Provincie Zeeland


Provincie geeft vergunning aan EPZ

De Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland verlenen aan EPZ een vergunning om in de kolencentrale in Borssele per jaar 600.000 ton biomassa mee te stoken en voor het in bedrijf hebben van vijf windmolens. De stroom die hiermee opgewekt wordt mag EPZ verkopen als duurzaam opgewekte productie. Deze vergunning is gegeven om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen. Door het gebruik van biomassa bespaart EPZ 300.000 ton kolen per jaar.

EPZ maakt bij haar productieproces gebruik van de best beschikbare technieken. Dit vermindert de uitstoot voor de meeste stoffen aanzienlijk. Zo mag per jaar nog maximaal 25 kg kwik in de lucht komen. Volgens de huidige vergunning is dat 102 kg. De uitstoot van de verzurende stof NOx vermindert doordat EPZ momenteel een speciale installatie bouwt die deze stof omzet in stikstof en water. Ook de uitstoot van fluor zal afnemen. Biomassa kan er wel voor zorgen dat de uitstoot van chloride en metalen toeneemt. Dit komt doordat biomassa meer chloor en metalen bevat dan kolen. Echter door toepassing van de best beschikbare technieken blijven deze emissies zo veel als mogelijk beperkt en neemt de uitstoot van CO2 fors af.

De nieuwe vergunning is een vervolg op een uitspraak van de Raad van State vorig jaar september. Toen werd een eerdere vergunning vernietigd omdat er onvoldoende rekening gehouden werd met de nieuwe Europese wetgeving. In de nieuwe vergunning is dit aangepast.

Er zijn Europese normen voor de hoeveelheid uitstoot van verschillende stoffen. Deze zijn vastgesteld in de nieuwe vergunning. Tijdens de onderhoudsstop van de kolencentrale die momenteel plaatsvindt, wordt een installatie aangepast waardoor de uitstoot van fluor zal afnemen. Hoeveel is echter moeilijk te voorspellen. In de vergunning is daarom opgenomen dat de norm voor fluor binnen anderhalf jaar opnieuw wordt vastgesteld.

10 november 2005, Verna Klap, tel. 0118-631361, persberichtnr. 146/05