Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht
Leiden, 10 november 2005

Groot onderzoek naar hervormingen sociale zekerheid van start

Sociale zekerheid in Europa: convergentie of 'race to the bottom?

De Stichting Instituut GAK heeft een subsidie van ruim 2,6 miljoen euro toegekend aan de economen Goudswaard en Caminada en sociaal-jurist Heerma van Voss van de Leidse rechtenfaculteit, voor het onderzoeksproject Hervorming Sociale Zekerheid.

Het onderzoek richt zich op hervormingen in de sociale zekerheid in het licht van veranderende maatschappelijke omstandigheden, zoals internationalisering, individualisering en vergrijzing. Het project bestaat uit twee onderdelen. Het eerste heeft betrekking op de invloed van Europa op de sociale zekerheid. Het tweede onderdeel heeft betrekking op stelselwijzigingen in de sociale zekerheid.

De twee onderdelen van het project hangen samen. De Europese invloed op de nationale stelsels van sociale zekerheid neemt toe, waardoor ook vragen rond stelselwijziging steeds meer in Europees perspectief moeten worden geanalyseerd. Vragen rond sociale cohesie en inkomensverdeling spelen in toenemende mate eveneens op Europees niveau, zoals onder meer blijkt uit de Lissabon Agenda, waarin de Europese regeringsleiders afspraken zich in te zetten voor innovatie, gezonde overheidsfinanciën, economische groei en volledige werkgelegenheid.

Hoe moet de verantwoordelijkheid voor de sociale zekerheid worden verdeeld tussen het nationale en het supranationale niveau, is de vraag van de onderzoekers. Gebeurt dat thans wel op de best mogelijke manier? Convergeren de nationale stelsels steeds meer in de richting van een Europees sociaal stelsel? Of gaan de ontwikkelingen juist in de richting van schadelijke vormen van beleidsconcurrentie, waardoor beschermingsniveaus onder druk kunnen komen te staan (een race to the bottom)?

In de afgelopen jaren zijn in Nederland al belangrijke wijzigingen aangebracht in het stelsel van sociale zekerheid, met het oog op de noodzakelijk geachte modernisering van het stelsel en om het beroep op het stelsel te beperken en de activerende werking te bevorderen. Voor 2006 staan weer ingrijpende veranderingen op stapel. Deze ingrepen kunnen gevolgen hebben voor de sociale samenhang binnen de samenleving. Wat zijn de belangrijkste gevolgen van sociale hervormingen voor de inkomensontwikkeling van huishoudens en sociaal-economische groepen en (daarmee) voor de sociale samenhang? En wat zijn de implicaties van verschillende maatschappelijke trends voor de verantwoordelijkheidsverdeling en de structuur van het stelsel van sociale zekerheid? In dit verband wordt in het bijzonder aandacht besteed aan economische en juridische vraagstukken rond het thema levensloop.

Het project wordt geleid door prof. dr. K.P. Goudswaard, samen met prof. mr. G.J.J. Heerma van Voss en prof. dr. C.L.J. Caminada. Het onderzoek valt onder het facultaire onderzoeksprogramma Sociale cohesie en sociaal-economische verhoudingen. Het project start in 2006 en heeft naar verwachting een looptijd van 5 jaar.

Zie voor meer informatie de website: Onderzoeksprogramma Hervorming Sociale Zekerheid

De subsidiegever: Stichting Instituut GAK


-----------------