Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Aangepast ontwerp voor Burgemeester Hogguerstraat

Het kappen van zoveel bomen voor de sociale veiligheid, een acht meter brede wandelboulevard en te weinig parkeermogelijkheden waren de voornaamste kritiekpunten van bewoners op het eerste ontwerp. Er ligt nu een aangepast ontwerp dat tegemoet komt aan deze bezwaren.

De herinrichting van de Burgemeester Hogguerstraat kent een lange voorgeschiedenis. Al ruim twee jaar wordt gesproken over de vernieuwing van de openbare ruimte rond de drie markante flats aan de Sloterplas.

Was het aanvankelijk slechts de bedoeling om de bestrating een grote opknapbeurt te geven. Er ligt nu een plan dat de omgeving van de flats een kwaliteitsimpuls biedt én de sociale veiligheid in het gebied vergroot.

Op de ontwerp van juni dit jaar zijn drie belangrijke wijzigingen aangebracht:

1. Op de drie parkeerplaatsen blijft nu de helft van de bomen gehandhaafd. Het is een compromis tussen de sociale veiligheid (o.a. voorkomen van auto-inbraken en ander onwenselijk gedrag) én het behoud van het groene karakter van het gebied. In totaal moeten nu 85 bomen weg, met name voor het vergroten van de sociale veiligheid, en er komen 29 nieuwe bomen bij. Met ruim 200 bomen houdt het gebied zijn groene karakter.

2. De voetgangerstrip blijft gehandhaafd in het ontwerp, maar krijgt een minder prominente plek. Het wandelpad wordt versmald van 8 naar 6,5 meter. De promenade moet het gebied open en transparant houden.

3. Het aantal parkeerplaatsen gaat omhoog van 512 nu naar 550 na de herinrichting.

Met de herprofileringscommissie, samengesteld door de Vereniging Bewonersbelangen Burgemeester Hogguerstraat, is afgesproken dat zij dit aangepaste ontwerp naar de bewoners zullen presenteren. Naar verwachting kan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel in december een besluit nemen over een definitief ontwerp.

Vanwege de technische voorbereiding en het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen duurt het dan nog minstens zes maanden voordat de uitvoering kan starten. Op zijn vroegst dus pas in juni 2006.

Contact:
B. Busing

Bijlage(n):
Aangepast voorlopig ontwerp Herinrichting Burgemeester Hogguerstraat