Nijkerk, 8 november 2005 Persbericht Uitslagen Nationale Competities
Kaashandel De Brink wint opnieuw het Gouden Kaasmes, de Trophique
Supérieur gaat weer naar Gastrovino De Hoogheerlijkheid
Het Gouden Kaasmes 2005 is gewonnen door Kaashandel De Brink in
Deventer. Wim Maassen van den Brink wint daarmee de eretitel
Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2006. De Trophique Supérieur gaat
naar Gastrovino De Hoogheerlijkheid in Oud-Beijerland. Gerard en
Alexandra Boender winnen dus de titel Nederlands Beste
Specialiteitenwinkel 2006. Dat is dinsdagavond 8 november bekend
gemaakt door initiatiefnemer Vakcentrum, Kaas & Delicatessen en de
uitvoerende Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland tijdens
het Kaas & Delicatessen Branchefeest in het Nijkerkse Hart van
Holland.
Beide ondernemers en hun zeer betrokken medewerkers winnen deze
hoogste prijs voor foodspecialiteitenwinkels voor de tweede keer
binnen enkele jaren. Wim Maassen van den Brink deed dat in 2003 en
Gerard Boender in 2002.
De strijd om de hoogste prijzen die in Nederland door
kaasspeciaalzaken en delicatessen- versspecialiteiten
winkels zijn te winnen, duurt een jaar. De deelnemers aan de wedstrijd
moeten eerst (opnieuw) voldoen aan de kwaliteitscertificering. Die
bestaat uit meer dan 120 beoordelings-punten en wordt jaarlijks
aangepast aan de ontwikkelingen.
De hoogstscorende winkels, maximaal 25 kaasspeciaalzaken en 25
delicatessenwinkels, mogen meedoen aan de Nationale Competities. Ze
zijn daartoe niet verplicht. Twee vakjury's per groep beoordelen op
verschillende tijdstippen de winkel, de ondernemer en zijn team.
Daaruit komt de top-5 voort.
Deze vijf worden per groep door twee gespecialiseerde finalevakjury's
en een consumentenjury van elk zes mysteryshoppers beoordeeld. De
cijfers van deze jury's worden opgeteld waarna de winnaar vanzelf
blijkt.
Ook dit jaar weer oordelen de vakjury's en de consumentenjury soms
verschillend. De vakjury's letten vanzelfsprekend op de vakdetails en
de visie van de ondernemer, de consumentenjury reageert sterker op het
aanbod, het advies, de klantgerichtheid en klantvriendelijkheid. Het
feit dat beide soorten jury's hun invloed uitoefenen, maakt deze
wedstrijd alleen maar sterker.
Uit de beste-25 kaasspeciaalzaken en beste-25 delicatessenwinkels van
2005 komen op basis van de vakjurybeoordeling drie genomineerden voort
voor de productcategorieprijzen. Dat zijn de titels Nederlands Beste
Boerenkaasspecialist 2006, Nederlands Beste
Buitenlandse-kaasspecialist 2006, Nederlands Beste Notenspecialist
2006 en Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006. Deze genomineerden
worden beoordeeld door gespecialiseerde productcategorie-jury's.
Het Gouden Kaasmes weer naar Deventer
Kaashandel De Brink op de Brink in het hart van Deventer is, na een
jaartje afwezigheid, opnieuw winnaar geworden van het Gouden Kaasmes.
Ondernemer Wim Maassen van den Brink verovert daarmee de eretitel
Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2006.
Kaasspeciaalzaak Ed Boele aan de Fahrenheitstraat in Den Haag is als
tweede geëindigd. Ed Boele is een oude bekende in de top-5. Hij wint
tevens de titel Nederlands Beste Boerenkaasspecialist 2006.
Derde is geworden Stalenhoef in Winkelcentrum Wiardi Beckmanplein in
Gorinchem. Arjon Stalenhoef doet dit jaar voor het eerst mee aan deze
competitie.
't Zuivelhoekje in Wageningen is een oude bekende in de wedstrijd.
Ditmaal is het de vierde plaats in de strijd om het Gouden Kaasmes
geworden. Peter en Arjan Wissing zijn derde geworden in de strijd om
de titel Nederlands Beste Buitenlandse-kaasspecialist 2006.
Kaashuis De Trompwinkel aan de Beethovenstraat in Amsterdam van Rob
Ouwersloot en Ilonka Kuipers scoren dit jaar een vijfde plaats in de
topcompetitie en winnen de titel Nederlands Beste
Buitenlandse-kaasspecialist 2006.
De Trophique Supérieur opnieuw naar Oud-Beijerland
Gastrovino De Hoogheerlijkheid van Gerard en Alexandra Boender deden
dit jaar weer mee aan de wedstrijd en winnen prompt de eretitel Beste
Nederlandse Specialiteitenwinkel 2006. De Trophique Supérieur ging ook
in 2002 naar De Hoogheerlijkheid.
Simon de Vogel Traiteur aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag wordt
nipt tweede in deze competitie voor top-ondernemers. Hij verovert met
ruime voorsprong de titel Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006.
Geert Bongers Verswaren aan de Parkhof in Nuenen behaalt de derde
plaats en wordt tweede in de wedstrijd om de titel Nederlands Beste
Vleeswarenspecialist 2006.
Oude bekende JWO Lekkernijen in de Amsterdamse Jordaan op de hoek van
de Willemsstraat en de 2^e Goudsbloem-dwarsstraat wordt dit jaar
vierde.
Vers Inn, met twee winkels aanwezig in de Helftheuvelpassage in
's-Hertogenbosch, scoort dit jaar een vijfde plaats en een derde in de
strijd om de titel Nederlands Beste Notenspecialist 2006.
De productcategorieprijzen
Nederlands Beste Boerenkaaspecialist 2006 is Kaasspeciaalzaak Ed
Boele, Fahrenheitstraat 625, Den Haag. Tweede is geworden 't
Kaaswinkeltje van A. van Vliet in Gouda. Derde is dit jaar de winnaar
van vorig jaar: 't Zuivelhoekje in Wageningen.
Nederlands Beste Buitenlandse-kaaspecialist 2006 is Kaashuis de
Trompwinkel Beethovenstraat van Rob Ouwersloot en Ilonka Kuipers. Dit
jaar scoort Fromage du Patron van Michel van der Burg in Oestgeest de
tweede plaats. Derde is geworden 't Zuivelhoekje van Peter en Arjan
Wissing aan de Bevrijdingsstraat in Wageningen.
Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006 is Simon de Vogel Traiteur
in Den Haag. Geert Bongers Verswaren in Nuenen is tweede. Gransjean
van Anne-Wies en Rob Gransjean in de Bankastraat in Den Haag is derde
van Nederland.
Nederlands Beste Notenspecialist 2006 is De Kaaswaag in Papendrecht
van Gerard en Jolanda Vink. Tweede is Domburg's Kaas & Noten van
Henri Stoffelsen in Putten en derde is dit jaar de eerdere winnaar
Vers Inn aan de Helftheuvelpassage in 's-Hertogenbosch.
214 winkels voldoen aan eisen kwaliteitscertificering
Dit jaar hebben weer enkele tientallen winkels meer zich ingeschreven
voor de kwaliteitscertificering. Ondernemers ontdekken dat de strenge
beoordeling in hun voordeel is. Ze leren ervan, de klant geniet van de
verbeteringen.
In 2005 hebben 214 winkels de beoordeling met goed gevolg doorstaan.
Dat is 95 procent van het aantal ingeschreven winkels, ook dat
percentage groeit jaarlijks.
De gecertificeerde winkels mogen een jaar lang het predikaat Beste
Nederlandse Specialiteiten-winkels 2006 voeren. Het predikaat is te
herkennen aan de deursticker en in de winkel aan de oorkonde. Het
jaartal 2006 op beide is bepalend voor de feitelijke situatie.
De kwaliteitscertificering van kaasspeciaalzaken,
delicatessen-versspecialiteitenwinkels en dit jaar voor het eerst:
notenspeciaalwinkels, berust op een kwaliteitsbeoordelingssysteem dat
jaarlijks wordt aangepast aan markt-ontwikkelingen, wet- en
regelgeving. De winkel, de ondernemer en zijn medewerkers moeten aan
meer dan 120 eisen voldoen. Daarbij tellen de hygiëneregels zo
zwaar dat een onvoldoende voor een van deze regels certificering
onmogelijk maakt, hoe perfect de rest van de zaak ook is.
Doel van de kwaliteitscertificering is het voortdurend verbeteren van
de kwaliteit en performance van de beoordeelde winkels.
De Nationale Competities en de Kwaliteitscertificering zijn
initiatieven van Vakcentrum, Kaas & Delicatessen, uitgevoerd door de
Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland te Woerden.
Einde bericht
---
Noot voor de redactie,
Vakcentrum Levensmiddelen