Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 10 november 2005

NDC krijgt na fusie met VBK met Friesland Bank nieuwe aandeelhouder

Naast aandeelhouders Stichting Je Maintiendrai en Heidehuis, gaat Friesland Bank voor ¤ 35 miljoen investeren in het aandelenkapitaal van de Noordelijke Dagblad Combinatie. De wens voor een nieuwe aandeelhouder ontstond eerder dit jaar na de fusie met Veen Bosch & Keuning uitgevers. Met deze deelneming onderstreept de Friesland Bank het vertrouwen in de nieuwe combinatie en draagt zij bij aan de versterking van het eigen vermogen. Tevens wordt de mogelijkheid geschapen om de strategie van groei verder uit te voeren.

"De fusie van NDC en VBK is in volle gang en verloopt geheel volgens verwachting. Met de toetreding van de nieuwe minderheidsaandeelhouder, is de basis van de onderneming verder verstevigd en is er ruimte geschapen voor verdere ontwikkeling van de onderneming. Het is belangrijk om het bedrijf verder vorm te kunnen geven met aandeelhouders die goed begrijpen waar je naartoe wilt. De aandeelhouders hebben dat allen in zich. We zijn dan ook verheugd met Friesland Bank." Aldus Jan de Roos, bestuursvoorzitter van NDC en VBK.

John Ritchi, directeur van Friesland Bank Investments, onderstreept het belang van deze participatie: "NDC is een bedrijf in beweging. Het is één van de grootste ondernemingen in het Noorden, het is financieel gezond en heeft een rijke traditie. De Friesland Bank wil graag als belanghebbende én als sparringpartner haar bijdrage leveren aan het realiseren van de doelstellingen van NDC."

NDC en VBK verwachten op korte termijn onder gezamenlijke naam verder te gaan.

De huidige aandeelhouders van NDC zijn Stichting Je Maintiendrai Beheer, Heidehuis B.V. en Friesland Bank. Stichting Je Maintiendrai voerde in Friesland verzet tegen de Duitse bezetting in 1940-45. Na de oorlog werd zij mede eigenaresse van de Leeuwarder Courant. Naast het uitgeven van onafhankelijke dagbladen, heeft zij tot doel het culturele, sociale en economische leven te stimuleren. Heidehuis B.V. is een beheersmaatschappij van de familie Hazewinkel, grondlegger van Hazewinkel Pers B.V. Friesland Bank Investments investeert in middelgrote Nederlandse ondernemingen en biedt daarmee oplossingen voor tal van bedrijfssituaties zoals expansie, overname en bedrijfsoverdracht. Op dit moment heeft Friesland Bank Investments ongeveer ¤ 180 miljoen geïnvesteerd in circa 55 bedrijven. Friesland Bank Investments is een volle dochter van Friesland Bank N.V.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie,