Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 8 november 2005

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 8 november 2005. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Extra geld beschikbaar voor grondverwerving Groenblauwe SlingerGS stellen aan Provinciale Staten (PS) voor om voor de verwerving van gronden in de Groenzone Berkel-Pijnacker 6,1 miljoen euro extra beschikbaar te stellen. PS nemen hier binnenkort een besluit over. De Groenzone Berkel-Pijnacker is een van de belangrijke projecten voor de ontwikkeling van groen in de omgeving van de stad. De Groenzone is een onderdeel van de Groenblauwe Slinger. De Groenblauwe Slinger is de S-vormige open ruimte die het Groene Hart verbindt met Midden-Delfland. Dit gebied gaat de komende jaren uitgroeien tot een waterrijk natuurgebied van ongeveer 200 km2. Een gebied met een ecologische en recreatieve taak voor ruim twee miljoen omwonenden. Een gebied dat voorkomt dat de Haagse en Rotterdamse regio's samenklonteren tot één verstedelijkt gebied.

Bestuursovereenkomst invoering OV-chipkaartMomenteel wordt door alle openbaar vervoerbedrijven in Nederland hard gewerkt aan de invoering van de OV-chipkaart. De chipkaart moet op korte termijn alle andere kaartsoorten in het OV gaan vervangen. De Pilot in de Hoeksche Waard, die mede wordt gefinancierd door een bijdrage van de provincie, is daarvan een eerste resultaat. Om de samenwerking tussen de verschillende partijen te bekrachtigen, worden er verschillende bilaterale bestuursovereenkomsten opgesteld. Ook de provincie tekent op korte termijn een overeenkomst met de minister van Verkeer en Waterstaat. In de overeenkomst staan afspraken over een snelle en efficiënte invoering van het OV-chipkaartsysteem, voor zover het OV betreft waarvoor de provincie Zuid-Holland bevoegd is concessies te verlenen.

Spreidingsplan AmbulanceZorg Rotterdam-RijnmondHet spreidingsplan AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) komt voort uit het landelijk Referentiekader van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dit Referentiekader wordt per regio aangegeven hoeveel standplaatsen en hoeveel ambulances er mogen zijn. Uitgangspunt hierbij is dat een gebied is afgedekt als dit gebied binnen 13 minuten rijtijd vanaf een standplaats bereikt kan worden. Voor Rotterdam-Rijnmond betekent dit dat er negen standplaatsen zijn. In het spreidingsplan AZRR wordt dit verder uitgewerkt.

Nieuw lange termijn beleid voor samenwerking met China De provincie Hebei is al sinds enige jaren een partner regio van de provincie Zuid-Holland. In verband daarmee zijn er een aantal bezoeken gebracht aan China en zijn er delegaties uit Hebei in Nederland bij de provincie op bezoek geweest. In aansluiting op de recente missies naar Hebei, maar ook naar Shanghai Pudong is door GS besloten tot de vorming van nieuw lange termijn beleid met betrekking tot de samenwerking met China in het algemeen en Hebei in het bijzonder.

Drie provincies en Kabinet eens over ontwikkelingen in het GroeneHartDe Randstad provincies en het Kabinet zijn het eens over de maatregelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van het Nationaal Landschap Groene Hart. Op 9 november heeft minister Veerman als coördinerend bewindsman het Ontwikkelingsprogramma Groene Hart in ontvangst genomen. "Als rijk, provincies en anderen nu met deze plannen gezamenlijk aan de slag gaan, dan kunnen we het concept 'Groene Hart' invullen; zo niet dan moeten we het streven naar een samenhangend open Nationaal Landschap midden in de Randstad loslaten", aldus de Zuid-Hollandse gedeputeerde Lenie Dwarshuis tevens voorzitter van de gezamenlijke Stuurgroep Groene Hart. Het concept Ontwikkelingsprogramma Groene Hart is een vervolg op de eerder uitgebrachte Balans en tot stand gekomen met inbreng van de gemeenten, waterschappen en belangrijke maatschappelijke organisaties in het gebied. De komende maand wordt het concept met de uitkomsten van de gesprekken met het Rijk aan GS en PS aangeboden. Daarna volgt de concrete uitwerking in een Uitvoeringsplan, waarin voor elk project duidelijkheid is over het beschikbare geld en maatregelen.Lees het hele persbericht.

ZwemwaterIn verband met het beëindigen van het zwemseizoen op 1 oktober 2005, worden de ingestelde zwemverboden voor de zwemlocaties Zoom West in het Brielse Meer (gemeente Brielle) en Dobbeplas (bij gemeente Nootdorp) opgeheven.

Subsidies

GS hebben een voorschot verleend van 95% voor het groenproject Krimpenerwaard van 1.661.297 euro. In het kader hiervan hebben GS aan het Nationaal Groenfonds de opdracht verleend om dit bedrag uit te betalen aan de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Er zijn op basis van de voortgangsrapportage 2005 1e en 2e tender TIPP (Tender Investeringsprogramma's Provincies) en OFB (Ontwikkelingsfonds Bedrijventerreinen) voorschotten uitbetaald. 1e tender TIPP: Zoeterwoude krijgt voor het project Grote Polder 328.392 euro en Rotterdam krijgt voor het project Spaanse Polder 13.540 euro. 2e tender TIPP: Berkel en Rodenrijs krijgt voor het combinatieproject ¤ 420.595,-, Den Haag krijgt voor het project Laakhaven Petroleumhaven 434.917 euro, Papendrecht krijgt voor het project Oosteind 178.236 euro, Rotterdam krijgt voor het project Hordijk Oost en West 47.644 euro en Rotterdam krijgt voor het project Maaskantgebouw 28.045 euro.Uit het OFB zijn voorschotten vastgesteld: Den Haag krijgt voor het project Scheveningen Haven 39.800 euro, Hellevoetsluis krijgt voor het project Herstructurering Kickersbloem 1 een bedrag van 103.087 euro en Pijnacker-Noordorp krijgt voor het project Bedrijventerrein Kruisweg 170.168 euro. De Dordtse III te Dordrecht krijgt een OFB subsidie van 1.134.450 euro en rekening houdend met het reeds betaalde voorschot wordt een bedrag van 226.890 euro nog uitbetaald. De Stichting Netwerken Sociale Initiatieven te Leiden krijgt de resterende 20% van het voorschot op de boekjaarsubsidie 2005 uitbetaald. Dat is 66.800 euro. Er wordt een projectsubsidie verleend van maximaal 24.000 euro aan Stichting Trivium (Jeugdzorg) ten behoeve van de vervoerskosten Boddaert. Ze krijgen nu eerst een voorschot van 19.200 euro (80% van het maximale bedrag). GS hebben een subsidie verleend van 120.000 euro voor de periode 2005-2008 aan de Zuid-Hollandse Popunie. Een subsidie is toegekend aan het Zuid-Hollands Landschap van maximaal 340.000 euro voor het project 'Aankoop Hooge Boezem achter Maastrecht'. Het Zuid-Hollands Landschap krijgt ook een subsidie van maximaal 521.150 euro voor het project 'Vlietproject Hoeksche Waard; deelproject Loggervliet'. Ter ondersteuning van de gemeente Midden-Delfland is een subsidie van 41.070 euro toegekend om te komen tot een breedgedragen gebiedsvisie Midden-Delfland. De gemeente Noordwijk krijgt een maximale BDU-bijdrage van 270.000 euro voor het project 'Herenweg/Zwartweg'. De gemeente Noordwijk krijgt ook een maximale BDU-bijdrage van 135.000 euro voor het project 'Rotondes van Berckelweg/op- en afritten N206'. Aan de regio Midden-Holland zijn voor tien projecten GDU-subsidies toegekend met een totaal van 442.385 euro. DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last van dwangsom' opleggen. In de onderstaande gevallen is een last van dwangsom opgelegd:

H.A. van den Berg VOF te Naaldwijk wegens overtreding de Wet milieubeheervergunning. VOF M.M. van de Beek te Bleskensgraaf voor het afvoeren van binnen de inrichting opgeslagen groenafval, voor zover dit meer betreft dan 1000 m3. De dwangsom bedraagt12.500 euro per vier weken, tot een maximum van 125.000 euro. Tevens krijgt hij een last van dwangsom opgelegd ter voorkoming van herhaling van bovenstaande overtreding van 275 euro per 10 m3 groenafval per overtreding waarbij meer is opgeslagen dan 1000 m3, met een submaximum van één overtreding per week tot een maximum van 275.000 euro. Zantko Recycling BV te Wateringen om verder overtreding van het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen te voorkomen. E-ON Benelux Generation NV te Rotterdam, in verband met overtreding van de Wet Milieubeheer met betrekking tot het niet melden van een ongewoon voorval in de warmtekrachtcentrale in Den Haag. In onderstaand geval wordt de last van dwangsom opgeschort, omdat de overtreden situatie in een vergunningprocedure wordt gelegaliseerd:

Derde Merwedehaven BV te Dordrecht.
Daarnaast is onderstaande last van dwangsom ingetrokken:

Goudse Betonmortel Centrale BV te Gouda.