Gemeente Gouda


persbericht rekenkamer: gouds reïntegratiebeleid voor bijstandsgerechtigden nog weinig effectief (8/11/2005)

Rekenkamercommissie Gouda onderzoekt invoering nieuwe Wet Werk en Bijstand

Het nieuwe reïntegratiebeleid om bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen heeft in het startjaar 2004 nog geen vruchten afgeworpen. Ondanks een forse investering stroomde slechts een zeer beperkt aantal bijstandscliënten uit de bijstand naar een reguliere baan. Dit is één van de conclusies van het eerste onderzoek van de Goudse Rekenkamercommissie. De gemeente Gouda heeft zich goed voorbereid op de per 1 januari 2004 in werking getreden Wet Werk en Bijstand, maar toch zijn onder meer verbeteringen in de aansturing nodig om tot betere resultaten te komen.

financieel belang

De Rekenkamercommissie heeft in haar onderzoek niet alleen gekeken naar de manier waarop de gemeente Gouda zich heeft voorbereid op de nieuwe bijstandswet, maar ook naar de resultaten van het reïntegratiebeleid. Per 1 januari 2004 is de Algemene bijstandswet vervangen door de Wet Werk en Bijstand, met als doel het bieden van werk boven inkomen. Hiervoor dragen de gemeenten nu zelf de kosten, waar voorheen het rijk de rekening betaalde. Dit was voor de Rekenkamercommissie een belangrijke reden om de reïntegratietrajecten onder de loep te nemen.

resultaten algemene bijstandswet ook mager

Het eerste deel van het onderzoek richt zich op de laatste twee jaren onder de Algemene Bijstandswet. Evenals in 2004, blijken ook voor die jaren de resultaten van het reïntegratiebeleid mager te zijn. Er is 2,5 miljoen euro subsidie van het rijk ingezet maar de uitstroom naar regulier werk was voor nog geen twintig bijstandscliënten weggelegd. Daarnaast werden beleidsdoelstellingen niet altijd goed geformuleerd, waardoor geen beleidevaluatie plaats kon vinden. De Rekenkamercommissie concludeert verder dat de gemeenteraad zijn kaderstellende en controlerende taak niet optimaal heeft kunnen uitvoeren doordat beleidsstukken ten onrechte alleen door het college van B en W zijn vastgesteld.

voorbereiding wet werk en bijstand goed

De Rekenkamercommissie constateert dat de gemeente Gouda zich goed heeft voorbereid op de invoering van de nieuwe wet. Desondanks is er onvoldoende geleerd van de ervaringen van vóór 1 januari 2004. Zo ontbreken nog steeds goed geformuleerde doelstellingen en is er te weinig kennis over de mogelijkheden van bijstandscliënten om werk te vinden. Voor een definitief oordeel over de doelmatigheid en doeltreffendheid van het nieuwe reïntegratiebeleid is het nog te vroeg. De Rekenkamercommissie vindt de eerste resultaten echter weinig imponerend. Zo waren aan het einde van het derde kwartaal in 2004 slechts tien cliënten uitgestroomd. In heel 2004 is 5,5 euro miljoen geïnvesteerd in reïntegratietrajecten en gesubsidieerd werk.

aansturing door gemeenteraad kan beter

In 2005 is binnen de gemeente Gouda al één en ander ter verbetering van het reïntegratiebeleid in gang gezet. Echter, volgens de Rekenkamercommissie zou genoemd beleid verder aan kracht winnen als de aansturing wordt verbeterd. Dit kan door heldere en haalbare doelen te formuleren en hierop ook te toetsen. De resultaten kunnen worden verbeterd door bijvoorbeeld de instroom naar een bijstandsuitkering te beperken via het aanbieden van zogenaamde leerwerkplekken en via preventieve controle bij aanmelding. Ook kan informatie worden vergaard over de regionale arbeidsmarkt en over de arbeidsmogelijkheden van bijstandsgerechtigden. Gelet op het financiële belang voor de gemeente en het doel zoveel mogelijk Goudse burgers aan volwaardig werk te helpen, adviseert de Rekenkamercommissie de gemeenteraad bij dit alles intensiever betrokken te zijn.

rekenkamercommissie staat raad bij

De Goudse Rekenkamercommissie is in 2004 ingesteld in het kader van de Wet Dualisering Gemeentebestuur en staat de gemeenteraad bij in zijn controlerende en kaderstellende taak. De commissie onderzoekt of het gemeentelijk beleid goed is uitgevoerd en het t gewenste effect heeft. Momenteel worden de voorbereidingen voor het tweede onderzoek getroffen.

Persbericht Werk aan de winkel Rekenkamercommissie Gouda, 8 november 2005

meer informatie
samenvatting rapport Werk aan de Winkel (pdf)
volledige rapport Werk aan de Winkel (pdf)