Gemeente Buren


Maatregelen tegen dreiging vogelgriep (situatie: 9 november)

In de gebieden met een hoog risico voor besmetting met de vogelgriep mag geen oppervlaktewater als drinkwater voor het pluimvee worden gebruikt. Het water van de rivier, in geulen, sloten en dergelijke kan zijn geïnfecteerd door besmette trekvogels. Bovendien is in die gebieden de jacht met behulp van lokeenden en eendenkooien verboden.

De hoogrisico-gebieden zijn gebieden waar trekvogels verblijven, zoals de uiterwaarden, tot één kilometer in de omtrek. De bebouwde kom valt er NIET onder. Overigens is een zeer groot deel van het grondgebied van de gemeente Buren is hoog risicogebied.
Voor het houden van een tentoonstelling, show of keuring met pluimvee, sierpluimvee, postduiven en loopvogels moet sinds maandag 31 oktober minstens acht dagen tevoren een vergunning worden aangevraagd bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Ook wedvluchten zijn zonder vergunning niet meer toegestaan. Markten waar de genoemde soorten vogels worden verhandeld, zijn al langer verboden
Ook de verplichting tot het afgeschermd houden van hobbypluimvee in hoogrisico-gebieden blijft bestaan. Afgeschermd betekent: het hobbypluimvee mag alleen buiten komen op een afgeschermd terrein, afgedekt met een dicht afdak en aan de zijkanten afgespannen met gaas of netten, óf het moet binnen blijven. Buiten hoogrisicogebieden geldt het advies voor hobbypluimveehouders om beschermende maatregelen te nemen. Voor alle commerciële pluimveehouders geldt al geruime tijd de plicht om het pluimvee binnen - of onder afgeschermde omstandigheden buiten te houden.

Meer informatie vindt u op de website van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ( www.minlnv.nl ). Daar staan ook kaarten van de hoog risicogebieden, zodat u voor uzelf kunt nagaan of u hobbypluimvee binnen of buiten het hoog risicogebied heeft. Kunt u de kaart niet lezen, belt u dan op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur naar het gratis nummer 0800 22 333 22.