Gemeente Castricum

Links

Gemeente investeert niet in roetfilters voor gemeentelijke dieselvoertuigen

Inleiding

In de raadsvergadering van 26 mei 2005 heeft de fractie van GroenLinks een beleidsaanbeveling gedaan om de mogelijkheid te onderzoeken voor het aanbrengen van roetfilters op de dieselvoertuigen van het gemeentelijke wagenpark.

De mogelijkheden voor het installeren van roetfilters is onderzocht. Het huidige wagenpark van de gemeente Castricum bestaat momenteel uit 3 vuilnisauto's, 2 kraanauto's, een veegmachine, 14 transporters en 4 voertuigen ten behoeve van de ambtenaren, die werken bij de sector Ruimte in Limmen.

Al deze voertuigen voldoen aan de huidige uitstootnorm door controle bij de jaarlijkse keuring (roetmeting bij de APK).

Roetfilters: grote investering onverantwoord

Uitgezocht is of deze voertuigen alsnog van een roetfilter kunnen worden voorzien om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Daarbij is bij de betrokken dealers en landelijke importeurs van de bedrijfswagens nagegaan of zij roetfilters voor de betreffende typen en merken kunnen leveren. Dit blijkt (nog) niet het geval.

Voor de grote vrachtauto's (merken DAF en MAN) is een algemeen roetfilter ontwikkeld door de firma TRS.Voor deze wagens geldt dat inbouw van een roetfilter minimaal milieuvoordeel oplevert en een investering vergt van tienduizenden euro's. Om deze reden beperken de grote automerken zich momenteel voornamelijk tot de ontwikkeling van nieuwe en schonere motoren.

Voor de gemeente Castricum zou, mede door de vrij recente vervangingen van het wagenpark, een investering van in totaal 100.000 financieel en economisch onverantwoord zijn.

Daarom wordt niet tot installatie van roetfilters overgegaan.