Gemeente 's-Hertogenbosch

10-11-2005
Apothekers bieden hulp bij stoppen met roken
stoppen met roken In 's-Hertogenbosch zijn zojuist acht apothekers gestart met het gratis aanbieden van individuele ondersteuning bij het stoppen met roken. De GGD Hart voor Brabant heeft dit proefproject opgezet in de hoop hiermee nóg meer rokende inwoners van `s-Hertogenbosch van hun rookverslaving af te helpen. Het project is onderdeel van het themajaar "Stoppen met roken" dat de GGD dit jaar in opdracht van de gemeente 's-Hertogenbosch uitvoert. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat apothekers een dergelijk nadrukkelijke rol krijgen bij het stoppen met roken. Tot nu toe hebben wel veel huisartsen en praktijkverpleegkundigen speciale bijscholing gevolgd om patiënten te kunnen helpen bij het stoppen. Ook biedt de GGD regelmatig groepscursussen aan onder de titel "Pak je kans".

Stapje verder

De ondersteuning die de apothekers bieden, gaat nog een stapje verder. Na een eerste gesprek bij de apotheek wordt gedurende vijf sessies de stoppoging helemaal begeleid door de apotheker of een apothekersassistente. Die hebben hiervoor een speciale training gevolgd. De deelnemer kan ervoor kiezen deze sessies alleen of samen met een maatje te volgen.

De acht apothekers hebben allemaal een koolmonoxidemeter ontvangen van de GGD. Met behulp van dit apparaat kan men bij de deelnemers enkele malen het resultaat meten. Dit kan de deelnemer motiveren om de ingezette stoppoging vol te houden.

Welke apothekers doen mee aan dit project?

Inwoners van `s-Hertogenbosch die belangstelling hebben, kunnen zelf direct bij een van de deelnemende apotheken binnenstappen om informatie te vragen. De volgende apotheken doen mee aan het project:
- apotheek Maaspoort

- apotheek De Lans

- apotheek Albers

- apotheek Cleij

- apotheek Noord

- apotheek Schellekens

- apotheek West

- Antonius apotheek.
Alle huisartsen in 's-Hertogenbosch zijn gevraagd om patiënten te wijzen op deze vorm van ondersteuning. Zij hebben verwijskaartjes ontvangen om aan patiënten uit te reiken. Hierop staan de namen en adressen vermeld van de deelnemende apotheken. Ook de specialistisch verpleegkundigen van de Thuiszorg zijn gevraagd om mee te werken. Daarnaast wordt in enkele wijken via de wijkwinkels en het wijkgezondheidswerk reclame gemaakt.

Resultaat

Omdat het een proef is, worden van alle deelnemers de resultaten bijgehouden. Zo kan de GGD onderzoeken of deze vorm van ondersteuning een goede aanvulling is op het bestaande aanbod. De GGD werkt bij dit project samen met KWF Kankerbestrijding en De Nederlandse Hartstichting.

Hulp nodig?

Wilt u ook hulp bij het stoppen met roken? Ga dan naar één van deze apothekers voor meer informatie of kijk op www.ggdhvb.nl/roken.