Gemeente Groningen

woensdag 9 november:
Van Ketwich Verschuurlaan krijgt De Meester

Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Groningen ligt, komt op de locatie van de Hotelschool aan de Ketwich Verschuurlaan een appartementen- en kantorencomplex. Dit complex, dat de naam De Meester kreeg, is ontworpen door het Spaanse bureau Nieto Sobejano Arquitectos. De Meester is een van de projecten uit de Intense Stad en een van de weinige Intense Stad-projecten dat stuitte op grote bezwaren van de omwonenden. Het ontwerp is fors aangepast en wordt nu vrijgegeven voor inspraak.

De Intense Stad, de manifestatie van 2004, stelde zich tot doel om ruimte in de bestaande stad (met name in de naoorlogse wijken) intensiever te gebruiken door het stapelen en combineren van functies. Architecten en ontwikkelaars werden aangezocht om deze principes vorm te geven en uit te voeren.

De Hotelschool aan de Van Ketwich Verschuurlaan verhuist naar het Europapark. De ontwikkelaar Duurkens & Tichelaar herontwikkelt de vrijgekomen locatie en Nieto Sobejano Arquitectos maakte het ontwerp voor een appartementencomplex gecombineerd met kantoren.

De Meester - de naam verwijst naar de kloeke verschijningsvorm én het onderwijsverleden van de locatie - bestaat uit 16 bouwlagen en wordt naar verwachting ongeveer 52 meter hoog. Hij bevat 39 koopappartementen in het hogere prijssegment en in de onderste bouwlagen bevindt zich zo'n 1650 vierkante meter kantoorruimte. Parkeren vindt plaats in een half verdiept basement en op een parkeerdek. Er is veel aandacht voor groen in het ontwerp, ten dele bedoeld ter afscherming van de bestaande bebouwing.

De buurt uitte bezwaren tegen het eerste ontwerp waarin naast de appartementen en kantoren ook sprake was van een sportcomplex aan de Vestdijklaan en een strip grondgebonden woningen. Ook de hoogte van de gebouwen stuitte op weerstand evenals het veronderstelde verlies van privacy, uitzicht en zonlicht. Het ontwerp is vervolgens aangepast. Zo zijn bijvoorbeeld de sporthal en de woningen uit het ontwerp verdwenen.

Als De Meester eenmaal voltooid is, bevindt hij zich in goed gezelschap van de twee andere Intense Stad projecten aan de andere kant van de A28, aan de Laan Corpus den Hoorn: het appartementen-en kantorencomplex van Claus & Kaan en de (senioren)woontoren van Arons & Gelauff, onderdeel van de uitbreiding van het Maartenshof.