ISSO

geplaatst: 10.11.05

Nieuwe publicatie Zonnestroom gepresenteerd tijdens Duurzame Energie 2005

Op de conferentie Duurzame Energie 2005 is het eerste exemplaar van de nieuwe ISSO-publicatie 83 Handleiding zonnestroom voor ontwerper en installateur gepresenteerd. Berrie van Kampen, bestuurslid van Holland Solar, heeft het eerste exemplaar overhandigd aan Merei Wagenaar, opdrachtmanager bij SenterNovem.

De publicatie is tot stand gekomen op initiatief van Holland Solar. SenterNovem heeft een belangrijke bijdrage geleverd om de publicatie mogelijk te maken. Uit allerlei berichten blijkt dat de zonnestroommarkt wereldwijd een explosieve groei doormaakt, terwijl in Nederland de markt kleiner wordt. Ondanks afschaffing van de subsidie zal het in Nederland ook steeds vaker interessant worden om zonnestroom toe te passen. Een zonnestroomsysteem is een van de mogelijkheden om de energieprestaties van een gebouw aantrekkelijker te maken. Daarnaast zal de prijs van zonnestroomsystemen de komende jaren afnemen, terwijl de prijs van conventioneel opgewekte elektriciteit zal blijven stijgen. Ook zonder subsidie is zonnestroom dan een aantrekkelijk alternatief.

Uit een studie van ECN en Ecofys is gebleken dat de kwaliteit van zonnestroom-installaties te wensen over laat als de installatiebedrijven geringe ervaring hebben met dergelijke systemen. Binnen de Werkgroep Kwaliteitsborging van brancheorganisatie Holland Solar is daarom het idee opgevat om hier iets aan te gaan doen. Ook de branchevereniging van installateurs, UNETO-VNI, is hierbij betrokken. Dit initiatief heeft geleid tot de nieuwe ISSO-publicatie.

De publicatie geeft alle benodigde(achtergrond)kennis om een betrouwbaar en goed werkend zonnestroomsysteem te realiseren. Zo wordt aandacht besteed aan ontwerpaspecten, systeemkeuzes, de verschillende componenten en realisatie. Er is zowel aandacht voor de elektrotechnische als de bouwkundige elementen. Tevens wordt aandacht besteed aan foutdetectie en onderhoud van zonnestroomsystemen.

In het voorjaar van 2006 zal de kennis uit de publicatie actief onder de aandacht van de installatiebranche worden gebracht. De publicatie verschijt begin december 2005 en is (vooruit) te bestellen via de ISSO-webshop. Tot 1 januari 2006 geldt een speciale prijs van 52,50. Daarna kost de publicatie 75,00.