Gemeente Amsterdam

Wethouder spreekt met bewoners IJburg over mogelijke locatie tijdelijk strand

10 november 2005
---
Marjolijn van Goethem

Het onderzoek naar mogelijke locaties voor een tijdelijk strand op IJburg is afgerond. Het Projectbureau IJburg heeft drie mogelijke nieuwe locaties onderzocht. In de zomer van 2003 is door het projectbureau een tijdelijk strand op Haveneiland Oost aangelegd. Dit strand is inmiddels opgeheven om de voorbereidingswerkzaamheden voor de bouw van woningen te starten. Wethouder Stadig van Stedelijke Ontwikkeling spreekt nog geen voorkeur uit voor een van de locaties. Hij wil eerst horen waarnaar de voorkeur van de bewoners van IJburg uitgaat. Zij zijn de eerste gebruikers en hebben te maken met de eventuele overlast van een strand door bijvoorbeeld de extra verkeersstromen.

Locaties De eerste locatie is het ´Proefeiland´ op het Steigereiland. De tweede en derde locatie liggen op het Haveneiland Oost. De locaties zijn niet met elkaar vergeleken, maar zijn op basis van een aantal criteria onderzocht. Een vergelijking is niet mogelijk, omdat de locatie Steigereiland midden in een bewoonde omgeving ligt en niet geschikt is voor een grootstedelijke horecavoorziening. De locaties op het Haveneiland liggen, voorlopig, niet in een bewoonde omgeving.

Criteria onderzoek Het onderzoek heeft zich gericht op het vinden van een nieuw tijdelijk strand (al dan niet met een horecavoorziening) voor de seizoenen 2006 en 2007. Voor alle locaties zijn dezelfde criteria aangehouden:

· Duur van het tijdelijk beschikbare strand. · Bereikbaarheid locatie (toegankelijkheid en veiligheid). · Parkeren. · Overlast (zoals: mengen van particulier verkeer en bouwverkeer als overlast voor de omgeving). · Kosten.

Kosten De kosten van de diverse plekken die zijn onderzocht om een strand te creëren zijn ongeveer EUR 700.000 voor het Steigerland en de locatie op het Haveneiland Oost bij de zogenaamde Landtong. Dit is een uitstekend deel aan het Haveneiland voor de toekomstige brug naar IJburg 2e fase. De andere locatie op het Haveneiland Oost, aan de noordoostzijde, kost ongeveer 1,3 miljoen euro.

Voorkeur stadsdeel Het stadsdeel Zeeburg heeft een voorkeur uitgesproken voor een tijdelijk strand met Blijburg op de locatie van de zogenaamde Landtong op het Haveneiland Oost. Verder heeft het stadsdeel verzocht om de voorziening langer dan twee jaar in stand te houden in afwachting van de start van de aanleg van de tweede fase. Het stadsdeel is bereid om financieel bij te dragen aan het beheer van de eventuele nieuwe locatie tot maximaal EUR 17.500 per jaar.

Consultatie De uitkomsten van het onderzoek van het projectbureau liggen van 11 t/m 27 november ter inzage in het Bezoekerscentrum IJburg, IJburglaan 648, 3e etage. Daarnaast wordt er op 22 november een consultatieavond georganiseerd in het Bezoekerscentrum. Op basis daarvan zal wethouder Stadig zijn voorkeur bepalen.

Het onderzoek en de eventuele reacties worden op 7 december in de raadscommissie besproken en op 22 december definitief in de gemeenteraad behandeld.

Het rapport is ook beschikbaar op Internet: www.ijburg.nl

Pb-203