen. De doorvaart is dus bijna altijd open voor doorstroming van het water en de kleine recreatievaart (motorboten, sloepen en kano's).