Vakcentrum Levensmiddelen

Nijkerk, 8 november 2005 Persbericht Uitslagen Nationale Competities Kaashandel De Brink wint opnieuw het Gouden Kaasmes, de Trophique Supérieur gaat weer naar Gastrovino De Hoogheerlijkheid

Het Gouden Kaasmes 2005 is gewonnen door Kaashandel De Brink in Deventer. Wim Maassen van den Brink wint daarmee de eretitel Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2006. De Trophique Supérieur gaat naar Gastrovino De Hoogheerlijkheid in Oud-Beijerland. Gerard en Alexandra Boender winnen dus de titel Nederlands Beste Specialiteitenwinkel 2006. Dat is dinsdagavond 8 november bekend gemaakt door initiatiefnemer Vakcentrum, Kaas & Delicatessen en de uitvoerende Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland tijdens het Kaas & Delicatessen Branchefeest in het Nijkerkse Hart van Holland.

Beide ondernemers en hun zeer betrokken medewerkers winnen deze hoogste prijs voor foodspecialiteitenwinkels voor de tweede keer binnen enkele jaren. Wim Maassen van den Brink deed dat in 2003 en Gerard Boender in 2002.

De strijd om de hoogste prijzen die in Nederland door kaasspeciaalzaken en delicatessen- versspecialiteiten winkels zijn te winnen, duurt een jaar. De deelnemers aan de wedstrijd moeten eerst (opnieuw) voldoen aan de kwaliteitscertificering. Die bestaat uit meer dan 120 beoordelings-punten en wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkelingen.
De hoogstscorende winkels, maximaal 25 kaasspeciaalzaken en 25 delicatessenwinkels, mogen meedoen aan de Nationale Competities. Ze zijn daartoe niet verplicht. Twee vakjury's per groep beoordelen op verschillende tijdstippen de winkel, de ondernemer en zijn team. Daaruit komt de top-5 voort.
Deze vijf worden per groep door twee gespecialiseerde finalevakjury's en een consumentenjury van elk zes mysteryshoppers beoordeeld. De cijfers van deze jury's worden opgeteld waarna de winnaar vanzelf blijkt.
Ook dit jaar weer oordelen de vakjury's en de consumentenjury soms verschillend. De vakjury's letten vanzelfsprekend op de vakdetails en de visie van de ondernemer, de consumentenjury reageert sterker op het aanbod, het advies, de klantgerichtheid en klantvriendelijkheid. Het feit dat beide soorten jury's hun invloed uitoefenen, maakt deze wedstrijd alleen maar sterker.

Uit de beste-25 kaasspeciaalzaken en beste-25 delicatessenwinkels van 2005 komen op basis van de vakjurybeoordeling drie genomineerden voort voor de productcategorieprijzen. Dat zijn de titels Nederlands Beste Boerenkaasspecialist 2006, Nederlands Beste
Buitenlandse-kaasspecialist 2006, Nederlands Beste Notenspecialist 2006 en Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006. Deze genomineerden worden beoordeeld door gespecialiseerde productcategorie-jury's.

Het Gouden Kaasmes weer naar Deventer
Kaashandel De Brink op de Brink in het hart van Deventer is, na een jaartje afwezigheid, opnieuw winnaar geworden van het Gouden Kaasmes. Ondernemer Wim Maassen van den Brink verovert daarmee de eretitel Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2006.

Kaasspeciaalzaak Ed Boele aan de Fahrenheitstraat in Den Haag is als tweede geëindigd. Ed Boele is een oude bekende in de top-5. Hij wint tevens de titel Nederlands Beste Boerenkaasspecialist 2006.

Derde is geworden Stalenhoef in Winkelcentrum Wiardi Beckmanplein in Gorinchem. Arjon Stalenhoef doet dit jaar voor het eerst mee aan deze competitie.

't Zuivelhoekje in Wageningen is een oude bekende in de wedstrijd. Ditmaal is het de vierde plaats in de strijd om het Gouden Kaasmes geworden. Peter en Arjan Wissing zijn derde geworden in de strijd om de titel Nederlands Beste Buitenlandse-kaasspecialist 2006.

Kaashuis De Trompwinkel aan de Beethovenstraat in Amsterdam van Rob Ouwersloot en Ilonka Kuipers scoren dit jaar een vijfde plaats in de topcompetitie en winnen de titel Nederlands Beste Buitenlandse-kaasspecialist 2006.

De Trophique Supérieur opnieuw naar Oud-Beijerland Gastrovino De Hoogheerlijkheid van Gerard en Alexandra Boender deden dit jaar weer mee aan de wedstrijd en winnen prompt de eretitel Beste Nederlandse Specialiteitenwinkel 2006. De Trophique Supérieur ging ook in 2002 naar De Hoogheerlijkheid.

Simon de Vogel Traiteur aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag wordt nipt tweede in deze competitie voor top-ondernemers. Hij verovert met ruime voorsprong de titel Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006.

Geert Bongers Verswaren aan de Parkhof in Nuenen behaalt de derde plaats en wordt tweede in de wedstrijd om de titel Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006.

Oude bekende JWO Lekkernijen in de Amsterdamse Jordaan op de hoek van de Willemsstraat en de 2^e Goudsbloem-dwarsstraat wordt dit jaar vierde.

Vers Inn, met twee winkels aanwezig in de Helftheuvelpassage in 's-Hertogenbosch, scoort dit jaar een vijfde plaats en een derde in de strijd om de titel Nederlands Beste Notenspecialist 2006.

De productcategorieprijzen
Nederlands Beste Boerenkaaspecialist 2006 is Kaasspeciaalzaak Ed Boele, Fahrenheitstraat 625, Den Haag. Tweede is geworden 't Kaaswinkeltje van A. van Vliet in Gouda. Derde is dit jaar de winnaar van vorig jaar: 't Zuivelhoekje in Wageningen.

Nederlands Beste Buitenlandse-kaaspecialist 2006 is Kaashuis de Trompwinkel Beethovenstraat van Rob Ouwersloot en Ilonka Kuipers. Dit jaar scoort Fromage du Patron van Michel van der Burg in Oestgeest de tweede plaats. Derde is geworden 't Zuivelhoekje van Peter en Arjan Wissing aan de Bevrijdingsstraat in Wageningen.

Nederlands Beste Vleeswarenspecialist 2006 is Simon de Vogel Traiteur in Den Haag. Geert Bongers Verswaren in Nuenen is tweede. Gransjean van Anne-Wies en Rob Gransjean in de Bankastraat in Den Haag is derde van Nederland.

Nederlands Beste Notenspecialist 2006 is De Kaaswaag in Papendrecht van Gerard en Jolanda Vink. Tweede is Domburg's Kaas & Noten van Henri Stoffelsen in Putten en derde is dit jaar de eerdere winnaar Vers Inn aan de Helftheuvelpassage in 's-Hertogenbosch.

214 winkels voldoen aan eisen kwaliteitscertificering Dit jaar hebben weer enkele tientallen winkels meer zich ingeschreven voor de kwaliteitscertificering. Ondernemers ontdekken dat de strenge beoordeling in hun voordeel is. Ze leren ervan, de klant geniet van de verbeteringen.

In 2005 hebben 214 winkels de beoordeling met goed gevolg doorstaan. Dat is 95 procent van het aantal ingeschreven winkels, ook dat percentage groeit jaarlijks.

De gecertificeerde winkels mogen een jaar lang het predikaat Beste Nederlandse Specialiteiten-winkels 2006 voeren. Het predikaat is te herkennen aan de deursticker en in de winkel aan de oorkonde. Het jaartal 2006 op beide is bepalend voor de feitelijke situatie.

De kwaliteitscertificering van kaasspeciaalzaken, delicatessen-versspecialiteitenwinkels en dit jaar voor het eerst: notenspeciaalwinkels, berust op een kwaliteitsbeoordelingssysteem dat jaarlijks wordt aangepast aan markt-ontwikkelingen, wet- en regelgeving. De winkel, de ondernemer en zijn medewerkers moeten aan meer dan 120 eisen voldoen. Daarbij tellen de hygiëneregels zo zwaar dat een onvoldoende voor een van deze regels certificering onmogelijk maakt, hoe perfect de rest van de zaak ook is. Doel van de kwaliteitscertificering is het voortdurend verbeteren van de kwaliteit en performance van de beoordeelde winkels.

De Nationale Competities en de Kwaliteitscertificering zijn initiatieven van Vakcentrum, Kaas & Delicatessen, uitgevoerd door de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland te Woerden.

Einde bericht

---


Noot voor de redactie,