Gemeente Bernheze


Collegebesluiten 1 november 2005

Actualisering organisatieontwikkeling gemeente Bernheze Het college van burgemeester en wethouders heeft een notitie vastgesteld waarin de ontwikkelingsrichting voor de komende jaren staat beschreven. Met de ingebruikname van het verbouwde gemeente in november dit jaar wordt ook inhoud gegeven aan de nieuwe dienstverlening. De afgelopen jaren is de gemeente druk bezig geweest om de dienstverlening te verbeteren. De inwoners moeten centraal staan en met name moet de vraag van de inwoners aan de gemeente het uitgangspunt zijn. In de nieuwe publiekshal kunnen de inwoners voor al hun vragen terecht. De dienstverlening en de organisatie die daar achter zit wordt de komende jaren verder uitgediept.

Help slachtoffers aardbeving Pakistan
De gemeente Bernheze toont haar betrokkenheid door een bijdrage van
35.000,- beschikbaar te stellen voor de landelijke actie Help de slachtoffers aardbeving Pakistan.

Beleidsnotitie investeringen
Investeringen spelen binnen elke gemeente een grote rol. Enerzijds komt dit, doordat het vaak voor de burger concrete, tastbare projecten zijn, bijvoorbeeld een nieuw schoolgebouw, een nieuwe sporthal of een nieuwe weg. Anderzijds gaan investeringen meestal gepaard met grote sommen geld en leggen daardoor een flink beslag op de gemeentekas. Om bovenstaande redenen is het belangrijk om het proces rond investeringen goed te organiseren en vast te leggen in een beleidsnotitie. Het college van burgemeester en wethouders stelde de beleidsnotitie investeringen vast in haar vergadering van 11 oktober
2005. Met ingang van 1 januari 2006 hanteert de gemeente Bernheze de beleidsnotitie investeringen.

Samenwerking bestrijding jeugdwerkeloosheid
Het college van burgemeester en wethouders heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeenten Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Landerd, Lith, Maasdonk, Mill en St. Hubert, Oss, Sint Anthonis, St. Oedenrode, Uden en Veghel. Net als andere delen van Nederland, is ook in onze regio de werkeloosheid onder jongeren gestegen. Hier willen we zoveel mogelijk aan doen. Vandaar dat door ROC de Leijgraaf voor deze samenwerkende gemeenten een plan is opgesteld, waardoor er meer geïnvesteerd wordt in het begeleiden van jongeren naar onderwijs of naar werk. Namens de regio heeft de gemeente Uden voor dit project een ESF-subsidie aangevraagd. Ook de provincie Noord-Brabant heeft een financiële bijdrage toegekend. Door met onze collega-gemeenten een overeenkomst te ondertekenen wordt de onderlinge samenwerking bekrachtigd.

Jaarlijks leerplichtverslag 2004-2005
Zoals ieder jaar worden de ontwikkelingen op het taakveld leerplicht aan de gemeenteraad gepresenteerd. Belangrijke aandachtspunten van het schooljaar 2004-2005 zijn onder andere:

- de explosieve stijgingen van het aantal meldingen in de periode februari 2005 tot en met juni 2005;

- de nog steeds onduidelijke ontwikkelingen in de driehoek jeugdzorg, gemeente en provincie als gevolg van de nieuwe Wet op de jeugdzorg.

Evaluatie en voortzetting project De Sportieve School Sinds 1998 wordt in Bernheze het NKS project De Sportieve School aan alle basisscholen aangeboden. Het project houdt in dat de leerlingen van de groepen vijf tot en met acht tijdens de gymlessen kennismaken met verschillende sporten. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden gratis kennis te maken met verschillende sportverenigingen in Bernheze.
Tijdens het schooljaar 2004-2005 is het project uitermate succesvol verlopen. Het heeft maar liefst 1473 kinderen bereikt. In vergelijking met vorig schooljaar is dit aantal met 326 toegenomen. Daarnaast is het aantal deelnemende verenigingen in vergelijking met vorig jaar met vier toegenomen. Afgelopen jaar hebben zich bij zeventien verenigingen
250 kinderen ingeschreven. Dit alles geeft het college voldoende aanleiding het project in het schooljaar 2005-2006 voort te zetten.