GroenLinks

Werk aan de winkel voor Turkije

10 november 2005

Woensdag presenteerde de Europese Commissie de lang verwachte voortgangsrapportage over de situatie in kandidaat-lidstaat Turkije. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk vindt de pijnpunten die de Europese Commissie constateert terecht.

Lagendijk hekelt vooral een gehandhaafde bepaling in het nieuwe wetboek van strafrecht dat sinds juni van kracht is. "De vrijheid van meningsuiting is serieus in het geding met het artikel dat verbiedt de Turkse identiteit aan te tasten." Dit artikel is ook van stal gehaald om de schrijver Orhan Pamuk te vervolgen vanwege zijn uitspraken over de Koerden en Armeniërs. "Voor de Turkse regering is het nu topprioriteit om dit soort artikelen definitief te schrappen," aldus Lagendijk.

Het rapport oordeelt positief over de staat van de Turkse economie. Volgens Lagendijk moeten de resterende problemen zoals de corruptie en het verschil tussen het oosten en het westen van Turkije niet onder tafel geschoven worden. " Maar de rapportage neemt wel de wind uit de zeilen van de critici die menen dat Turkije een extreem arm land is dat geheel afhankelijk zal worden van EU-gelden."