Gemeente Hengelo

Wethouder Kok treedt tijdelijk terug

Beschuldiging: onjuist optreden jegens de curator inzake sanering verontreinigde grond

Wethouder Hans Kok, die onder meer Milieu in zijn portefeuille heeft, treedt tijdelijk terug nu bekend is geworden dat hij gedagvaard zal worden door het Openbaar Ministerie. De zaak gaat over verontreinigde grond van Prowi BV, een interieurbedrijf aan de Chopinstraat, dat failliet is gegaan. De gemaakte verwijten komen er kennelijk op neer dat de curator van het failliete Prowi BV op het verkeerde been gezet zou zijn met betrekking tot de bijdrage die de gemeente zou verstrekken aan de saneringskosten. Naast de wethouder wordt ook een ambtenaar gedagvaard. Wethouder Kok zegt volstrekt te goeder trouw te hebben gehandeld. Hij heeft besloten tijdelijk terug te treden in afwachting van de uitspraak van de rechter omdat hij van mening is dat deze vervolging zijn functioneren als gemeentebestuurder ernstig bemoeilijkt.

De FIOD heeft een onderzoek gedaan naar vermeende malversaties bij de verkoop van het failliete bedrijf Prowi BV, dat gevestigd was aan Chopinstraat 11 te Hengelo. Voor wat de gemeente betreft spitst dit onderzoek zich toe op afspraken rond bodemsanering.

Op 22 april jl. is in dit kader door de FIOD ook bij de gemeente onderzoek verricht. De gemeente heeft alle medewerking aan het onderzoek verleend. In het belang van het onderzoek zijn, zoals te doen gebruikelijk, documenten meegenomen. Het ging hierbij om archiefmateriaal van de afdeling Bodem van de Dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling. Ook zijn er een aantal pc's meegenomen. Daarnaast zijn zowel de verantwoordelijk wethouder als betrokken ambtenaren gehoord.

Verkoop vervuilde grond

Prowi BV is in 2002 failliet gegaan. De ernstig vervuilde grond van het failliete bedrijf is in het voorjaar van 2003 door de curator verkocht. De curator stelt dat hij, naar aanleiding van door de gemeente verstrekte informatie, in de veronderstelling heeft verkeerd dat de gemeente niet zou bijdragen in de saneringskosten. De gemeente heeft echter aan de koper laten weten dat de gemeente wel zou willen bijdragen in de saneringskosten. De curator en de hypotheekhouder stellen zich op het standpunt dat zij het onroerend goed daardoor veel te goedkoop verkocht hebben en willen die schade op de gemeente verhalen. De strafrechtelijke vervolging is, voor zover op dit moment bekend, gebaseerd op de stelling van het Openbaar Ministerie dat de curator benadeeld is door het optreden van de wethouder en ambtenaar, en dat onjuiste documenten verstrekt zijn.

In opdracht van de gemeente heeft de gemeenteadvocaat de afgelopen maanden de zaak intern ook onderzocht. Op basis van het onderzoek van de op dit moment beschikbare stukken en op basis van gesprekken met de betrokkenen is zijn voorlopige conclusie dat er geen aanknopingspunt is voor de gedachte dat betrokken wethouder en de ambtenaar te kwader trouw hebben gehandeld.

Rechtszaak

Op 9 november zijn zowel de wethouder als betrokken ambtenaar geïnformeerd door het Openbaar Ministerie dat zij gedagvaard zullen worden. Het OM heeft aangegeven de rechtbank te zullen verzoeken de zittingsdatum op heel korte termijn te bepalen. De verwachting is dat de zitting in januari of februari zal plaatsvinden. Voor wethouder Kok is dit aanleiding om zich tot die tijd terug te trekken.