Gemeente Abcoude


Begroting structureel sluitend

Kerntakendiscussie door de raad
Beheerst investeren
Moties en amendementen
De programmabegroting 2006-2009

Wethouder van Financiën van den Heerik presenteerde in de raadsvergadering van 20 oktober 2005 namens het college een sluitende meerjarenbegroting 2006-2009. In samenwerking met de raad heeft het college een omvangrijk pakket aan ombuigingsmaatregelen gevonden voor de komende jaren. Ondanks de voor Abcoude ongunstig uitpakkende maatregelen van het kabinet rondom de onroerendezaakbelasting, is de begroting structureel sluitend.

Het jaar 2005 is financieel gezien een belangrijk jaar voor gemeente Abcoude. Het is een jaar waarin financiële keuzes gemaakt zijn door de raad en het college. In de eerste helft van het jaar heeft de raad een intensieve kerntakendiscussie gevoerd wat uiteindelijk heeft geleid tot een pakket aan maatregelen om de begroting sluitend te krijgen.

Kerntakendiscussie door de raad

In het voorjaar 2005 heeft de gemeenteraad een kerntakendiscussie gevoerd. Deze discussie heeft uiteindelijk op 4 juli tot besluitvorming geleid waarbij een aantal (bezuinigings-/)maatregelen is getroffen. Op hoofdlijnen behelzen deze maatregelen het volgende:
* omvormingen in de bedrijfsvoering waarbij in de periode van 2006 tot 2008 in totaal EUR150.000 bespaard moet worden;
* bekostiging van de nieuwe gemeentewerf uit bouwprojectopbrengsten;

* intensivering van intergemeentelijke samenwerking;
* realisatie van een reclamemast binnen de bebouwde kom;
* verhoging van de leges met in totaal EUR29.500;
* en diverse kleine bezuinigingen voor in totaal bijna EUR60.000.

Ondanks deze maatregelen bleek de begroting nog niet sluitend. De belangrijkste oorzaak daarvan ligt in het kabinetsbesluit om het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting af te schaffen en de tariefsstijging vanaf 2006 te maximeren tot 1,5%. Abcoude ondervindt hier nadeel van dus moesten aanvullende maatregelen worden getroffen. Eén van de belangrijkste maatregelen betreft investeringen.

Beheerst investeren

Een belangrijke koerswijziging van de gemeente is om toekomstige grote investeringen te bekostigen uit projectenopbrengsten pas nadat deze opbrengsten zeker zijn gesteld. Simpelweg gezegd komt dat er op neer dat we eerst inkomsten binnen willen hebben voordat we het gaan uitgeven. Dit heeft als groot voordeel dat het financieringstekort niet te veel oploopt. En een laag financieringstekort betekent lage rentelasten. Er ontstaat echter wel een afhankelijkheid tussen de opbrengsten uit grote bouwprojecten zoals het Stationsgebied, Abcoude-Zuid en grote investeringen zoals de aanleg van de derde brug en de herinrichting van het centrum van Abcoude.

Andere maatregelen die het college voorstelt zijn het uitstellen van een aantal investeringen bij met name de buitendienst.

Moties en amendementen

Omdat op het laatst bleek dat de algemene uitkering van het rijk volgende jaar ongeveer EUR40.000 gunstiger uitpakt, viel er ook iets te verdelen bij de begrotingsbehandeling. Dit resulteerde in de volgende moties en amendementen.

Politiesurveillant
Gemeente Abcoude heeft naast de reguliere politiebezetting extra blauw op straat in de vorm van een politiesurveillant. Deze extra politie-inzet stond tijdens de kerntakendiscussie ter discussie. De PvdA stelde in een amendement dat sociale veiligheid een belangrijke voorwaarde is voor de leefbaarheid in de gemeente. Uit het evaluatierapport over de politiesurveillant blijkt dat deze daar een belangrijke bijdrage aanlevert. Het voorstel van de PvdA om EUR 23.000 in te zetten voor het behoud van de politiesurveillant is unaniem aangenomen.

Natuur- en milieueducatie
De Milieudienst geeft op de basisscholen natuur- en milieueducatie. Dit wordt gefinancierd door de gemeente. Deze financiering stond ook in de lijst van bezuinigingsvoorstellen. De SVAB stelde bij amendement voor maximaal EUR 11.000 in te zetten voor deze als waardevol ervaren scholing. Dit betekent dat scholen ook een eigen bijdrage gaan betalen. Schooldirecties hebben al toegezegd bereid te zijn EUR 1,80 per leerling bij te dragen aan deze vorm van educatie.

Wegen
De PvdA kwam met een amendement om de toegankelijkheid van de wegen voor ouderen en gehandicapten te verbeteren. Zij stelden voor hiervoor EUR20.000 voor te reserveren. Uiteindelijk is besloten hier geen extra geld voor te reserveren maar dit te bekostigen uit het reeds begrote bedrag voor het onderhoud aan wegen.

OZB
Het CDA gaf aan dat in 2005 meer OZB is geheven dan is afgesproken in de raad. De te veel geïnde OZB wil zij teruggeven aan de inwoners van Abcoude. Deze motie kreeg unanieme steun van de fracties. De te veel geïnde OZB zal in 2006 worden gecompenseerd.

Vlaggenmast Dorpskerk Baambrugge
De SVAB stelde voor de gebroken vlaggenmast van de Dorpskerk Baambrugge te vervangen en daarvoor een bedrag van EUR 7000 beschikbaar te stellen. Dit voorstel werd door alle partijen gesteund.

Accommodatieproblematiek
Het CDA wilde EUR 22.000 reserveren voor een kwalitatief goed meerjarenplan voor de accomodaties in de gemeente Abcoude besluitvorming vanwege de te verwachten financiële consequenties voor 2006. Ook dit voorstel kon rekenen op algehele steun.

Wachtgeldfonds
Voor de ambtelijke organisatie ligt een organisatieontwikkelingsplan klaar waarin staat dat het aantal leidinggevenden wordt teruggebracht van negen naar vijf personen. Voor de invoering van dit zogeheten directiemodel is EUR 450.000 nodig voor eventuele frictiekosten. Zowel D66 als de SVAB vonden het te prematuur dit bedrag nu al beschikbaar te stellen en dienden beiden een amendement in dat unaniem is aangenomen door de raad.

Overige moties en amendementen
Niet alle moties en amendementen draaiden om geld. De SVAB pleitte voor een verordening burgerparticipatie en een aanpassing van de concept-huisvestingsverordening. De VVD stelde voor onderzoek te doen naar een efficiëntere en effectievere manier van overleg en beslissing. Al deze moties en amendementen zijn al dan niet met algemene stemmen aangenomen.

De programmabegroting 2006-2009

Hieronder kunt u de samenvatting en/of de integrale versie downloaden van de programmabegroting 2006-2009.

Acrobat PDF-bestand Samenvatting Programmabegroting 2006-2009

Acrobat PDF-bestand Programmabegroting 2006-2009


---

10 november 2005

Gemeentegids 2005/2006
Burgerjaarverslag 2004
Digitale nieuwsbrief
Connectcar

© 2005 Gemeente Abcoude. Disclaimer