Gemeente Buren


Rechter geeft gemeente Buren gelijk: leidingen mestbassins Knorhof weg

De Rechtbank Arnhem heeft de gemeente Buren op belangrijke punten in het gelijk gesteld: de aanzegging aan De Knorhof om de mestbassins te verwijderen, is terecht. Onder dreiging van bestuursdwang had de gemeente De Knorhof aangeschreven om de bassins met bijbehorende voorzieningen weg te halen. De rechter heeft 3 november de uitspraak gedaan dat naast de betonnen bak en het pomphuis ook de onder- en bovengrondse leidingen afgebroken moeten worden.

In feite komt dat neer op de volledige ontmanteling van de mestbassins met toebehoren. Tegen de uitspraak van de Arnhemse rechter is De Knorhof meteen in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. De voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandelt donderdag 24 november om 14.00 uur het verzoek van De Knorhof om de beslissing van burgemeester en wethouders te schorsen.

De gemeente vindt het vooral van belang, dat de rechtbank in de laatste uitspraak de eis van de gemeente onderschrijft dat het leidingstelsel wordt verwijderd. De leidingen liggen in en onder de aarden wallen rond de bassins en in de bodem onder de bassins. De wallen en de bodem zijn met folie afgedekt. Het verwijderen van de leidingen is niet mogelijk zonder de bassins leeg te pompen en de aarden wallen (deels) af te graven.
Wethouder Gerry van der Donk (Milieu), die bestuurlijk verantwoordelijk is voor de bestrijding van de illegale voorzieningen en de milieu-overlast van De Knorhof, is gelukkig met de uitspraak van de rechter.